6 reggeli rituálé, amelyeket ha megszoksz, nem lesz előtted akadály

szerző: Jobline
2019 május 22.

Ki korán kel, aranyat lel, tartja a népi bölcsesség, és igazára azóta sem cáfolt rá a történelem

Önmagában nem elég hajnalhasadtával kinyitni a szemünket: azonnal produktív fokozatra kell kapcsolni, hogy minél előbb olyan formába lendüljünk, amely meghatározza az egész napot. Ehhez elengedhetetlen, hogy magunkévá tegyünk néhány olyan szokást, amelyek kezdetben nem tűnnek túl kellemesnek ugyan, de hosszú távon busásan megjutalmaznak. A Business Insider összegyűjtötte, mit kell megszoknunk ahhoz, hogy minden munkanapon kihozhassuk magunkból a maximumot.

A reggel előző este kezdődik
Akkor indul lendületesen a reggel, ha tudod, mit szeretnél elvégezni a nap folyamán. Ehhez előző este tervet kell kovácsolnod. Írj vázlatot, milyen feladokat kell elvégezned reggel és délelőtt (a későbbi munka már adja magát nap közben). Készítsd össze a reggelit és a tízórait is, hogy felkelés után ne kelljen kapkodnod. Ha nem vagy Zuckerberg, aki munkanapokon időtakarékosság céljából mindig szürke pólót vagy kapucnis pulcsit ölt, találd ki azt is, milyen öltözékben szeretnél megjelenni másnap a munkahelyeden.

Kelj fel nagyon korán, még ha fáj is
A legsikeresebb emberek kilencven százaléka hajnali hat előtt kel fel, derül ki egy csúcsvezetők körében végzett közvélemény-kutatásból. A PepsiCO vezérigazgatója, Indra Nooyi például négykor ugrik ki az ágyból, és hét előtt már az irodájában van. A Disney vezére, Bob Iger fél ötkor ébred, hogy némi olvasással indítsa be elméjét, a Twitter főnöke, Jack Dorsey pedig fél hatkor indul futni.

Mindehhez persze viszonylag korán, mondjuk este tízkor el kell menni aludni, legalábbis munkanapokon.

Mozgással kezdd a napot
A reggel a legjobb időszak a testedzésre, fiziológiai és mentális szempontból egyaránt. A szervezet ekkor képes a maximális fizikai teljesítményre, a testedzés megfelelő energiaszintre hoz, hogy estig bírjuk a gyűrődést, és ha korán letudjuk a dolgot, később nem kell attól tartanunk, hogy a nap folyamán majd valamilyen ürüggyel elsunnyogjuk ezt az izzasztó feladatot, mondván, holnap biztosan bepótoljuk.
A Xerox főnöke, Ursula Burns hetente kétszer reggel hattól egyórás tréninget tart személyi edzőjével, Obama elnök minden napját erősítő és kardiogyakorlatokkal kezdni, a már említett Jack Dorsey pedig háromszor hétperces intenzív edzőprogramot végez hajnalonta. 

Gondold át a legfontosabb dolgokat
A csöndes hajnali órák kiválóan alkalmasak arra, hogy végigvegyük az előttünk álló legfontosabb és legnagyobb elmélyedést igénylő problémákat. Hajnali ötkor még nem mászik ránk a gyerek reggeli pusziért, nem jön a kutya farkcsóválva, szájában a pórázzal, hogy mikor megyünk már sétálni, attól pedig végképp nem kell tartani, hogy a munkatársak vagy a főnökök kérdésekkel szakítják meg magvas gondolataikat, vagy esetleg benyomnak egy sürgős értekezletet pont akkor, amikor már közel látszik a megoldás.

Az igazán profi és nagyon elfoglalt emberek heti tervet is készítenek: kijelölnek minden munkanapra egy-egy problémát, amit alaposan elemeznek a hajnali nyugodt órákban.

Dolgozz a maszek projektjeiden
A napi robot során könnyen háttérbe szorulhatnak a dédelgetett magánprojektek, akár saját üzleti vállalkozásról, akár tanulásról, blogolásról, regényírásról van szó. A hajnali lopott órákban azonban semmi nem akadályoz abban, hogy azzal foglalkozz, ami a szívügyed. Ráadásul ilyenkor vagy a legfrissebb, tehát akadálytalanul áramolhatnak a termékeny gondolatok.

Élvezd a csöndet
Eddig főként arról esett esett szó, hogy a felkelés után nyugodt időszakot, mint az őrült, valamilyen közvetlenül hasznosítható dologra kell felhasználni, mert nap közben nem hagynak majd békén. Tegyünk említést végül a legkézenfekvőbb tevékenységről is: a ritka békés percek alatt adjuk át magunkat a tudatos mentális-spirituális pihenésnek. Relaxáljunk, mantrázzunk, imádkozzunk, vizualizáljuk a kedvenc pozitív jövőképünket, vegyük végig, hogy előző nap minek tudtunk örülni, bármit lehet, ami a lelki felüdülésünket szolgálja.
Utána jöhet a futás dombnak fel vagy a privát üzleti terv továbbfejlesztése, friss szellemmel már mindenképpen jól kezdődik a nap.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen