Ez történik, ha egy hétig nem nézel tévét

szerző: Jobline
2019 május 24.

Egy átlagos amerikai felnőtt naponta körülbelül 5 órát tölt a tévé előtt ülve, egy átlagos magyar pedig napi 4 óra 25 percet tévézik a Nielsen Közönségmérés adatai alapján. Persze ez a statisztika nem feltétlenül igaz rád, mégis érdemes kipróbálnod, mi történik, ha egy hétig lemondasz a tévéről.

De lássuk, miért is káros a túl sok tévézés:

  • számos tanulmány utalt már a tévézés káros egészségügyi hatásaira: a tévézés akár a kettes típusú diabétesz kockázatát is növelheti;

  • túlterheli az agyat - gyakran hamis és haszontalan - információkkal;

  • a benne folyamatosan futó reklámok megölik az önbecsülésünket, hiszen azt sugallják, akkor vagyunk valakik, ha birtokoljuk az adott terméket. Ez nemcsak a pénztárcánknak tesz rosszat, de ökológiai szempontból is igen káros;

  • csökkenti a kritikus gondolkodási készségeinket, könnyebben válhatunk manipulálhatóvá;

  • elpocsékoljuk a drága időnket, hiszen gondoljunk csak bele, mi mást csinálhatnánk abban a napi 5 órában.

Ally Spier újságíró kipróbálta, és a Business Insideren osztotta meg tapasztalatait. A kísérlet során a televízió alatt több dolgot is értett, például bármiféle streaming vagy vezetékes szolgáltatást (pl. filmek, Youtube videók, de megvonni valónak számítottak a különböző klipek is). A közösségi média használat csak akkor volt engedélyezett, ha egy ismerős olyat posztolt, amely nem minősült „tévének”, ellenkező esetben Ally „átpörgetett” a kiposztolt videón. Ha pedig valamit igazán meg akart nézni, akkor elmentette, hogy egy hét leteltével visszatérhessen hozzá.


 Türelemjáték

A hét előrehaladtával a tévézés elkerülése türelemgyakorlattá vált. Mivel továbbra is használta a közösségi médiát, féltékenység és kíváncsiság tört rá, amikor az ismerősei arra utaltak, miket néztek a közelmúltban. A kísérlet arra is rávilágított, hova összpontosította eddig a figyelmét: például az Instagram sztorik átpörgetésére, mely tevékenység a nélkülözés napjai alatt teljesen elvesztette a jelentőségét. Ehelyett inkább valós életbeli dolgokra terelődött a figyelme: például befejezett egy könyvet.


Nem a tévére, igen a közösségi aktivitásokra

Ally hamarosan ráébredt, hogy a város, ahol él (történetesen New York) tele van számtalan szórakoztató lehetőséggel, ezért a tévé helyett inkább találkozott a barátaival. Tudván, hogy egy hétig nem kapcsolhatja be a tévét, és nem nézhet videókat a Youtube-on, sokkal többször mondott igent a szocializációra, mint általában. Ally közben arra is ügyelt, hogy elkerülje a televíziót, ami nem esett annyira nehezére, hiszen eddig sem jár olyan edzőterembe, ahol villogó képernyők szórakoztatják az izzadó embereket, és csak olyan helyekre ült be vacsorázni, ahol nem adtak sportközvetítéseket.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Miért nézünk tévét?

A hét vége felé átgondolta, miért is néz annyiszor tévét. Elgondolkodott azon, milyen könnyű is képernyő-alapú tartalmat fogyasztani, mennyire könnyen elérhető, és mennyire hozzákapcsolódik a mindennapi tevékenységeihez, például a főzéshez, az evéshez, stb. Pedig ez a háttér-tévézés könnyen helyettesíthető például zenével is. Az újságíró azt is megvizsgálta, miért néz egyáltalán tévét. Rájött, hogy néha egy kis szünet kell az agyának azoktól a dolgoktól, amelyek fokozott fókuszált gondolkodásra késztetik. Másodsorban a hírek vagy a divatos műsorok esetében az az igény mozgatta, hogy szeretne részt venni egy tágabb kulturális párbeszédben. És ott vannak a szociális okok is: a nevetés, vagy bármiféle érzelmi élmény egy baráttal, amelyet a tévézés alatt élhet át, speciális intimitást ad ennek a tevékenységnek.


A kísérlet végén Ally a saját bevallása szerint megkönnyebbült, és örült, hogy újra együtt nézheti barátaival a Trónok harca befejező évadát.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen