Le a klímával! Az magas irodai hőmérséklet jót tesz a nők produktivitásának – állítják a kutatók

szerző: Jobline
2019 május 28.

A nők gyakran panaszkodnak, hogy az irodai hőmérséklet túl alacsony nekik. Úgy tűnik most, ez nem csak kényelmi kérdés…

A kutatók szerint a nők produktivitása javulhat, ha a termosztát melegebb hőfokra van állítva. Korábbi kutatások azt mutatatták, hogy a legtöbb modern iroda egy átlagos férfi szervezetének anyagcseréjére épülő klímavezérlő rendszereket használ, csakhogy a legtöbb nő ennél legalább 5 fokkal melegebb hőmérsékletet igényelne. Ha tehát a munkavállalók teljesítményéről van szó, érdemes megemelni az irodaházak hőmérsékletét.


A laboratóriumi kísérlet

Egy közelmúltbeli kutatásban a nők jobb pontszámokat értek el matematikai és verbális teszteken, amikor a termosztát magasabb hőmérsékletre lett állítva. A férfiaknál ellenkező hatást mértek, bár a vizsgálat szerint ezek kevésbé voltak hangsúlyozottak, és statisztikailag nem voltak szignifikánsak.


Mintegy 543 berlini diák vett részt egy olyan laboratóriumi kísérletben, amely a matematikai, verbális és kognitív problémákra irányult. A teszteket különböző hőmérsékletű helyiségekben végezték, 16,19 Cfoktól egészen 32,57 Cfokig. A matematikai teszteket végző hallgatóknak kalkulátor nélkül kellett kiegészíteniük egy összeadást, a szóbeli tesztben 10 megadott betűből kellett annyi német szót kirakniuk, amennyit csak tudtak, a kognitív reflexiós teszten pedig kérdésekre kellett válaszolniuk. A kutatók a helyiség hőmérséklete és a matematikai és verbális tesztek pontszámai között találtak kapcsolatot, a kognitív reflexiót egyik nem esetében sem befolyásolta a hőmérséklet. Ugyanakkor a hőmérséklet 1 Cfokkal való emelkedése 1,76%-kal növelte a nők matematikai feladatokra adott helyes megoldásait. Ez pedig statisztikailag szignifikáns eredmény” – ismerte el Agne Kajackaite, a tanulmány társszerzője, a berlini Szociális Tudományos Központ (WBZ) kutatócsoportjának vezetője. A férfiak 0,63%-kal kevesebb helyes választ adtak ugyanezen a hőmérsékleten, amely statisztikailag jelentéktelen eredménynek számít.


 


 

„Dokumentálható, hogy a nők jobban szeretik a melegebb beltéri hőmérsékletet, mint a férfiak, de mai napig az az elképzelés él, hogy ez személyes preferencia kérdése – mondja Tom Chang, a Dél-Kaliforniai Egyetem üzleti szakának docense. „Amint látjuk, nemcsak arról van szó, hogy jobban érzik magukat, de a teljesítményük is jobb a matematikai és verbális dimenziókban a hőmérséklet miatt.” Chang szerint a kutatás egyik meglepő megállapítása az volt, hogy a jobb teljesítményhez nem kell szélsőséges hőmérsékleti különbségeknek lenniük. „Ha 15 Cfokról 21 Cfokra melegítjük az irodát, ami viszonylag egy normális hőmérsékleti tartomány, már akkor is jelentős változást tapasztalatunk a teljesítményben” – mondja a docens.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen