A baby-boomerek életkori diszkriminációval néznek szembe a munkahelyen

szerző: Jobline
2019 június 05.

Egy felmérésben a baby boomerek 53 százaléka állította azt, hogy az életkoruk miatt diszkriminálták őket a munkahelyükön. 10-ből 7 baby boomer, aki túlképzettnek érezte magát a munkájához, azt nyilatkozta, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesült a fizetések terén is. Az alacsony fizetéssel járó munka sokkal jellemzőbb volt az idősebb munkavállalók esetében.

Az idősödő, 1940 és 1959 között született baby boom generáció több pénzt fordít egészségügyi kiadásra, pedig nem engedhetné meg magának, mert csak alacsony bérezésű munkát talál. Mindennek tetejében még az életkori diszkriminációval is meg kell küzdeniük. A baby boomerek azt vallják, hogy az életkori hátrányos megkülönböztetés miatt nem kapnak állást. Az önbevallásos alapon megkérdezett generáció 53 százaléka érezte magát a kora miatt diszkriminálva az iHrie állásportál kutatása szerint. A felmérés egy nagyobb jelentés részét képezi a baby boomer generáció munkaerőpiaci helyzetéről.


Ezen túlmenően 70 százalékuk érzi úgy, hogy túlkvalifikált a munkájához, miközben 45 százalékuk vallja, hogy tisztességtelenül különbözteti meg őket a mai munkavállalói gárda.

 

Az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetés sok baby boomert megakadályozhat abban, hogy jobban fizető munkát találjon. Míg az Y generáció jelenleg a legnagyobb munkaerő a piacon, a baby boomerek alkotják a leggyorsabban növekvő munkacsoportot az Amerikai Egyesült Államokban. 2024-ig az USA Munkaügyi Minisztériuma szerint 4 emberből 1 legalább 55 éves lesz a munkaerőpiacon.


 


 

Annak ellenére, hogy az idősebb generációnak több pénzre lenne szüksége a megtakarítások, valamint az egyre növekvő egészségügyi kiadások miatt, sok idősebb munkavállalót foglalkoztatnak alacsony bérekért: a már említett gazdaságpolitikai kutatás szerint a baby boomerek fele ilyen stabil vagy alacsony bért nyújtó munkahelyeken dolgozik. „Mivel a tehetséghiány és a szűk munkaerőpiac továbbra is bonyolítja a munkaerő-felvételt, a munkáltatóknak félre kéne tenniük az előítéleteiket, és meg kéne fontolniuk a tapasztalt, lelkes, megbízható és magasan képzett baby boomerek kínálatát” – mondta el, Steve Flook, a kutatást végző iHire cég elnök-vezérigazgatója. Az iHire, amely többek között dolgozott már a Disney-vel is, az adatokhoz 1265 baby boomer álláskereső válaszát vizsgálta meg.

 

Az 55-64 év közöttiek foglalkoztatási rátája az Európai Unióban 2011-ben megközelítette az 50 százalékot, míg Magyarországon az idősödő nemzedékek foglalkoztatási aránya európai összehasonlításban különösen alacsony. A KSH 2016-os adatai szerint Magyarországon az 55-64 éves foglalkoztatottak számának aránya 46,7 százalék. Egy tanulmány szerint az inaktívak, különösen a nők munkaerőpiacra történő bevonása – mint esélyegyenlőségi követelmény – nehezebb Magyarországon, mint általában Európa fejlettebb országaiban, annak ellenére, hogy a nők iskolai végzettsége sok esetben lehetővé tenné a munkavállalást. A tanulmány azt jósolja, hogy „a demográfiai változások a 2020-as években okozhatják a legjelentősebb negatív munkaerő-piaci impulzust, ekkor ugyanis 11 százalékkal eshet vissza a munkaképes korúak állománya a megelőző évtizedek átlagához képest”, mert a Ratkó korszak gyermekei ekkor érik el a 65 éves kort.

 

A Business Insider cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen