24 óra nem elég a munka-magánélet egyensúlyához. Próbáld ki inkább ezt!

szerző: Jobline
2019 június 12.

A munka-magánélet egyensúlya sajnos nem érhető el minden nap. Laura Vanderkam produktivitás szakértő azt tanácsolja, hogy egy napnál jóval tágabb időintervallumokban, inkább időszakokban, mintsem órákban gondolkozzunk.

Szinte minden ambiciózus ember zsonglőrködni szeretne a prioritásaival, mégis valahogy egyikünk sem túl jártas ebben a képességében. Nem is csoda, hiszen az élet nem így működik – minden élethelyzetben mások ezek a prioritások, valamikor a munka, máskor a család van az első helyen. Ráadásul könnyen beleeshetünk egy csapdába, amelyet épp a munka-magánélet egyensúlyának fenntartásáért való törekvésünkkel ásunk meg saját magunk számára.


A 24 órás csapda

A csapda az az elvárás, mely szerint a munka-magánélet egyensúlyára minden egyes napon törekednünk kell. Még akkor is, ha nem tudjuk bepréselni a munkánkat napi 8 órába. A napunk munkára és magánéletre való felosztása csapda, hiszen kevesen vannak, akik ezt el tudnák érni, különösen azok a szülők nem, akik az otthonuktól távol dolgoznak. Jobb választás, ha 24 óra helyett 168 órában, azaz egy teljes hétben gondolkodunk. Ha egy napba nem is fér bele 8 óra munka, a gyerekekkel való közös étkezés és a partnerünkkel eltöltött minőségi idő, egy hét elegendő időt biztosít ezeknek. Például taktikázhatunk úgy is, hogy a hét elején több munkát végzünk annak érdekében, hogy a hét végére több időt tudjunk a családunknak szentelni.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Az ötlet egyébként Laura Vanderkamtól, több időgazdálkodásról szóló könyv szerzőjétől származik. Egyik könyvében (I Know How She Does It/Tudom, hogy csinálja) azt írja, hogy a legtöbb ember fejében egy hét hétfőtől csütörtök délutánig tart. Ha nem tudják minden személyes és szakmai prioritásukat beleilleszteni ebbe a szűk intervallumba, akkor borzasztó munkavállalónak, szörnyű szülőnek és diszfunkcionális embernek érzik magukat. Vanderkam azonban arra sürgeti olvasóit, hogy használják fel a péntektől vasárnapig terjedő időszakot is. Először is érdemes néhány munkát a hétvégén is elvégezni, így a hét folyamán ésszerű időben hagyhatjuk el az irodát. Vagy a gyerekeinkkel eltöltött időt hétvégén tekinthetjük a családunkba való befektetésnek, ahelyett, hogy nem vennék figyelembe azt. „24 óra nem lehet munka-magánélet szempontjából kiegyensúlyozott, de 168 óra már igen” – írja a szerző.

 

 


 

Könyvében Vanderkam több tucat magasan kereső nő naplóját elemezte, és kiderült, hogy néhányan szándékosan dolgoztak hosszú napokat a héten, hogy aztán a többi napon inkább a családjával lehessenek. A könyv talán legfontosabb mondanivalója az volt, hogy lehetünk jó szülők és a cég fontos tagjai még akkor is, ha a napunk nem feltétlenül kiegyensúlyozott. Egy kevés kreativitással minden fontosnak helyet teremthetünk egy héten.


A Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen