Így válaszolj a személyiségközpontú interjúkérdésekre

szerző: Jobline
2019 június 13.

Ez az egyik legnehezebb terep, mert ki kell tárulkoznod, de itt lehet a legtöbbet nyerni is: ha jól válaszolsz, megnyerted magadnak a beszélgetőpartneredet és az állást is.

A kiválasztási szakemberek általában három személyiségoreintált alapkérdés valamelyikével támadnak, ezekre pedig jól fel lehet készülni Peggy McKee karriertanácsadó szerint.

Jellemezze magát egyetlen szóval!
Természetesen nem ezen az egyetlen szón múlik, hogy megkapod-e az állást, de amikor eldörren a kérdés, lepereghet előtted az életed filmje. De nyugi! Mi lehet a helyes válasz? Ez a meghirdetett állástól függ. Ne csak arra gondolj, ki vagy, hanem arra is, milyen viszonyod a meghirdetett pozícióval kapcsolatban. Melyik tulajdonság a legjellemzőbb rád? A helyes választ nagyjából ott kell keresgélni, hogy lelkes és kreatív vagy. A lelkes kiváló jelző, de a kreatív még jobb, mert ezen a vonalon tovább lehet indulni. A HR-es rá tud kérdezni, mit értesz ez alatt, és ekkor már nem egyetlen megfelelő szó megtalálásával kell kínlódnod, hanem kifejtheted, hogyan oldasz meg problémákat, milyen megoldásokat alkalmazol csapatjátékosként és miként szereled le a nehéz természetű kollégákat. Innen kezdve a beszélgetés már más mederben folyik, oldódik a görcs és meg tudsz mutatkozni a legjobb oldaladról.

Készülhetsz más találó jelzőkkel is: motivált, összeszedett, dinamikus, megbízható, pontos és így tovább. A lényeg az, hogy a varázsige elhangzása után legyen a tarsolyodban egy kerek és hatásos történet, amivel illusztrálni tudod, miért gondolod, hogy ez a legfontosabb tulajdonságod.

 
Csapatban szeret dolgozni, vagy egyedül?

Ebben a kérdésben az a trükk, hogy szinte minden munkakör egyszerre megkívánja a csapatmunkát és az önálló feladatmegoldást is, csak különböző arányokban. Mégsem jó válasz, hogy neked mindkét munkavégzés igazán fekszik, mert túl általános megoldás, és a HR-es úgyis átlát a szitán, hogy csak meg akarsz felelni az elvárásoknak. Megint csak akkor leszel ügyes, ha az adott munkakörre szabod a választ. Például ha tudod, hogy egy team tagja leszel, és szorosan együtt kell működnöd a többiekkel, azt mondhatod, hogy nagyon élvezed a csapatmunka dinamikáját, de néha bizonyos feladatokat szeretsz önállóan megoldani, mert ez lehetőséged ad a fejlődésre. Amikor viszont olyan állást célzol meg, ahol leginkább önálló munkavégzésre van szükség, megfordíthatod a választ. „Nagyon inspirál, hogy a saját felelősségemre kell önállóan dolgoznom, de időről időre szükségem van a többiek visszajelzésére és arra, hogy megismerjem mások kreatív munkamódszereit is.”
Az ilyen testreszabott válaszok azért hatásosak, mert őszintének hatnak: elárulod a preferenciádat, miközben tanúbizonyságot teszel arról, hogy szívesen alkalmazkodsz és ég benned a tanulási vágy. Egyébként az a tökéletes megoldás, ha a válasz nem csupán őszintének hat, hanem valóban az is, így nem lehet lebukni.

Jellemezze, hogyan dolgozik
Ez azért becsapós kérdés, mert az álláskereső hajlamos valamilyen ütősnek gondolt, tömör választ rávágni. Például: „maximalista vagyok”, „csapatjátékban gondolkozom”, „a problémamegoldás az erősségem”. Ezek azonban túl általános és betanultnak tűnő, ezért kevéssé kielégítő válaszok.
Ismét abból kell kiindulni, hogy az adott munkakör milyen tulajdonságokat követel meg. A megfelelő válasz nem egyetlen erényt említ, hanem bizonyos készségek és tulajdonságok elegyét jelöli meg. Az elsőre ütősnek gondolt válasz jó kiindulópont, de ki kell egészíteni további erősségekkel, tehát mondjuk ha maximalista vagy, mellette stratégiában kell gondolkodnod, masszív vezetői készségeket tudsz hadirendbe állítani és utolérhetetlen szervező is vagy. Többet tényleg nem fogjuk ismételni, de utoljára megint megjegyezzük, hogy legyen kéznél korábbi példa, amelynek alapján meg tudod világítani, miért ezek a legfontosabb erényeid.

A személyiségközpontú kérdéseknél tehát általános szabály, hogy azt kell végiggondolnod, tapasztalataiddal és készségeiddel miként tudod minél hatékonyabban elvégezni feladataidat a meghirdetett munkakörben. Emiatt minden állásinterjún másként hangzik a nyerő válasz, vagyis a sablonokat felejtsd el.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen