Így cselekedj, ha a főnököd etikátlan dologra kér

szerző: Jobline
2019 június 17.

Semmiképp ne végezd el azonnal a feladatot, de az sem jó, ha azonnal határozott nemet mondasz.

Munka közben bárki beleszaladhat olyan helyzetekbe, amikor egy feladat erkölcsileg kifogásolható, például mert ártana egy kollégának vagy egy ügyfélnek, esetleg megkárosítaná a céget, és már meg is van a bűnbak, akit okolnának érte. Ilyenkor a direkt tiltakozás akár az állásunkat is veszélyeztetheti, ezért körmönfontabb megoldáshoz kell folyamodnunk. Persze mindenkinél mág taktika válik be, az illető karakterétől vagy a munkatársi kapcsolat minőségétől függően. A Fast Company szakértői 6 lehetséges megoldással szolgálnak.

Ismételd meg a kérést
Ha újra elhangzik az utasítás, ezúttal a te szádból, kérdő hangsúllyal, érzékelteted a főnököddel, hogy szerinted nem teljesen helyénvaló, amit szeretne. Az ismét elhangzó kérés ugyanakkor szembesíti a főnököt azzal, hogy milyen helyzetbe próbál téged sodorni, és ennek akár rá nézve is kellemetlen következményei lehetnek. Persze van, akit ilyen diplomatikus módszerrel sem lehet megingatni elhatározásában, ilyenkor őszintén – és szemtől szemben – el kell magyarázni, miért vannak fenntartásaid a dologgal kapcsolatban.

Tegyél fel kérdéseket
Tapasztalt mediátorok tanácsolják, hogy bármilyen konfliktus esetén rendületlenül kérdezni kell, mert így lehet kipuhatolni a felek szándékait és közelebb jutni a megoldáshoz. Miért kell ezt tenni és nem mást, kinek áll érdekében, az érintettek milyen haszonnal vagy kárral fognak kijutni a helyzetből, mennyibe fog mindez kerülni és ki viseli a költségeket? Számtalan kérdést föl lehet tenni az esettől függően, és közben kiderülhet, mi a helyes megoldás. Ráadásul amikor a főnök válaszolgat, menet közben maga is rájöhet, hogy nem helyes az elgondolása, mivel előkerelhetnek olyan momentumok, amelyekkel nem vetett számot.

Javasolj szerepcserét

Van, akinél beválik: amikor a főnök szerinted etikátlan dologra szeretne rávenni, kérdezd meg tőle, ő megtenné-e a helyedben. Akinek rendben van az erkölcsi iránytűje, vagyis nem elvetemült alak vagy túlzottan autoriter figura, ilyenkor valószínűleg bevallja, hogy ő maga sem tenne ilyet, és beismeri maga előtt, hogy pont ezért akarja a beosztottjával elévegeztetni a piszkos munkát. Ekkor már le lehet ülni, hogy elölről átvegyétek az ügyet, hátha kínálkozik más, etikus megoldás.


 

 


Kínálj alternatív megoldást

Számodra vállalhatatlan, amire kérnek, de nem akarsz elutasító lenni, mert nem szereted a nyitva nagyott kérdéseket és a karrieredre is gondolnod kell. Ilyenkor jó ötlet lehet, ha más oldalról közelíted meg a problémát, és megpróbálsz más, mindenki számára elfogadható megoldást találni, Ne add fel, ha először nemleges választ kapsz, menj tovább az alternatívák keresésében. Lehet, hogy sikerül ilyet találni, de az előfordulhat, hogy a főnök kifárad, és feladja. Végső esetben jöhet a határozott nem, de utalj arra, hogy igazán mindent megpróbáltátl, és úgy tűnik, nem rajtad múlott, hogy nem sikerült konszenzusra jutni.

Legyél jó csapatjátékos
Szintén nem mindenhol bevethető megoldás, de ha olyan a céges kultúra, javasolhatod, hogy az etikátlan kérést vitassátok meg a többiekkel. Talán a csapatnak lesz ötlete arra, hogyan tudna mindenki makulátlanul kijönni a helyzetből, de a kollégák részvétele azt is eredményezheti, hogy a főnök még egyszer átgondolja, mit és hogyan szeretne. Mások bevonása a szankcióktól is megvéd, ha végül mégis odaáig juttok, hogy kénytelen vagy kerek-perec megtagadni a kérést.

Azonnal világosan mondd meg, mik az aggályaid
Bizonyos helyzetekben nincs mese, borítani kell, azaz rávezető taktika és kifárasztás helyett kíméletlenül szembesíteni a főnököt azzal, hogy amit szeretne, helytelen. Ezt ki-ki másképp viseli, egyesek belátják, hogy tévedtek, mások veszélyben érzik a tekintélyüket, ezért adminisztratív szankciók nyúlnak. Ám időnként még az állás elvesztése is jobb, mintha feladnád az erkölcsi és szakmai integritásodat. A munkahelyek jönnek és mennek, de az etikád a tiéd és veled marad.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


stratégia  •  etika
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen