Hogyan tartsuk meg a tech dolgozóinkat?

szerző: Jobline
2019 június 18.

A tehetségekért folytatott verseny a technológiai szektorban a legkiélezettebb és vérre menőbb. Ha egy technológiai vállalat vezetője vagy, akkor a versenytársaknál dolgozó fejvadász valószínűleg éppen azon munkálkodik, hogy a cégedtől csábítsa át a legjobb embereidet. Igen, most is, ahogy olvasod ezeket a sorokat. A fejvadász bizonyára jobb fizetést, rugalmasabb munkaidőt, vagy bármilyen más jutalékot és előnyöket kínál azért, hogy a munkavállalód végül elhagyjon téged. Ha a céged nem nyújt olyan munkakörnyezetet, amely a munkavállalót maradásra készteti, akkor a toborzó mesterkedése minden bizonnyal sikeres lesz.

„A tech alkalmazottak rugalmasságot és szabadságot akarnak” – véli George McFerran, a Dice tech karrier oldalának executive vice presidentje. „A legkiválóbb tehetségek szempontjából egy komplex juttatási csomag sokkal többet nyom a latba, mint az alapfizetés. Néhány jelölt számára ezek a típusú előnyök legalább annyira fontosak, ha nem fontosabbak, mint a fizetés.”

 

Sok vállalat már tudja ezt, a tech cégek 71 százaléka kínál nem fizetés alapú juttatásokat, mint például a fizetett tréningek, több vakáció, rugalmas munkaórák, telekommunikációs lehetőségek – állítja a Dice kutatása. De vajon a te szervezeted is tudatában van annak, mit akarnak a tech dolgozók?

 

Igen, ez a fizetésről szól – De nemcsak arról…

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

A fizetés persze fontos a tech tehetségeknek, talán sokkal inkább, mint más területeken. Egy olyan cégnek, amely reméli, hogy bevonzza és megtartja a legjobbakat, fel kell készülnie arra is, hogy kifizeti őket, de nemcsak kezdetben, hanem nagyvonalúan bánik és következetes az emelések tekintetében is.

 

A fizetés azonban nem az egyetlen dolog, amit a tech jelöltek keresnek. A Dice felmérésében résztvevők 36 százaléka mondta azt, hogy akár 10 százalékos fizetéscsökkentést is vállalna, ha legalább a hét egyik felében otthonról tudna dolgozni. Egy további 27 százalék pedig azt mondta, hogy 11 százalék csökkentésbe is belemenne ezért.

 

 

 

 

„A távmunka gyakrabban előforduló opció a technológiában, mint sok más iparágban, de az elmúlt években az olyan magas színvonalú cégek, mint az IBM vagy a Yahoo visszahívták alkalmazottaikat az irodákba – mondja McFerran, és hozzáteszi – Úgy gondoljuk, hogy a kis- és középvállalkozások előnyt kovácsolhatnak abból a tendenciából, amely a munkatársak jó hangulatával vonzza be a legjobb tehetségeket. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a munkavállalók szeretnék az otthoni munkavégzés rugalmasságát. Ez a vágy csak akkor fog teljesülni, ha a virtuális munkaerőket támogató technológiák tovább javulnak, és a nők és más kisebbségek is egyre többen dolgoznak majd a tech iparágban.”

 

A Dice válaszadóinak 63 százaléka mondta azt, hogy 2018-ban magasabb fizetésre számítottak a munkahelyükön, és azok a vállalatok, akik nem tudnak lépést tartani a fizetéssel, más területeken kell, hogy versenyképesek legyenek. „A rugalmasság különösen azoknál a cégeknél kulcsfontosságú, melyek évente nem tudnak nagyobb fizetéseket adni – mondja McFerran. – Az alkalmazottak szeretnének telekommunikációs lehetőségeket, rugalmasabb munkaidőt és több vakációt. Szeretnének több felelősséget is (egy másik ok, amiért gyakran váltanak állást), ami annyit tesz, hogy szeretnének több autonómiát a munkához való hozzájárulásukban.”

 

McFerran azt is megjegyzi, hogy a legjobbak megtartásának érdekében a technológiai vállalatoknak meg kell keresniük, hogyan biztosíthatnának megfelelő munkakörnyezetet. „Fontos, hogy a vállalatok inkluzív munkaerőt hozzanak létre, és összehangolt erőfeszítéseket tegyenek a nemi sokszínűség megteremtésére a dolgozó anyák rugalmas munkaidejének biztosítása révén” – mondja.

 

Lehet, hogy a vállalatod nem tud lépést tartani a versenytársak által kínált fizetésekkel, de talán nem is kell: a versenyképességi bérszint alsó határát is elég felajánlatod, ha más területeken kitűnően kompenzálod őket a pénzveszteségért.

 

A Recruitment cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

hr  •  tech szektor  •  megtartás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen