Ezeket az előítéleteket felejtse el a HR-es, nehogy elküldje a legjobb jelöltet

szerző: Jobline
2019 június 19.

A régi beidegződések, előítéletek eltorzíthatják az ember ítélőképességét, és rossz döntés születik. Könnyen előfordulhat például, hogy a HR-es pont azt az álláskeresőt rostálja ki, aki a legalkalmasabb lehetne a pozícióra.

Tény, hogy bizonyos faktorokat kötelező figyelembe venni a kiválasztási folyamat során, de ha valaki túl mereven ragaszkodik ezekhez, nem fogja látja a teljes képet. Van öt momentum, amely téves következtetésekre késztetheti a HR-est.


# 1. A jelöltnek online egyetemen, tanfolyamon szerzett diplomája van
Az internetes képzés egyre terjed, és a renoméja is javulni látszik az utóbbi időben, sok kiválasztási szakember mégis fenntartásokkal viseltetik iránta, és a hagyományos egyetemi diplomát részesíti előnyben.

A Time Magazine megkérdezte a Fortune 500 cégek (a legnagyobb amerikai vállalatok) több HR-vezetőjét, mit gondolnak az online képzés értékéről, és konzervatív válaszokat kapott.

Az egyik vezető aggodalmát fejezte ki amiatt, vajon megfelelően felmérték-e az online diák megszerzett tudását, a másik általában lesajnálta a netes oktatást, mondván, nem nyújthat olyan alapos képzést, mint a patinás egyetemek.

Pedig érdemes megbarátkozni a felsőfokú online oktatás terjedésével, mert egyre több olyan munkavállaló lép a piacra, aki így szerzi tudását, és nem biztos, hogy kevesebbet ér, mint aki hagyományos úton szerzett diplomát. (Most természetesen nem az online kamuegyetemekről van szó, ahol jó pénzért bárki oklevelet, sőt doktori fokozatot szerezhet.)


# 2. A jelöltnek lyuk tátong az önéletrajzában
Egy kutatás azt az eredményt hozta, hogy egy büntetett előéletű jelölt könnyebben kap állást, mint az olyan, aki valamilyen okból évekig nem dolgozott. Minél hosszabb időre esett ki valaki a munka világából, annál nehezebben talál megfelelő állást. Kétségtelen, hogy az óvatosságnak van alapja, de nem szabad túl mereven ragaszkodni ahhoz, hogy a hézagos önéletrajz kizáró tényező. Laura Hong HR-szakértő szerint csak meg kell kérdezni, mi a hiátus oka, és annak alapján lehet eldönteni, hogyan ítélik meg a jelöltet. Különben akár a legjobb képességű potenciális munkatársról mondhat le a cég. 

# 3. Túl sok munkahelyen dolgozott túl rövid ideig
A Kádár-rendszerben munkahelyi vándormadárnak nevezték azokat, akik gyakran váltottak, és ferde szemmel néztek rájuk mint megbízhatatlan munkaerőre. Nincs ez másként ma sem: aki nagyon sok céget sorol fel az önéletrajzában, arról általában azt gondolják, hogy nem tudja, mit akar, nem eléggé elkötelezett vagy összeférhetetlen dolgozó. Holott az is lehet, hogy az illető olyan minőségi munkaerő, aki tisztában van az értékeivel, ezért gyorsan elégedetlen lesz, ha nem becsülik meg eléggé. Kazim Ladimej HR-szakértő úgy véli, a vándormadár felmutathat roppant hasznos készségeket is, amelyek különösen az üzleti életben jöhetnek kapóra: gyorsan alkalmazkodik, ambíciózus és szívesen vállal kockázatot.


# 4. Nem szimpatikus, amit önmagáról posztolt a közösségi médiában
Attól még, hogy valaki félmeztelenül, egy pohár sörrel a kezében szédeleg egy fesztiválon, és erről számos fotót posztolt valamelyik felületen, nem biztos, hogy rossz munkaerő. Sőt, lehet, hogy azért lazult ennyire, mert előtte nagyon keményen dolgozott, és ki akarta engedni a gőzt. Más kérdés, ha valaki a LinkedIn-proiljára tölt fel ilyen képet, ott szigorúak a szabályok, elvárt a professzionális megjelenés.

Jelenleg mindenesetre úgy áll a helyzet, hogy három HR-esből egy biztosan kirostálja azt a jelöltet, akiről kompromittáló tartalmat talált a közösségi médiában. Ez nagyon sok, hiszen a döntés olyan információkon alapul, amelyek semmit nem árulnak el a jelölt szakmai kvalitásairól.

(Egyébként vannak már olyan programok, amelyek átfésülik a közösségi profilokat, és kiszűrik az illetlen képeket, amelyeken alkoholfogyasztás vagy hiányos öltözet látható. Erről itt írtunk.)


# 5. Rosszul sikerült az interjú
Nem mindenki tudja hozni a legjobb formáját stresszes helyzetben, márpedig az állásinterjú kemény vizsgaszituáció. Ráadásul ha valaki introvertált vagy enyhén autista, nehezen tud oldottan kommunikálni, de ettől még kiváló munkaerő lehet. Abból sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, ha a jelölt sok mindent nem tud a cégről, elvégre majd képbe kerül, ha felvették, és bizonyított.


A Recruiter cikke nyománKövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  kiválasztás  •  előítélet
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen