A digitális nomádok nem ismernek határokat

szerző: Jobline
2019 június 25.

A digitális nomád életmód egyre elterjedtebbé válik világszerte. A következő applikációk és szolgáltatások megkönnyítik, hogy a világ bármelyik pontjáról dolgozhassunk.

Húsz évvel ezelőtt Tsugio Makimoto, a Hitachi ügyvezetője forradalmat jósolt. „A jövőben a nagy sebességű, vezeték nélküli hálózatok és az alacsony költségű mobileszközök miatt a munkahely és a munkavégzés többé nem függnek egymástól. Milliók fogják interneten keresztül végezni a munkájukat, és élvezni az első világbeli lehetőségeket és életszínvonalat. Nincs több ingázás és tömegnyomor.”

Makimoto víziója az 1997-es Digitális nomád című könyvében jelent meg, ám akkor még a nyilvánosság gyakorlatilag teljesen figyelmen kívül hagyta a jóslatot. Azonban tíz évvel később a digitális nomád életforma ötlete újra felszínre került Tim Ferriss 2007-es bestsellerében, a Négy órás munkahét: szabadulj meg a 9-5-ig robottól, és élj ott, ahová a szíved húz! című könyvében. Az író különféle életmódbeli és üzleti tanácsokon túl csábító képet fest az automatizált jövedelemről és a féktelen világjárásról.

Azonban sem Makimoto, sem Ferriss nem jósolta meg a közösségi média virágzását, valamint az okostelefon applikációk, a közösségi gazdaság (sharing economy) és az on-demand szolgáltatások hatásait. A népszerű applikációk és szolgáltatások, mint az AirBnb, a Whatsapp, a Yelp, a Lyft, a Duolingo, az Earth Class mail és a Google szolgáltatások célközönségei pedig leginkább a digitális nomádok lettek, akik egyre többen vannak. A Gallup legutóbbi, az amerikai munkahelyeket felmérő kutatása szerint az amerikai munkavállalók 43%-a néhány alkalommal távmunkában dolgozott az elmúlt évben. Mi több, minden évben növekszik azok száma, akik teljes időben távmunkát végeznek.

A távmunka trendje azt eredményezte, hogy egyre több irodahelyet bérelhetünk ideiglenes használatra a világ számos pontján. A világ első ilyen helye, a The Oxford Coffee House Londonban nyílt meg az 1650-es években, és hamarosan egészen Bécsig elterjedtek az isztanbuli kávéházak mintájára épült létesítmények. Ezek a kávéházak többet főztek ki, mint sima kávét – mindenfajta vállalkozás és szerkesztőség munkahelyeivé váltak. A londoni Lloyd’s biztosító például az 1688-ban megnyíló Edward Lloyd Kávéházról kapta a nevét, ahonnan a biztosítótársaság elindult.

 

 

Manapság a kávéházak már mindenütt megtalálhatók. Egyes digitális nomádok inkább az olcsóbb kávéházakat kedvelik, míg mások inkább azokat a helyiségeket, amelyek tárgyalókat és megbízható internet elérhetőséget is biztosítanak. A választás sokszor azon múlik, milyen típusú üzletben dolgozik a digitális nomád: ha például sokat kell telefonálnia vagy gyakorta kell meetingeket tartania, akkor ezek a közösségi munkaterek (coworking space) sokkal alkalmasabbak a feladatra.

Bármi is legyen a választásunk, a következő szolgáltatások megkönnyíthetik a digitális nomád életmódunkat:

1. A Work Hard Anywhere iOS applikáció: Az applikáció 13 000 rangsorolt és egybegyűjtött laptopbarát helyet kínál 100 országban, köztük kávézókat, közösségi munkatereket és könyvtárakat. Ezeket a tereket annak alapján rangsorolja, hogy milyen minőségű Wifi szolgáltatást működtetnek, rendelkeznek-e parkolóval, milyen áraik…stb. vannak. Szabadúszók, vállalkozók és diákok is használhatják a szolgáltatást, de kifejezetten azok a digitális nomádok veszik hasznát, akik nehezen találnak munkára alkalmas helyet a városban.

2. Ha közösségi teret szeretnénk találni, a következő alkalmazásokat is használhatjuk: Global Coworking Map, Desksurfing, Workfrom, Conomads és a Sharedesk.

3. Az úgynevezett Hoffice nevű innováció az AirBnb és a közösségi terek között helyezkedik el, ugyanis a honlapon emberek adják ki a lakásuk egy részét otthoni irodának.

Tsugio Makimoto megjósolta a digitális nomád életforma elterjedését, és igaza lett. Ám azt nem tudhatta, hogy a 21 századi termékek és szolgáltatások is a nomádok életformájához fognak igazodni. A kialakulóban lévő új iparág ráadásul mindenki számára kedvező – az üzleti utazóktól kezdve a nyaralókon és kalandorokon át egészen a vállalkozókig.


A Fast Company cikke nyomán.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen