Karrierváltás előtt állsz? Így készülj fel rá

szerző: Jobline
2019 július 01.

Sokan kezdjük el azzal a gondolattal a karrierünket, hogy ez lesz az az út, amin egész életünkben járunk. Az útra való rálépés pedig hatalmas kockázatnak tűnik akkor. Azonban van úgy, hogy új képesítést szerzünk, vagy csak egyszerűen másra vágyunk, ezért le kell zárnunk ezt az utat, és újak felé venni az irányt.

Pozitív megközelítéssel és nyitott szemlélettel nagy lépéseket tehetünk a helyes irányba – még akkor is, ha ez az eredetitől távol esik. Íme néhány bölcsesség, hogyan készülj fel, mindegy melyik iparágban és milyen szinten dolgozol.


Higgy a fejlődésben

Ha van egy dolog, amire szükséged van ahhoz, hogy üdvözöld a változást, akkor az a növekedési beállítódás (growth mindset). Az új készségek megtanulása sokkal könnyebbé teheti az átmenetet és az előrelépést. Mindenki elindul valahonnan. Ha úgy érzed, hogy a munka túl könnyű, semmiféle kihívás nincs már benne, akkor ez egy jele annak, hogy újat kell tanulnod. Az unalmat tekintheted egyfajta lehetőségnek is arra, hogy valami újat fedezz fel, és bővítsd vele szakmai palettádat. Iratkozz be olyan tanfolyamokra, ahol új készségeket tanulhatsz, keress programokat, online képzéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy különböző iparágakban dolgozz.


 Olyan vállalatot keress, amely segít növekedni

Amikor karriert változtatsz, gondolkodj nagyban az álmaid munkájával kapcsolatban, de ne hidd azt, hogy mindent magad mögött kell hagynod. Ha találsz egy céget, csapatot, menedzsert, aki segít fejlődni, akkor maradhatsz a szervezetnél, míg a saját utadra nem lépsz. Válassz nagy céget, ahol szabad az átjárás, a menedzsered pedig támogat abban, hogy új munkakört tölthess be. Ha ez nem valósul meg, és a főnököd nem támogat a fejlődésben, akkor ez még jobb motiváció lehet ahhoz, hogy új utat válassz. Amikor felméred a lehetőségeidet, olyanokat válassz, amelyek különböző tapasztalatokat nyújtanak, rengeteg szakmai fejlődési lehetőséget és előléptetést. Végtére is a folyamatos növekedés természetes, ezért olyan cégeknél érdemes dolgozni, melyek felismerik, hogy erőforrás a változásra való hajlandóság.

Karrierünk megtervezésével dinamizmust viszünk a munkába. Egy képesség vagy tapasztalat sem veszett még el. Ezért emlékezz: minden, amit valaha tanultál, segíteni fog az utadon, még akkor is, ha teljesen új környezetben dolgozol majd.

 


A The Muse cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen