Viszlát, tétovázás! Csináld ezt a 3 dolgot, hogy jobb döntéshozóvá válj

szerző: Jobline
2019 július 03.

Mindennap kihívást jelentő helyzetekkel kell szembesülnünk. Ezek a helyzetek megkövetelik, hogy bizonyos döntéseket hozzunk, és ezek nem mindig könnyűek. A döntések azonban életünk alapjai. Ha szeretnénk olyan életet teremteni, amit szeretünk, érdemes meghozni a legjobb döntéseket, még akkor is, ha azok kemények.

A döntés azt jelenti, hogy minden más lehetőséget elvágunk, megszüntetjük az egyéb alternatívákat, és elköteleződünk egy cselekvési irányban. Sajnos nem születünk olyan stratégiákkal, amelyek segítségével jó döntéseket hozunk. Ez viszont azt jelenti, hogy idővel megtanulhatunk döntést hozni, és gyakorlással javíthatunk is rajtuk.

Ha gyakran hezitálunk, és jobb döntéseket szeretnénk hozni, akkor kövessük az alábbi lépéseket:


#1. Tisztázd a célod, és azonosítsd a kívánt eredményeket

A döntés céljának tisztázása az első lépés a helyes irányba. Ezzel célirányos lépéseket tehetsz a kívánt eredményhez. Ha szilárdan szem előtt tartod a célt, az segít a halogatás elleni küzdelemben, és szembesülhetsz a zavaró hatásokkal. A célok ismerete önmagában nem elég. Azt is meg kell határoznod, milyen pontos eredményeket vársz a döntésedtől. Például a fogyás mögött húzódó cél a jobb egészség és a megnövekedett önbecsülés lehet, míg a pontos eredmények azt jelentik, hány kilót veszítesz, vagy mennyire csökken a koleszterinszinted. Ennek a lépésnek a lényege tehát az, hogy motivált maradj a döntésedben.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Hozz létre szilárd stratégiát és taktikát a végrehajtáshoz

Nincs értelme tisztázni a célokat és azonosítani az eredményeket, ha nem vagy hajlandó a cél felé haladni. Szükséged lesz egy stratégiára a cél eléréséhez és egy sor taktikára, amelyeket a döntés következő szakaszának végrehajtásához használsz. A stratégia létrehozásához vizsgáld felül az első lépésben azonosított eredményeket. Minden eredménynek saját stratégiája lesz, amit az adott eredmény eléréséhez követned kell. Például az x kilótól való megszabadulás stratégiája magába foglal olyan gyakorlatokat, amelyeket a napi rutin részeként kell elvégezned.  Ennek a stratégiának a végrehajtásához azonban szükséged lesz néhány taktikára is. A taktika az a konkrét akció, amelyet a cél eléréséért kell tennünk. Tehát ha a stratégia magába foglalja a napi gyakorlatokat, akkor a taktika lehet például a Zumba órák látogatása keddenként és csütörtökönként, és néhány kilométer lefutása szombaton és vasárnap.


 


 

#3. Azonnali cselekvés

Végül semmilyen cselekvési terv nem fog működni, ha nem teszünk valamit az azonnali döntés meghozataláért. Késleltetni könnyű, még a legbonyolultabb tervek létrehozása után is. Ahelyett, hogy elhalasztanád a cselekvést, merészen lépj a tettek mezejére. A siker megköveteli, hogy belevágj. Ezzel jelet küldesz az agynak, hogy szándékaid komolyan, és ez arra kényszeríti, hogy az „elme módból” döntési üzemmódba kapcsoljon. De hogyan tehetünk azonnali cselekvéseket, miután a fenti lépéseket megtettük?

Érdemes tenni egy erős lépést, amely segít az első taktika végrehajtásában. A súlyesztés példájánál maradva azonnali intézkedés lehet az edzőruhák választása, a jelző bekapcsolása a reggeli súlymérésére, vagy a hétvégi futás leegyeztetése a barátaiddal. Bármi is legyen ez, győződj meg róla, hogy erőteljesen illeszkedik az átfogó stratégiához, és ez segít az egyik fő taktika megerősítésében.

 


A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen