Erre kíváncsi a HR-es, amikor azt kérdezi: miért hagyta ott az előző munkahelyét?

szerző: Jobline
2019 július 10.

Egyszerű kérdésnek tűnik, mégis könnyű beleszaladni a csapdába.

Nagyon sokat elárul az álláskeresőről, mit válaszol erre a kérdésre. Ha elkezdi ócsárolni a volt főnökét vagy a munkakörülményeket, ha arra panaszkodik, hogy nem látott perspektívát az előző helyen, máris rossz pontokat szerzett. Kitérő válasszal sem érdemes próbálkozni, mert valószínűleg újabb kérdést tesz fel majd a HR-es a témával kapcsolatban. Diplomatikus és pozitív felelettel lehet csak megúszni ezt a helyzetet Jacquelyn Smith karrierszakértő szerint.

Ezt akarják megtudni a HR-esek, amikor felteszik a kérdést:

Jól kijössz-e másokkal
A kérdés azt firtatja, hátha azért jöttél el a korábbi munkahelyedről, mert összeférhetetlen vagy és nem fogadod el, ha utasításokat kapsz másoktól. Árulkodó, amikor szidni kezded a volt főnöködet és a munkatársaidat, még akkor is, ha egyébként teljesen igazad van. Ezzel csak magadat tünteted fel rossz színben. Alapszabály, hogy az állásinterjún bármilyen negatív megnyilvánulás visszahull rád, mert kizárólag te vagy a reflektorfényben, nincs semmilyen más fogódzó.
A munkáltatók a nyitott, vidám, alkalmazkodni képes jelölteket szeretik, ennek megfelelően semmi rosszat nem szabad mondani a korábbi kollégákra. Már csak azért sem, nehogy a potenciális új főnöködnek attól kelljen tartania, hogy legközelebb őt fogod befeketíteni.

Tudod-e, milyen kultúrában tudsz leginkább fejlődni
Diplomatikus megoldás, ha azt feleled, hogy olyan közeget keresel, ahol a legjobban ki tudsz bontakozni, és folyamatosan fejlesztheted készségeidet. Ezzel burkoltan véleményt mondasz a korábbi munkahelyedről – ahol nyilván nem tudtál igényeidnek megfelelően fejlődni –, és megfogalmazod pozitív várakozásaidat az új céggel kapcsolatban, amelyről csupa jó dolgot hallottál és olvastál. Tehát ha azt mondod, hogy végre olyan erős, dinamikus csapatban szeretnél dolgozni, ahol csúcsra járathatod magadat, nem szerezhetsz rosszpontot.

Kell-e fogni a kezedet
A legtöbb menedzser azt szereti, ha a munkatársai önjárók: tudják, mi a dolguk, és teszik is rendesen, nem kell folyamatosan noszogatni őket, esetleg tutujgatni, mert ezt igényli az ő érzékeny lelkük. A fenti kérdésre tehát semmiképpen ne válaszold azt, hogy nem kaptál elég pozitív visszajelzést a főnökeidtől és úgy érezted, magadra hagytak a rengeteg feladattal, mert az a benyomás alakulhat ki rólad, hogy a lelked mélyén még mindig nagycsoportos óvodás vagy, aki egyedül nem merészkedik ki a játszótérre.

Mindazonáltal teljesen igazad lehet, amikor úgy érezted az előző munkahelyeden, hogy nem törődnek veled eléggé. Ám ezt nem panaszként kell megfogalmazni, hanem pozitív felütéssel. Mondd azt, hogy felelősségteljesebb munkára vágysz, mert szeretnél minden reggel úgy munkába jönni, hogy tudod, hatással vagy a dolgokra, és hozzájárulsz a cég sikeréhez.
Lelkesedsz-e értük

A fentiekből következik, hogy válaszodban nem a múlt sérelmeit kell emlegetni, hanem azt hangsúlyozd, mennyire felvillanyoz az a tény, hogy szerencsés esetben olyan kiváló cégnél dolgozhatsz, mint ez, ahol éppen interjúzol. A HR-es szereti azt hallani, hogy a cég márkája és kultúrája olyan vonzó számodra, hogy alig várod, hogy átvehesd a fényképes belépőkártyádat. Ecseteld, hogy itt képzeled el a karrieredet, és megelőzendő a következő obligát kérdést (Hol látja magát öt év múlva?), utalj arra, hogy már elképzelted, miként mászod meg a céges ranglétrát.

Tényleg akarsz-e fejlődni
Sokan azért menekülnek el a munkahelyükről, mert rengeteget dolgoztatták őket szerény juttatások fejében, és szeretnének olyan helyet találni maguknak, ahol méltányosabban bánnak velük. Egy HR-esnek azonban kevés, ha valaki azért jelentkezik az állásra, mert a kisebbik rosszat akarja választani. Meg kell győznöd arról, hogy fejlődni akarsz szakmailag és emberileg egyaránt, és úgy látod, hogy ennél a cégnél lehetőség nyílik erre. Ezzel a korábbi munkahelyeddel kapcsolatban is véleményt nyilvánítottál anélkül, hogy negatív kijelentés hagyta volna el a szádat.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen