8 klassz csapatépítő aktivitás, amit a kollégák kivételesen nem fognak utálni

szerző: Jobline
2019 július 24.

A csapatépítésről legtöbbször olyan kötelező HR-események jutnak az eszünkbe, ahol mindenki szerencsétlennek tűnik, és valójában senkinek sincs kedve az egészhez. Pedig az igazán jó csapatépítő gyakorlatok közelebb hozhatják az embereket, segíthetnek a csapatoknak hatékonyabban működni, és azonosítani az egyes tagok hiányosságait és erősségeit.

Csapatépítés az irodában

A csapatépítésnek egyáltalán nem kell egy napos tevékenységeknek lennie. Akár már 20 perc is elég hozzá, amit a következő meeting elejére akár már most be is tervezhetünk.

 

#1. Közös puzzle

Ez a játék lehet szó szerinti puzzle (pl. egy 500 darabos kirakóssal), vagy egy hangos gondolkodást igénylő agytréning. A legfontosabb, hogy mindenkinek hozzá kell járulnia a projekt sikeréhez. Miután elkészültek az embereink, vagy a megadott idő letelt, egy pillanatra gondoljuk át a tapasztalatainkat. Kérdezzük meg a csapattól: Mi volt a stratégiád a megoldáshoz? Ki végezte el? Miért hoztál ilyen vagy olyan döntést?

 

#2. Számolj 20-ig

Ez egy szuper egyszerű és nagyszerű ötlet, ha szeretnénk megteremteni a kapcsolódást. Mindenki üljön körbe. Bárki bármikor indíthatja a számlálást. Ezután egy másik személynek kell mondania a következő számot, és így tovább. Ha egyszerre két vagy több ember mondja a következő számot, akkor a számlálásnak újra kell indulnia. A cél az, hogy közösen eljussunk a 20-ig. Nehezíthetjük a játékot, ha bekötjük a szemeket, így nem tudunk szemkontaktust létesíteni egymással. Ebben a játékban a tagoknak nemcsak a csoport dinamikájára kell ráérezniük, hanem együtt kell működniük az elejétől a végéig.

 

#3. Bók-kör

Különböző lehetőségekkel ösztönözhetjük a csapatot, hogy kifejezzék egymás iránti elismerésüket. Az egyik lehetőség az, hogy körben állunk, és mindenki elmondja a másiknak, mi az, amit becsül benne. Pl. „Meg akartam mondani Juditnak, hogy tetszett a javaslata”, vagy „Köszönöm Daninak, amiért fánkot hozott az irodába, amikor már szédültük az éhségtől”.

 

#4. Vakvezetés

Párosítsuk egymással a csapattagokat, majd kössük be az egyik szemét. A pár feladata, hogy a lehető legjobban elirányítsa őt az irodában. A bekötött szemű felek mozgathatnak tárgyakat, vagy rajzolhatnak is valamit. A „vakvezetést” eleinte próbáljuk úgy, hogy megfogjuk a másik kezét, karját, és úgy támogatjuk végig a teremben. Később megpróbálkozhatunk azzal, hogy csak szóval vezetjük, irányokat adunk neki. A vakmerők pedig kipróbálhatják azt is, milyen a másikat tisztán hanggal, mindenféle érintés és iránymutatás nélkül, csupán biztató szavakkal irányítani. Ez a klasszikus drámajáték remekül segíti a kommunikációt és a bizalmat.

 

 

 

Forrás: Jobline

 

 

Csapatépítés az irodán kívül

 

#1. Teljesítsetek egy szabadulószobás kihívást

A szabaduló szobás játékok manapság nagyon népszerűek, nem véletlenül: ki kell szabadulni egy „csapdából” úgy, hogy közben mindenki erőfeszítésére szükség van. Ma már rengeteg lehetőséget találsz a városban – szabadulhatsz piramisból, börtöncellából, sőt akár (ironikus módon) az irodából is.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#2. Önkénteskedjetek

Ha a csapatunk kezd befásulni, fontoljuk meg az önkéntesség lehetőségét, amely nemcsak felelősséget ébreszt, kötődést alakít ki a tagokban egy mélyebb szinten, de közben jól is érezzük magunkat legyen szó nyelvtanításról, kerti munkálatokról, kerítésfestésről, stb.

 

#3. Kötélpálya, kalandpark

Kicsit ambiciózusabb munkavállalóknak való lehetőség, nem biztos, hogy mindenki szívesen részt vesz benne, ezért érdemes olyan más tevékenységgel (pl. kirándulás) összekötni, amelyekből mindenki kiveheti a maga részét. A kötélpályák összetett gondolkodást, együttműködést igényelnek.

 

#4. Közös főzés

Ha a munkatársak nem ennyire atletikusak és vakmerőek, vegyünk részt közösen főzőtanfolyamon. Persze az is elég a csapat épüléséhez, a jó munkahelyi környezet megteremtéséhez, a motiváltság fenntartásához, ha havonta egyszer összeülünk, és közösen főzünk egy nagyot. Hiszen ahogy a mondás is tartja: Üres hasnak nem elég a szép szó.

 

A The Muse cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

 


Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen