A 8 leggyakoribb vezetői stílus. Rád melyik jellemző?

szerző: Jobline
2019 július 26.

Amikor a vezetők különböző típusaira gondolunk, csábító őket két kategóriába sorolni: jók és rosszak. A dolog azonban, mint minden más az életben, nem fekete és fehér. Számos vezetői stílus létezik, melyek természetüknél fogva nem jók vagy rosszak, csak mások. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Mit jelent az, hogy vezetni

Fejezd be a mondatot: „A vezető az, aki…” Mi a válaszod? Valaki olyan, aki hivatalosan is hatalmi helyzetben van? Aki saját irodával és jobb fizetéssel rendelkezik? Vezető bárki lehet, akár te is. Alapvetően a vezető az, aki saját cselekedetei és viselkedése révén befolyásolja vagy irányítja a többi embert. Ez nem feltétlenül munkakör, lehet, hogy időről időre kell betöltenünk vezetői feladatokat például fontos keresztfunkciós projektek vezetőjeként, előadóként, stb. Ilyen helyzetekben mi is felveszünk bizonyos vezetői attitűdöket, nem kell hozzá ténylegesen vezetői szerepet betöltenünk.

 

Vezetői stílusunk értékeink, természetes erősségeink és képességeink, hitünk és tapasztalatunk egyvelege. A vezetési stílus ismerete segít abban, hogy mindezt összehangoljuk látomásainkkal, céljainkat, a szervezet küldetésével és jövőképével. Hogy hatást gyakoroljunk, hatékonynak kell lenünk. Ennek érdekében pedig meg kell értenünk, honnan indulunk, és hova akarunk eljutni.

 

Pro és kontra: a 8 vezetői stílus

 

#1. Tranzakciós

A tranzakció fogalma: én adok, te pedig cserébe megcsinálod. A tranzakciós vezetők utasításokat adnak alkalmazottaiknak, majd különböző jutalmakat és büntetéseket alkalmaznak az elvégzett munkáért.

Pro: Nincs zavartság és találgatás, a vezetők egyértelműen meghatározzák feladataikat és elvárásaikat.

Kontra: A merev környezet és elvárások miatt az innováció és a kreativitás el van fojtva.

 

#2. Transzformációs

A transzformációs vezető keresi a változást, jobb utakat akar találni, ennek érdekében inspirálja és erősíti az embereit, akiknek nagyfokú autonómiájuk van.

Pro: Ezek a vezetők nagyfokú bizalmat teremtenek, és arra biztatnak, hogy osszuk meg velük céljainkat és elképzeléseinket.

Kontra: Egy olyan környezetben, ahol a meglévő folyamatokat értékelik, a változás iránti vágy letörheti azokat, akik a hagyományos dolgokban működnek jól.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#3. Szolgálatkész

Az első a szolgálat, a második a vezetés – ez a szolgálatkész vezetők jelszava. Energiájuk javarészt arra megy, hogyan segítsenek másokon. Más emberek igényeit az első helyre teszik.

Pro: Ez a megközelítés növeli a morált, magas szintű bizalmat eredményez, amely jobb munkavállalói teljesítményhez, összességében pozitív vállalati kultúrához vezet.

Kontra: Saját igényeink háttérbe szorítása egyrészt nem mindenki számára jön természetesen, ha pedig igen, egy idő után szétforgácsolja az embert.

 

#4. Demokratikus

A demokrata vezetők nem a magasból utasítanak, hanem együttműködnek. Mindenkit egyenlő jogokkal ruháznak fel.

Pro: Ösztönzik a kreativitást és az innovációt, ami javítja a munkavállalók és a csapattagok elégedettségét is.

Kontra: A csoportok közötti konszenzus elérésére tett folyamatos kísérletek eredménytelenek lehetnek, sőt akár költségesek is.

 

 

 

 

#5. Autokrata

Ő a spektrum ellenkező oldalán helyezkedik el a demokratikus vezetővel szemben. Az autokrata vezetők abszolút hatalommal rendelkeznek, alárendeltjeik nevében hoznak döntéseket.

Pro: A döntéseket gyorsan és stratégiailag hozzák meg, ennek eredményeként a csapat tudja, mi történik.

Kontra: Alkalmazottaik ignorálva és korlátozva érezhetik magukat, sőt a legrosszabb esetben bántalmazást élhetnek át.

 

#6. Bürokratikus

A bürokratikus vezetők hatalma hivatalos álláspontból vagy címből származik, nem pedig egyedülálló személyiségjegyekből, melyekkel alapból rendelkeznek. A bürokraták egy bizonyos forgatókönyv szerint járnak el, és mindig visszaigazolást akarnak arról, helyesen működnek-e a dolgok.

Pro: Rengeteg stabilitást nyújtanak. A dolgok általában állandóak maradnak.

Kontra: Gyakran beleeshetnek abba a hibába, hogy mindent ugyanúgy oldanak meg. Ez a megközelítés rugalmatlan lehet, és nem ad esélyt a kreativitásnak vagy az ötleteknek.

 

 

#7. A laissez-faire vezetők

A francia kifejezés azt jelenti, „hagyd, hogy legyen”, vagyis az ilyen vezető a mikromenedzsmenttel szögesen ellentétes vezetői stílust követ, biztosítja a szükséges eszközöket és forrásokat, de aztán visszalép, és hagyja, hogy a kollégák megoldják a feladatot.

Pro: A bizalom és a függetlenség rengeteg kreativitásra ad lehetőséget.

Kontra: Gyorsan káosz és zavar következhet be, különösen, ha a csapat nem szervezett vagy önálló.

 

#8. Karizmatikus

Ezeknek a vezetőknek igen vonzó a személyiségük, és tudják, hogyan érjék el céljaikat. Ahelyett, hogy szigorú utasításokkal ösztönöznék a viselkedést, inkább ékesszóló kommunikációt használnak, hogy egyesítsék a csapatot egy cél körül. Képesek másokat is inspirálni.

Pro: A karizmatikus vezetők elég inspirálóak ahhoz, hogy az egész csapatot egy cél felé tereljék.

Kontra: Intenzív fókuszuk miatt könnyen csőlátásúak lehetnek, és elfelejtenek más fontos kérdéseket és feladatokat.

 

A The Muse cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

 


Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen