Ez a 7 dolog utal arra, hogy valaki rendkívüli dolgozó

szerző: Jobline
2019 július 30.

A kiváló munkatársra könnyű felfigyelni, mert szembetűnőek és jól mérhetők az előnyös tulajdonságai. A rendkívüli dolgozókat azonban nem mutatja ki a rendszer – pedig az ő képességeikre kellene alapozni a cég jövőjét.

A teljesítményértékelést a kiváló munkatársakra szabták – véli Jeff Haden az Inc.com-on megjelent cikkében. A rendszer kézzelfoghatóan kimutatja, hogy a kiváló munkatárs proaktív, megbízható, teljesíti a tervet, jó vezető és még jobb csapatjátékos. A rendkívüli dolgozó képességeit azonban nem méri megbízhatóan ez a szisztéma, ezért érdemes néhány fontos tényezőt figyelembe venni, hogy ők is reflektorfénybe kerülhessenek, mert aranyat érnek a szervezet számára.


1. Nem a munkaköri leírásuk keretein belül gondolkodnak
Minél kisebb egy cég, annál fontosabb, hogy a munkatársak képesek legyenek gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez, és a pozíciójuktól függetlenül elvégezzenek bármilyen égetően sürgős feladatot.
Például ha egy fontos ügyfél megtartása a tét, a rendkívüli munkatárs – anélkül, hogy külön kérvényt nyújtanának be neki ez ügyben – hirtelen odaugrik, és megoldja a problémát, pedig hivatalosan nem is az ő dolga lenne.

2. Kicsit furák
A legjobbak gyakran nemcsak a teljesítményükben, hanem a személyiségüket illetően is különböznek az átlagtól. Például egy kicsit bogarasak, néha tiszteletlenek, némelyikük szinte élvezi, hogy nem lehet beskatulyázni. Szóval furák, de jó értelemben véve. Szokatlan személyiségükkel fel tudják pezsdíteni a csapat munkáját, új színeket visznek a hétköznapok szürkeségébe.
Azok, akik mernek különbözni a többiektől, hajlamosak arra, hogy a határokat feszegessék és megkérdőjelezzék a fennálló állapotokat, és rendszerint ők dobják be a közösbe a legjobb ötleteket.

3. Tudják, mikor kell visszavenni
A rendkívüli munkatárs azonban csak addig szórakoztatja személyisége különleges vonásaival a többieket, amíg el nem kezd égni a ház – ekkor összekapja magát, és a csapat teljes értékű tagjaként nekilát a tűzoltáshoz.    
Tehát pontosan tudja, mikor szabad viccelni és mikor jön el a komolyság ideje. Mikor lehet pimaszkodni és mikor kell észrevétlenül belesimulni a tömegbe. Mikor engedheti meg magának, hogy zabolátlanul előretörjön, és mikor kell visszavenni a tempóból.
Ez nehezen fenntartható egyensúly – csak a legjobbak képesek rá.


Forrás: Jobline

4. Nyilvánosan méltatják a kollégák érdemeit
Ha a főnök megdicsér, az nagyszerű érzés. De ha egy kolléga méltatja az érdemeinket, az maga a boldogság.
A rendkívüli munkatárs elismeri mások teljesítményét, különösen, ha együtt van a csapat, mert szavainak így nagyobb a súlya.

5. Négyszemközt méltatlankodnak
Egészséges dolog, ha időben terítékre kerülnek a problémák, de néhány dolgot érdemes négyszemközt megbeszélni. Sokan szeretnek a plénum előtt megnyilvánulni: a nagyobb hallgatóság bizonyos szabadságérzetet ad számukra, mert úgy érzik, hogy élvezhetik a többiek támogatását.
A rendkívüli munkatárs azonban nem nagyközönség előtt beszéli meg a legkényesebb témákat, mert tisztában van vele, hogy rossz esetben többet árt vele, mint használ.

6. Mernek kérdezni, amikor mások nem
Sokan nem mernek nyilvánosan megszólalni, sőt olyanok is nem kevesen vannak, akik négyszemközt sem mukkannak meg semmi pénzért.
A rendkívüli munkatárs viszont ráérez a kényes témákra, és bátran felveti őket. Sőt, mások helyett is mer megszólalni – például ha pletykák terjednek el a közelgő leépítésekről, odamegy a főnökhöz, és rákérdez, mi igaz a riasztó félinformációkból.

7. Örök felfedezők
Vannak emberek, akik soha nem elégedettek a fennálló helyzettel – jó értelemben véve –, ezért folyton azt kutatják, miként lehetne továbbfejlődni.
A jó munkatársak pontosan betartják az előírásokat és a megszokott munakafolyamat szerint haladnak. A legkiválóbbak viszont megkérdőjelezik a bevált szabályokat, és megpróbálnak új utakat törni. Felülvizsgálják az addig jól – de szerintük nem elég jól – működő rendszert, és új megoldásokra tesznek javaslatot. Nem azért, mert született bajkeverők – hanem mert nem bírják elviselni, hogy minden ugyanolyan fáradtan zakatol, ahogy azt mindenki megszokta.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen