A munka-magánélet egyensúlya nem jelenti azt, hogy nem haverkodhatsz a kollégákkal!

szerző: Jobline
2019 augusztus 01.

A munka és a magánélet egyensúlya ugyan klisé, de nem feltétlenül teszünk rosszat azzal, ha törekedünk rá. Egyértelműen túlterheltek vagyunk, ezért mindannyiunknak több időt kellene személyes életünkre szánnunk. A munka-magánélet egyensúlyára való törekvés azonban sokszor áthatolhatatlan falakat képez e két életterület között. Az egyértelmű határok persze fontosak, de a szigorú elkülönítés ugyanúgy nem szolgál minket, főleg ha ez azt vonja magával, hogy munkatársainkat „irodai bútorokként” kezeljük, vagyis csak eszközként használjuk őket munkánk elvégzéséhez.

Nem kell minden munkatársunkat kedvelnünk, de jó, ha barátságot kötünk legalább néhányukkal. A barátságos munkatársakkal könnyebb együttműködnünk, és kapcsolatunk jobb eredményeket hoz a cégnek is. Azok, akiknek barátaik vannak a munkahelyükön, kevésbé stresszesek, és sokkal rugalmasabbak és boldogabbak a munkájuk során.

 

Milyen előnyei vannak a barátságoknak a cégnél? Érdemes megfontolnunk a következő stratégiák valamelyikét, hogy közelebb kerülhessünk egymáshoz:

 

#1. Előny: A munkahelyi barátságok 50 százalékkal növelik az elégedettséget

A Gallup egyik kutatása szerint a barátságok kellemes hozadéka a munkahelyi elégedettség. Azok a dolgozók, akiknek a legjobb barátjuk is a munkahelyen dolgozott, 21 százalékkal nagyobb valószínűséggel érezték úgy, hogy több lehetőségük van magukból a legtöbbet kihozni.

 

#2. Előny: Egészségesebbé tesznek

A Harvard kutatói azt találták, hogy a magány szívrohamhoz és sztrókhoz vezethet. Azok, akik legalább 25 barátságot tudnak magukénak, 20 százalékkal alacsonyabb szintű fibrinogénnel rendelkeznek, amely a véralvadási folyamatokban nélkülözhetetlen szerepet tölt be, mint azok, akiknek csupán 5 barátjuk van.

 

#3. Előny: Produktívabbá tesznek

A MIT kutatói kimutatták, hogy a munkatársakkal való beszélgetés növeli a produktivitást. Akik a legjobb barátjukkal dolgoznak, hétszer valószínűbben lesznek elkötelezettek a munkában.

 

#4. Előny: Csökkentik a stresszt

Egy másik Gallup tanulmány azt állítja, hogy a szocializáció segíti a kardiovaszkuláris funkciót, és csökkenti a stresszt. Három óra a barátokkal 10 százalékkal csökkenti annak esélyét, hogy rossz napunk legyen.

 

 

 

#5. Előny: Ellenállóbbak leszünk

Egy kutatás azt találta, hogy a barátságok könnyebbé teszik a kihívásokkal való szembenézést. A munkavállalók 75 százaléka, akiknek a legjobb barátai is a cégnél dolgoztak, azt nyilatkozták, hogy úgy érzik, mindent képesek kézben tartani. Nem úgy, mint azok, akik nem dolgoztak együtt a legjobb barátaikkal, mert nekik csak az 58 százalékuk nyilatkozta ugyanezt.

 

Így köss barátságokat a munkahelyen

#1. Találj általános érdeklődési köröket

Sokkal könnyebb olyanokhoz kapcsolódni, akikkel hasonló az érdeklődési körünk, ízlésünk. Kérdezzük meg munkatársainktól, milyen filmeket szeretnek, hova mennek ebédelni, mivel ütik el az időt hétvégén.

 

#2. Hívj el valakit ebédelni

Elérni másokat nehéz lehet, de egy közös ebédet általában mindenki élvez. Kínáljunk néhány alternatívát az ebédre.

 

#3. Kövesd őket a közösségi médiában

Vedd fel velük a kapcsolatot online. Mielőtt bejelölnéd, azért nézd meg, van-e más munkatárs, aki az ismerőse. Ha kétségeid vannak, várd meg, amíg ők követnek téged.

 

#4. Menj közösségi alkalmakra

Barátságosnak, nyitottnak és támogatónak lenni egy munkahelytől távol eső helyen segít építeni a kapcsolatot. Ne klikkesedj: ha csak bizonyos kollégákkal jársz el, másoktól eltávolodsz.

 

#5. Más osztályokkal is építsd a kapcsolatot

Terjeszd ki barátságaid körét más osztályokra is. Kezdeményezz osztályok közötti projekteket.

 

Mindezek mellett emlékezz arra, hogy a pletykálkodás, a negativitás, a hangoskodás és a személyeskedés nem segíti a munkahelyi jó kapcsolatok elmélyülését.

 

 

A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen