6 mód, ahogyan az intelligens munkavállalók mérgező kollégáikat kezelik

szerző: Jobline
2019 augusztus 05.

A mérgező munkatársak elüldözik a jó munkatársakat, így csökkentik a produktivitást, és nagyon sokba kerülhetnek a cégnek. A legjobb, ha azonnal cselekszünk, mielőtt még rosszabbá válnának a dolgok.

Gyűjtsünk információkat

Ha felismertük, hogy egy munkatársunk mérgező, első lépésben keressünk erre bizonyítékokat. Ha elég bizonyíték áll a rendelkezésünkre, mindenképpen kezdeményezzünk vele beszélgetést, és magyarázzuk el, mi a viselkedésével a probléma. Bár könnyű úgy gondolni, hogy a mérgező alkalmazott csakis az az agresszív srác lehet az értékesítési osztályról, vagy az a nő a marketingről, aki minden ötletre csak húzza a száját, ez nem feltétlenül így van. Időnként a mérgező alkalmazott az a személy, akinek például érzelmi problémái vannak, és a munkahelyét személyes terápiás foglalkozásnak tekinti. Az is lehet, hogy ő egy barátságos és kedves ember, aki folyamatosan kifogásokat keres, amiért nem tud produktívan dolgozni. Ezek az emberek általában nem látják, hogy problémájuk van. Tehát ha beszélgetünk velük, ki kell derítenünk a részleteket, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy összekapcsoljuk őket a tényekkel, mielőtt elkezdenének másokat hibáztatni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Legyenek határaink

Miután megszereztük az információt, le kell ülnünk vele szemtől szembe beszélni. Mondjuk el, milyen nem kívánt viselkedést tapasztaltunk tőle, ez hogyan befolyásolja csapatot. Meg kell értetnünk vele magatartásának következményeit, és hangsúlyoznunk kell, mi a kívánt viselkedés. Enélkül a mérgező munkatárs nem tud majd javítani a viselkedésén.

 

Készítsünk tervet

A mérgező munkatársakkal való foglalkozás egyik módszere az „előrejelzés”. Az előrejelzés a visszajelzés ellentéte: ahelyett, hogy arra koncentrálunk, mi történt a múltban, az előrejelzés annak bemutatása, milyen lépéseket kell az alkalmazottaknak megtennie a mérgező viselkedés felszámolásának érdekében. Ez különösen akkor hasznos, ha ez az alkalmazott egyébként nagy teljesítményekre képes, hiszen a sikeres emberek szeretik azokat az ötleteket, amelyek segítik őket céljaik elérésében.


 

Forrás: Jobline

 

Ellenőrizzük

Miután megtettük ezeket a lépéseket, érdemes figyelemmel kísérnünk őt azért, hogy megbizonyosodjunk arról, változtatott-e a viselkedésén. A rossz viselkedést jobbá tehetjük egy megfelelő könyv elolvastatásával, tanácsadó vagy képzés igénybevételével. Találkozzunk rendszeresen az adott személlyel, mert az állandó kapcsolattartás elengedhetetlen a fejlődéséhez.

 

Készítsük fel a csapatunkat is

Meg kell arról is győződnünk, hogy a mérgező ember nem húz le mindenkit. Sokszor ez azt is magával vonhatja, hogy minimalizálnunk kell azt az időt, amelyet más emberekkel töltenek el, így nem tudják befolyásolni őket.

 

Ha kell, szabaduljunk meg tőle

Sok esetben a mérgező ember képes mérsékelni viselkedését. De mi van, ha mégsem? A Harvard Business Review kutatása szerint az interperszonális problémákkal küzdő munkavállalók 4 százaléka azért viselkedik mérgezően, mert szerinte az „mulatságos”. Ha ilyen emberek dolgoznak a kezünk alatt, akkor sajnos rajtuk semmiféle tanácsadás nem segít. Ebben az esetben a legjobb cselekvés az, ha dokumentáljuk az esetet, és a lehető leghamarabb megszakítjuk a kapcsolatot. Olyan személyekkel foglalkozunk, akiket nem érdekel a másokkal való együttműködés, és aktívan ártanak a szervezetnek. Mindkét fél számára ilyenkor a legjobb megoldás az, ha kitárjuk nekik az ajtót, hadd menjenek isten hírével.

 

A Business Insider cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen