Hogy mondj nemet anélkül, hogy megutáltatnád magad

szerző: Jobline
2019 augusztus 07.

Annak elsajátítása, mikor és hogyan kell nemet mondani, kulcsfontosságú képesség. Ám nehéz ezt úgy megtenni, hogy ne tűnjünk ellenszenvesnek. Annak meghatározása érdekében, hogy mikor kell nemet mondanunk, gondoljunk céljainkra, magyarázzuk el az okokat, és ajánljunk fel alternatív javaslatokat.

Adódnak az életben olyan helyzetek, amikor másvalaki projektje nem a te küldetésed. Ilyenkor nemet kell mondanod, azonban nem mindegy, ezt hogyan teszed. Akár hétféle módon is visszautasíthatsz másokat anélkül, hogy megutáltatnád magad:

 

#1. Fogd rá a munkaterhelésedre

Hatékony módja a nemet mondásnak, ha bevallod nekik, nem vagy képes elvállalni a feladatot. Lehet, hogy nincs elég tudásod, szakértelmed, vagy elég szabad időd ahhoz, hogy elvégezd azt, amit kérnek tőled, ezért úgy tudod segíteni az ötlet sikerét, ha nem okozol csalódást az illetőnek.

 

#2. Ismerd fel a különbséget a lehetőség és a megzavarás között

Ez azzal kezdődik, hogy először megismered saját személyes vagy szakmai küldetésedet. Ha ismered céljaidat, akkor képes leszel nemet mondani, ha valaki olyasvalamire kérne, ami elterelné a figyelmedet erről a küldetésről. Ilyenkor mondd el, hogy a kért feladat nem olyasmi, ami illeszkedne ahhoz, amit éppen csinálsz.

 

#3. Ajánld őket valaki képzettebbnek

Ha nemet kell mondanod, mindig próbálj meg ajánlani valakit, aki képzettebb, vagy sokkal testhezállóbb számára az adott feladat. Ajánlj valaki olyat a figyelmébe, aki sokkal jobban illeszkedik az adott projekthez.

 

#4. Magyarázd el, hogy nem csinálod meg

Néha a kérés és a rá adott válasz is lehet nagyon egyszerű. Például ha valaki meg akar kínálni egy szelet tortával, akkor szimplán azt mondod, köszönöm, nem kérek, nem eszem cukrot”. Ha erre valami olyasmit válaszolnak „ó, de hát csak egy kicsit”, nyugodtan elmondhatod nekik, hogy szívesen felajánlod a szeletet, mert (ismételten) nem eszel cukrot.

 

 

 

 

#5. Ne komplikáld túl

Ne magyarázd agyon a dolgot, mert azzal még nagyobb bajban találod magad, mintha csak szűkszavúan nemet mondanál. Maradj kedves, de legyél őszinte és egyenes.

 

#6. Ajánlj fel valami mást

Ha nem tudsz valamit megtenni, amit kértek tőled, ajánlj fel nekik valami mást. Egy ilyen javaslat általában segíthet a kapcsolat fenntartásában.

#7. Ha mondod, cselekedj is így

Időnként van úgy, hogy az emberek nem fogadják el a nemet mint választ. Ilyenkor törekedj arra, hogy kedves és mosolygós maradj, de ismételd meg, amit mondtál, és ne hátrálj meg, vagy menj bele érzelmi zsarolós játszmába. Ehelyett inkább addig ismételd nyugodt hangnemben, míg a másikhoz el nem jut az üzenet.

 

Végül tartsd észben a figyelmeztetést: ne válj függővé a nemedtől, mert így könnyen lecsúszhatsz olyan lehetőségekről is, melyekben valójában szívesen részt vennél. Mindig gondold át a válaszodat, és azt, merre húz igazán a szíved. A döntésed előtt világosan kell látnod, hogy a kérés lehetőség-e vagy csak egy figyelemelterelés a saját dolgaidról.

 

A Business Insider cikkének felhasználásával

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen