A magasabb megtartás titka: a Maslow szükségletek piramisa

szerző: Jobline
2019 augusztus 09.

A megtartás nehéz ügy, gyakran nehéz feltérképezni a munkavállalók távozása mögött álló fő mozgatórugókat. Még akkor is magas lehet a fluktuáció, ha úgy tűnik, minden igényük kielégítésre kerül, és akkor is, ha az alkalmazottak versenyképes fizetést kapnak, kihívást jelentő munkát végeznek, sőt támogató csapat tagjai.

Ám a megtartás nem olyan rejtélyes, amilyennek látszik. A pszichológiai és szociológiai tényezők, melyek meghatározzák, vajon a munkavállalók maradnak vagy elhagyják a fedélzetet, mind a felszín alatt rejtőzhetnek, míg valaki fel nem hozza őket a mélyből. Amikor pedig a szervezetek a megőrzési erőforrásokat értékelik és finomítják, nyugodtan támaszkodhatnak a Maslow-féle szükségletek hierarchiájára.

 

A Maslow-piramis

1943-ban Abraham Maslow pszichológus az Emberi motiváció elmélete c. művében megírta, mi szükséges az emberi motiváció eléréséhez. Maslow szerint ötféle szintű igény van, amelyet az embereknek teljesíteniük kell, hogy teljes mértékben motiváltak lehessenek. Növekvő sorrendben ezek a következők:

  • Élettani: étel, víz, alvás, stb.

  • Biztonság: testi, foglalkozásbeli, stb.

  • Szeretet/hovatartozás: barátság, intimitás, családi kapcsolat, stb.

  • Önbecsülés: magabiztosság, eredményesség, tisztelet, stb.

  • Önmegvalósítás: erkölcs, kreativitás, problémamegoldás, stb.

 

Maslow elmélete szerint az emberek csak akkor válhatnak önmegvalósító lényekké, ha a szükségleteik korábbi szintjei kielégülnek. Például valaki, aki nem sokat alszik, nem fog tudni önmegvalósítani. Ennek mintájára létfontosságú az alkalmazottak igényeinek minden szintű kielégítése ahhoz, hogy javuljon a megtartás, a termelékenység.

 

Maslow hierarchiája a munkahelyen

 

#1. Élettani

A legtöbb élettani szükséglet a munkahelyen kívül elégül ki, mégis ezek elmulasztása drasztikus következményekkel járhat a teljesítmény szempontjából. Azok a munkavállalók, akik nem jutnak hozzá a megfelelő tápanyagokhoz vagy nem pihennek, kevésbé fognak teljesíteni, sőt akár meg is betegedhetnek. Az éjszakai műszakban dolgozókat különösen fenyegetheti az alváshiány, mivel az éjszakai műszak megzavarja a test természetes cirkadián ritmusát, álmatlansághoz és fáradtsághoz vezet, sőt tanulmányok szerint ezek a dolgozók gyakrabban gondolkodnak el a kilépésen is, mint a nappal dolgozó társaik.

 

 

 

 

#2. Biztonság

A munkahelyek fizikai és érzelmi szempontból is lehetnek veszélyesek. A legfrissebb kutatások szerint például a szexuális zaklatás különösen elterjedt munkahelyi biztonsági kérdés, amely megoldásra vár, ráadásul a szexuális zaklatás nemcsak az érintett dolgozókra káros, hanem az egész vállalatra is.

 

#3. Szeretet és hovatartozás

A szükségletek következő szintje a közösséggel kapcsolatos, amely a mai ember számára különösen nagy kihívást jelent, hiszen a hagyományos szociális kötelékek fellazultak. A családok és a barátok távol élnek egymástól, egyre több felnőtt él egyedül, nem csoda, ha a munka is elveszíti közösségi jellegét. A munkavállalók gyakran váltanak munkát ahelyett, hogy hosszabb ideig egy helyen maradnának, az automatizálás pedig csak tovább ront a helyzeten. Amikor a munkavállalók nem érzik magukat egy közösség részének, akkor kevésbé valószínű, hogy a munkahelyen maradnak. Emiatt olyan stratégiákat kell alkalmazni, amelyek ösztönzik a dolgozók maradását. Ennek egyik módja a Dunbar szám figyelése. Az antropológus Robin Dunbar által kifejlesztett Dunbar-szám azokra az emberekre vonatkozik, akikkel az ember egy adott időben stabil kapcsolatot tarthat fenn. A főemlősökkel végzett kutatása alapján Dunbar képes volt megállapítani, hogy egy ember Dunbar-száma 150. Dunbar elmélete szerint, ha egy csoport meghaladja a 150 tagot, akkor a csoport elkezd szétesni, még akkor is, ha a tagok szeretnek együtt dolgozni.

Mit jelent ez a munkahelyen? Azt, hogy érdemes a munkahelyek létszámát 150 fő alatt tartani, hiszen ennél a számnál még minden alkalmazott megismerheti egymást személyes szinten, ami erősebb kötelékhez vezet az alkalmazottak között. Érdekes adat, hogy a Wikipéldia is 150-175 között tartja adminisztrátorainak számát, de a katonaság vagy például az amis vallási közösség is ragaszkodik a Dunbar-számhoz.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#4. Megbecsülés

Nehéz megbecsülést létrehozni ott, ahol nem létezik, mert a megbecsülés organikusan fejlődik. Ennek ellenére vezetői kötelesség a munkavállalók közötti kölcsönös megbecsülés támogatása, önértékelésük jobbítása. Az alacsony önértékeléssel rendelkező emberek ugyanis nemcsak kevésbé termelékenyek, de negatív hatásuk másokra is kiterjed, mérgező környezetet teremtenek. A vezető alacsony önértékelés például mikromenedzsment formájában is testet ölthet, vagy az alkalmazottak akadályozásában a jobb teljesítmény elérésében. Az alkalmazottak megismerése és megértése elősegíti az önértékelés fejlődését. Ha például a dolgozókat olyan szerepekbe kényszerítik, amelyekben folyamatosan csak küzdeniük kell, önértékelésük alacsonyabb lesz. Ellenben a folyamatos siker növeli az önbecsülést, és ösztönzi a jövőbeli sikereket is.

 

#5. Önmegvalósítás

A Maslow piramis legmagasabb szintű szükséglete az önmegvalósítás. Egyszerűen kifejezve ez azt jelenti, hogy elértük az életünk célját. Bizonyos elméletek szerint háromféle munkahelyi gondolkodásmód létezik:

  • Ügyletekkel kapcsolatos feladatok ellátása kompenzáció ellenében.

  • Karrier gondolkodásmód: A karrier növekedésének fokozására összpontosít a fizetés, a cím, a hatalom, a csapat méretének a kontroll irányának előmozdításával.

  • Céltudatos gondolkodásmód: szenvedélyes, innovatív és elkötelezett egy értelmes és magával ragadó munkahely iránt, amely minden érdekelt fél számára előnyös.

A céltudatos gondolkodásmód felel meg legjobban Maslow önmegvalósítás fogalmának. Ha az alkalmazottak céltudatos gondolkodásúak, erősebb kapcsolatot alakítanak ki a munkatársaikkal, nagyobb hatást gyakorolnak az üzletre, egyre inkább fejlődnek, és hosszabb távon maradnak a cégnél.

 

A The Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen