Ilyen ravasz kérédseket tesznek fel a Google-nál és a Facebooknál az állásinterjún

szerző: Jobline
2019 augusztus 13.

A vezető tech cégeknél szándékosan zavarbaejtő az interjú, de megvan az oka: a legjobb embereket akarják megkaparintani.

A Glassdoor minden évben összegyűjti a legrázósabb interjúkérdéseket, amelyeket leginkább a Szilícium-völgy legendás tech-cégei szeretnek bevetni. Ezúttal a brit Telegraph mazsolázta ki a leghajmeresztőbb és bizonyos mértékben a legszórakoztatóbb agyszüleményeket, magyarázattal is szolgálva.


1. Mi történt azon a napon, amelyet pályafutása legjobb munkanapjának tart?
Ezt a kérdést Miranda Kalinowski, a Facebook globális recruitere osztotta meg a világgal. Minden jelölt azt válaszol rá, amit a legjobb szándékkal gondol, de bármi legyen is a felelet, sok minden kiderül az illetőről. A Telegraph portálja három potenciális választ kínál fel, amelyek közül választani lehet. A szavazók 54 százaléka azt választotta, hogy élete legjobb munkanapján barátra tett szert. Lehet, hogy tényleg ez a helyes válasz? Elvégre fejlett érzelmi intelligenciáról tanúskodik, aminek alapján a jelöltről feltételezhető, hogy jó csapatjátékos és könnyen beilleszkedik a vállalati kultúrába.

2. Ön egy ötcentes érme méretére zsugorodik, és beledobják egy turmixgépbe. A testtömege arányosan csökken és a sűrűsége nem változik. A pengék egy perc múlva működésbe lépnek. Mit tesz?
Ezt a turmixos kérdést természetes a Google-nél szeretik feltenni, és a válasz az, hogy ki kell ugrani a készülékből, mielőtt miszlikbe darabol. A megoldás kulcsa: az arányos tömegcsökkenés és a változatlan sűrűség miatt elég izomerő áll rendelkezésre ahhoz, hogy húsz centit ugorjunk, elkerülve a pengéket.

3. Egy ember leparkolt egy szálloda előtt és ezáltal minden vagyona odalett. Mi történt?
Ez is Google-kérdés, de valószínűleg már nem teszik fel senkinek, mert tele van vele az internet. A helyes válasz, ha valaki mégis belebotlana a feladványba: az illető Monopolyt játszott, és rossz sávba lépett. A kérdés azért érdekes, mert ezek szerint a Google-nál elvárják, hogy a jelölt szeressen társasjátékot játszani, és pont Monopolyt.

 

Forrás: dezeen.com


4. Ha megkérdezném az ön legjobb barátját, hogy szerinte önnek miben kellene behoznia a lemaradását, mit válaszolna?
Az Apple egyik kedvenc kérdése. Óvatosan kell rá válaszolni, nehogy túl negatív színben tüntessük fel magunkat, de a legfontosabb a személyesség, ezt díjazzák a legjobban. A tökéletes megoldást azonban alighanem jelen sorok írójának barátja alkalmazta egy francia cégnél, amikor jelentős előnyökkel kecsegtető középvezetői posztra pályázott. A kérdés elhangzása után előkapta a telefonját, felhívta a legjobb barátját, majd átnyújtotta a készüléket az interjúztatónak: nosza, tessék megtudakolni személyesen. Meg is kapta az állást.

5. Ha választhatna a szuperképességek közül, láthatatlan szeretne lenni, vagy inkább arra vágyna, hogy repülni tudjon?
Ezt a Microsoftnál kérdezték egy vezetői pozícióra pályázó jelölttől. Az illetőt felvették, ami arról tanúskodik, hogy az interjúztatóknak fejlett humorérzéke volt, mivel a válasz így hangzott: „Ez könnyű kérdés, nyilván láthatatlan szeretnék lenni, hiszen repülni már tudok.” A Glassdoor egyik felhasználója azonban szkeptikus volt, ő így fejtette meg a kérdést: aki láthatatlan szeretne lenni, az rejtőzködik valami elől, tehát fél, aki viszont repülne, az valószínűleg jó vezető, mert bátran mer mások fölött szárnyalni.

6. Ha reggel 2000 olvasatlan e-mail van a postafiókjában, de csak 300-ra válaszolhat, hogy szelektálna közülük?
A Dropbox recruiterei azt szondázzák ezzel a kérdéssel, vajon a jelölt tudja-e, hogy a főnöke leveleit kell kiválasztania.

7. Ha ön lenne egy légikatasztrófa egyetlen túlélője, mit tenne?
Az Airbnb trükkös kérdése. A legjobb válasz: örülnék, hogy egyedül repültem. A legcikibb: felhívnám a főnökömet, hogy kicsit késni fogok.

8. Jeff Bezos, az Amazon alapító tulajdonosa egymillió dollárt ad, hogy beindíthassa vállalkozását. Mi lenne az?
Természetesen az Amazonnál kérdezték. A Glassdooron szellemes válasz született: „Bocs, de most állásinterjún vagyok. Miután felvettek, leülünk Jeff-fel, és megbeszéljük a dolgot.”

9. Egy csónakban ül, amely egy vízzel teli medencében van. Van egy horgony a csónakban, amelyet bedob a vízbe, a lánc elég hosszú ahhoz, hogy a horgony leérjen a medence aljára. A vízszint emelkedni fog, vagy csökkenni?
A Teslánál kérdezték gépészmérnöki állásinterjún. A helyes válasz: a vízszint csökkenni fog, mert amíg a horgony a csónakban volt, a csónak több vizet szorított ki, mint azután, hogy a horgony a medence fenekére került.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

interjúkérdés  •  Facebook  •  Google
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen