5 hiba, ami miatt nem olvassák el az önéletrajzodat

szerző: Jobline
2019 augusztus 29.

Apró botlás miatt is mehet a kukába a jelentkezés.

A Beyond karrierportál HR-esek körében készített felmérése szerint, amelyről a Recruiter portál számolt be, a kiválasztási szakemberek 71 százaléka nem szereti, ha valaki túl gyakran változtatott munkahelyet. Ennél azonban jóval kevesebb is elég ahhoz, hogy a jelölt diszkvalifikálásával szűkítsék a jelentkezők körét.


Amint elütést vesznek észre a szövegben, a CV már repül is a kukába. A második legnépszerűbb ok a helyesírási hiba.

Felmerül a kérdés: mondjuk egy szoftvermérnök vagy szakképzett betegápoló esetében valóban főbenjáró bűn, ha valamit elüt vagy rosszul ragoz a szövegben? Úgy tűnik, igen. A HR-esek azzal érvelhetnek, hogy aki kétoldalnyi szöveget nem tud hibátlanul összehozni, az a napi munka során is gondatlanságokat követhet el. Szerintük azt is érdemes figyelembe venni, hogy az önéletrajz igen fontos dokumentum, ennek alapján akár új fordulatot is vehet a jelölt karrierje, ezért vehetne legalább annyi fáradságot, hogy megkér valakit, nézze át a szöveget.

Lássuk, a felmérés szerint mi az az 5 tényező, ami az önéletrajz végzetét okozhatja:


1. Elütés
Messze az a legnagyobb bűn, amit a HR-esek szerint a jelölt elkövethet, hogy benne hagyja a szövegben az elütéseket.


2. Helyesírási hiba
Ez tényleg akkora probléma? Az érvelést lásd fent.Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


3. Nem az önéletrajz felső harmadában szerepelnek azok a speciális készségek, amelyek a meghirdetett álláshoz elengedhetetlenek
Ez a „hiba” azt jelenti, hogy a HR-es nem tudja néhány másodperc alatt eldönteni, érdemes-e a jelölttel foglalkozni, hanem értékes időt kellene arra vesztegetnie, hogy végigolvassa a teljes dokumentumot. (
Itt írtunk arról, hogyan pásztázza minimális idő alatt a kiválasztási szakember az önéletrajzot.) De valóban automatikusan kukaérett az a CV, amely nincs akkurátusan testreszabva? Figyelmen kívül marad itt egy fontos szempont. Az álláskeresők mind nagyobb hányada jelentkezik mobilról, mert ez a leggyorsabb és legpraktikusabb megoldás. Ha valaki meglát egy meghirdetett ígéretes pozíciót, igyekszik minél hamarabb elküldeni az önéletrajzát, ezért nem várja meg, amíg hazaér és frissítheti a dokumentumot az aktuális követelményeknek megfelelően, hanem azon melegében, a vonaton utazva vagy a kávézóban ülve postázza a mobiljára mentett CV-t. Könnyen meglehet, hogy egy ígéretes jelölt azért marad le az állásról, mert gyors akart lenni, ezzel nem könnyítve meg a HR-es dolgát. () ]]


 

Forrás: Jobline

 

Az automatikus diszkvalifikálás rossz a jelöltnek, de árt a cégnek is, mert talán emiatt nem sikerül szerződtetni a lehető legjobb munkatársat. Vagyis a HR-es spórolt magának fél percet azzal, hogy nem volt hajlandó végigolvasni az önéletrajzot, hanem inkább kidobta – és talán elveszített egy ideális jelöltet. Megérte?


4. Nem pontosan olyan képzettség vagy tapasztalat szerepel az önéletrajzban, amilyen a meghirdetett álláshoz szükséges
A lila mókus hiábavaló kergetésének komoly irodalma van, a Jobline is
írt róla. Lila mókus nem létezik, ahogyan olyan jelölt sem, aki tökéletesen megfelelne az összes aprólékos pályázati feltételnek. Ezzel szemben vannak transzferálható készségek, például pedagógusból lehet kiváló értékesítési szakember, mert feltehetően jól tud kommunikálni, a speciális sales tudnivalókat pedig átképzés révén, illetve menet közben, éles helyzetekben el tudja sajátítani. Tehát meglehetősen szűk látókörű az a HR-es, aki azért diszkvalifikál egy jelöltet, mert az önéletrajzában nem tudja szépen sorban kipipálni az egyes kötelezőnek gondolt tételeket. Ráadásul sokkal költséghatékonyabb olyan munkatársat fölvenni, akinek átképzésre van szüksége. Ő ugyanis kisebb fizetéssel is beéri, mint egy olyan új kolléga, aki szuperképzett, vagyis csaknem lila mókus minőséget képvisel.


5. A jelölt legutóbbi állása köszönő viszonyban sincs a meghirdetett pozícióval
Ez is különös indok az önéletrajz kidobására, hiszen ismerjük a pályamódosítás fogalmát. Az önéletrajz vagy a kísérőlevél valószínűleg magyarázattal szolgál arra, a jelölt miért akar váltani, illetve a nem kompatibilis előző állás dacára miért lehet alkalmas a meghirdetett posztra. Tehát szintén komoly hiba, ha valaki emiatt esik ki a versenyből.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


önéletrajz  •  hiba
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen