5 mérgező tényező, amik miatt a dolgozók akkor is felmondanak, ha nem tudják, hová menjenek

szerző: Jobline
2019 augusztus 30.

Nagyon kétségbeesettnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a sötétbe ugorjon, de vannak helyzetek, amikor nincs jobb megoldás.

A munkavállalók rendszerint akkor szoktak felmondani, amikor már van új helyük, de néha annyira taszítja őket a munkahelyük, hogy azonnal dobbantanak. Miért? A Joblist egy felmérés erejéig utánajárt, mi a helyzet. Arra jutottak, hogy leginkább 5 tényező vezet kétségbeesett meneküléshez.


#1. A menedzserek nem oldják meg a problémákat, amiket jelentettek nekik (a válaszadók 48,1 %-a)

Baj van egyik vagy másik kollégával, a visszanyesett költségvetéssel nem kivitelezhető a projekt, a marketingesektől nem jön időben megfelelő visszajelzés, tarthatatlanok a határidők. A vállalat működése során számtalan megoldandó probléma merül fel, ha ezekre nem figyelnek oda, akadozni fog a munka, és a dolgozók végtelenül frusztráltak lesznek. A munkatársakat meg kell hallgatni, amit mondanak, komolyan kell venni, az akadályokat el kell hárítani. Ha mindez elmarad, a csalódott munkatárs veszi a kalapját. Különösen munkaerőhiányos időkben.


#2. Nem megfelelő a vállalati kultúra (45,8%)

Ez a probléma leginkább két esetben merül fel. Vagy az a helyzet, hogy a vállalati kultúra nem olyan, amilyenre az álláshirdetés és az -interjú alapján és következtetni lehetett, vagy a HR-es hibázott, és úgy vette fel a dolgozót, hogy nem győződött meg arról, passzol-e majd a helyi viszonyok közé.

Akkor megfelelő a vállalati kultúra, ha a dolgozó egy közösség tagjának érzi magát, nem pedig cserélhető fogaskeréknek egy bonyolult gépezetnek. Ennek elérése valóban nem egyszerű, bizonyítja az elégedetlenség magas aránya. Szakemberek szerint három dolgot kell kultiválni a siker érdekében: gondoskodás, csapatmunka, hitelesség. Ha mindez hiányzik, a dolgozók búcsút mondanak a cégnek.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

#3. Pocsék menedzserek (43,9%)

A Gallup It’s the Manager című könyvének fő tézise, hogy a menedzserek minősége egy cég hosszú távú sikerének záloga. Ennek fényében különösen furcsa, milyen sok cég engedi meg magának azt a luxust, hogy hagyja, hogy pocsék menedzserek keserítsék meg a dolgozók életét.

A menedzserek kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a kiszemelt vezető valóban vezetésre termett legyen, azaz nem elég, ha szakmai szempontból megvannak a szükséges kvalitásai. Hiú az a remény, hogy a rossz menedzser majd kikupálódik a dolgozókkal folytatott interakciók során. A vezetésre születni kell, bár bizonyos mértékben természetesen fejleszthető ez a képesség a szocializáció során.

 

 

Forrás: Jobline


#4. Mérgező vállalati környezet (36,9%)
Általános rossz hangulat, senki nem mer őszintén beszélni a problémákról – különösen nem a menedzserekkel –, csak bizonyos kitüntetett munkatársakat léptetnek elő, látszólag bátorítják, valójában büntetik a kockázatvállaló magatartást. Ezek csak kiemelt elemek a mérgező munkahely ismertetőjegyei közül. Nevezhetjük őket íratlan szabályoknak is, amikről senki nem beszél, hanem elfogadja, hogy itt már csak így mennek a dolgok. Ez a legnagyobb probléma: a szőnyeg alá söprik a szemetet (lásd az első pontot).


#5. Nem becsülik meg a dolgozót (36%)

Ez a legkönnyebben orvosolható probléma, mert csupán olyan menedzserekre van szükség, akik odafigyelnek a beosztottaikra. Gyakran kell dicsérni (de nem szabad túlzásba vinni), személyre szabotta és ügyelvén arra, hogy szívből jövő legyen az elismerés. Ami a szívből jön, az megragad az agyban.


Dolgozóknak: ha nincs kedved hanyatt-homlok menekülni a munkahelyedről, valószínűleg jó, de legalábbis elviselhető helyen vagy.

Menedzsereknek: ha a fentiek ellenkezőjére koncentrálsz, részt vehetsz egy jó cég létrehozásában vagy fenntartásában.

 


Az Inc. cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen