Vissza a suliba – Így kezeld a reggeli káoszt

szerző: Jobline
2019 szeptember 05.

Mivel a laza nyári napok és a szigorúbb ütemtervet igénylő tanév elég éles ellentétben áll egymással, a szülők nem ritkán nagyfokú stressztől szenvednek. A közelmúltban egy felmérés megállapította, hogy a szülők 60 százaléka veszít alvási idejéből ebben az átmeneti időszakban, és 57 százalékuk gondolkodik úgy, hogy az év ezen időszaka a legstresszebb.

A dolgozó szülők számára ezek a hónapok tele vannak konfliktusos ütemtervekkel, szigorú határidőkkel és elvárásokkal, és egyéb olyan feladattal, amelyet bele kell építeniük a reggeli ütemtervbe. Mire a gyerekek elbúcsúznak, egyesek úgy érezhetik, mintha már egy teljes napi munkát elvégeztek volna. Pedig még el sem indult a nap…

A szülők és a produktivitás szakértők kidolgoztak néhány tippet, amelyekkel megkönnyíthetik az iskolába járó legnagyobb reggeli kihívások leküzdését. Az időgazdálkodás és a termelékenység szempontjából ugyanazokkal a megközelítésekkel érhetünk el sikereket a reggeljeink irányítása fölött, mint amelyeket az irodában is használunk:


Előkészítés

Az egyik legfontosabb dolog, amelyet tehetünk a reggeli káosz elkerülésének érdekében, ha felkészülünk rá. Már este érdemes egy ellenőrző listát készítenünk, mellyel felkészülhetünk a másnap reggelre: készítsük ki a ruhákat, ellenőrizzük a házit, az iskolatáskát, készítsük el az uzsonnát, stb. Vasárnaponként leülhetünk a gyerekünkkel, és készíthetünk vele együtt egy heti tervet a reggelire vonatkozóan. Megfőzhetjük együtt az ennivalókat, bevásárolhatunk. Ez az előkészület nagyon sok időt tud megspórolni nekünk, ráadásul biztosíthatjuk azt is, hogy gyerekeink egészséges ételeket egyenek.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOKHatáridők és rituálék

Könnyen alábecsülhetjük a bizonyos feladatok elvégzéséhez szükséges időt, vagy azt, hogy mennyi dolgunk van reggel. Egy időzített reggeli tervező létrehozása segíthet: bontsuk a feladatokat összetevőikre, például a reggeli magába foglalja a felkészülést, a főzést, a tálalását és a takarítást is. A tervünk tartalmazhatja a felelősségi köröket is: tegyünk felelősséget partnerünkre is, sőt a gyerekek is vállaljanak feladatokat. A rituálék hozzáadásával a reggelek sokkal könnyebben indulnak majd. A reggeli rituálék lefedhetik azt a sorrendet, ahogy a családtagok felkelnek, reggeliznek, elvégzik a fennmaradó feladatokat. A rituálék betartásának sorrendje megnyugtathatja a gyerekeket, hiszen az ismerősség érzetét adja.

 

 


Az akadályok megelőzése

Milyen krach üthet be reggel, és hogyan tudjuk megakadályozni? Például ha van egy nagyobb és egy kisebb gyerekünk, míg iskolába indítjuk a nagyobbat, leköthetjük a kisebbet egy speciális játékdobozzal, így nem fog unatkozni, mi pedig útnak indíthatjuk a testvérét. Érdemes B-tervet is készítenünk: ha egy gyerekünk beteg, vagy lekési a buszt, akkor készíthetünk egy vészhelyzeti tervet, amelyhez fordulhatunk ahelyett, hogy hirtelen találjunk megoldásokat. Természetesen ez nem mindig lehetséges, és néhány háztartásban különleges körülmények is fennállhatnak, melyek kihívást jelenthetnek. Ennek ellenére számítsunk a váratlan helyzetekre is.


Ne a tökéletesség legyen a cél

Még ha a reggelek kaotikusnak is tűnnek, azokat az eszközöket találjuk meg, amelyek a mi családunk számára működnek, majd ragaszkodjunk ezekhez. Lépjünk egyet hátra, biztosítsuk a gyerekekkel való tiszta kommunikációt, és vezessük végig őket a reggeleken úgy, hogy boldogan távozhassanak hazulról – mindez kritikus a szülőknek és a gyerekeknek is. Emellett nagyon fontos, hogy ne engedjünk a tökéletesség nyomásának, mert az további stresszel terheli meg az amúgy is kaotikus reggeleket.

 


A Fast Company cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen