12 dolog, amit az önéletrajzodnak nem kell tartalmaznia

szerző: Jobline
2019 szeptember 11.

Mi az, amit teljesen feleslegesen teszünk bele az önéletrajzunkba, és csak elveszi a lényegről a fókuszt? És mi az, amit ezek helyett mindenképpen tartalmaznia kell a CVnek?

#1. Túl dizájnos

Sok ember tölt sok időt az önéletrajzának formázásával. Ezek a dizájnok általában sok helyet foglalnak el, és – hacsak nem dizájn pozícióra jelentkeztünk – semmi szükség rájuk. Összpontosítsunk inkább a szakértelmünkre azáltal, hogy felsoroljuk készségeinket és eredményeinket, és könnyen, egyszerűen olvasható formában bemutatjuk azokat.

 

#2. Fotók

Manapság mindig feltöltünk fotót is magunkról, pedig ez szükségtelen. Bizonyos iparágakban ugyan van értelme, de egyébként nem ez számít. Inkább a képességeinkre összpontosítsunk, ne pedig arra, hogy nézünk ki.

 

#3. A tevékenységeink helyett nem az eredményeinket domborítjuk ki

Hajlamosak vagyunk túlhangsúlyozni azon tevékenységeket, melyeket előző munkakörünkben láttunk el. Fontos megmutatni, mit dolgoztunk, de leginkább az számít, mit értünk el. Amennyire csak lehetséges, vigyük a fókuszt a feladatokról az eredményekre? „Évente 15 százalékkal növeltük az x mutatót” - rövid mondat, mégis jelentősebb, mint a munkakör feladatinak felsorolása.

 

#4. Minden egyes volt állásunk szerepel

Nem az számít, hol dolgoztunk, csak az, milyen készségeket sajátítottunk el, milyen tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. A HR-esek mindig az egyéni szakértelmet és hozzáállást keresik, és nem azért utasítják el a jelöltet, mert az elmúlt években több munkahelyet is váltott. A világ ugyanis változik, és sokan megszabadultak már az elavult vállalati mentalitástól.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#5. Sablonos megfotmálás

A CV szerkesztésénél az álláskeresők gyakran próbálnak betartani minden szabályt – cikkeket olvasnak el, részt vesznek workshopokon csak azért, hogy tökéletes legyen az önéletrajzuk. A vezetők azonban olyan embereket keresnek, akik jól illenek a csapatukba, és rendelkeznek az elvárt készségekkel. A személyiség számukra sokkal fontosabb.

 

#6. Infók a középiskoláról

Hacsak nem egyetemi hallgató az illető, a HR-esnek nem kell látnia, hol szerezte a jelölt a középiskolai bizonyítványát. Ez ugyanis semmit nem tesz hozzá a szakértelemhez, az iparági tapasztalathoz, csak foglalja a helyet.

 

#7. Célok

A célkitűzések az önéletrajz egyik legkevésbé szükséges részei, mivel értékes helyet foglalnak el. A munkáltatók már tudják, hogy a célunk, hogy a cégnél munkát kapjunk, a hosszú távú célokról pedig inkább a motivációs levélben érdemes beszámolnunk. A helyet használjuk inkább a kvantitatív és a kvalitatív eredmények megosztásához.

 

 

#8. Nem releváns infók

A HR-esek gyakran kapnak olyan önéletrajzokat, amelyek tele vannak régi és irreleváns információkkal. Például nem kell információt adnunk a középiskoláról vagy a főiskolai állásainkról, kivéve, ha a megpályázott állás ezekkel kapcsolatos. Az önéletrajz értéktelen, ha olyan információkkal van tele, amelyek nem emelnek minket. Csak a fontos dolgokra szorítkozzunk.

 

#9. Érdeklődési körök

A hobbi ugyan számít, de ezt az információt inkább tartogassuk a személyes interjúra. Ehelyett inkább arra térjünk ki, miért mi vagyunk a legjobb emberek a munkához. Annak ismerete, hogy egykerekű motorral rójuk az utakat szabadidőnkben, nem fog számítani a kiválasztásnál. Tartalékoljunk a személyes találkozókra.

 

#10. Kulcsszavak

Túl sok időt töltünk azzal, hogy a lehető legkevesebb szóval írjuk le magunkat. Ehelyett inkább hagyjuk, hogy az adatok beszéljenek helyettünk. A korábbi munkahelyek listája, mely megmutatja az elsajátított készségeket, elég beszédes. A vezetőket nem érdeklik az olyan kulcsszavak, mint a „csapatjátékos” vagy „jó kommunikációs készség” . Azt akarják tudni, rendelkezünk-e tapasztalattal.

 

#11. Referenciák

Ezek nagyszerű dolgok, de nem feltétlenül az önéletrajzunkban. Inkább a készségeinket világítsuk meg jobban.

 

#12. Általános készségek

Sok jelölt sorol fel olyan készségeket, amelyek szinte minden jelöltre lehetnek igazak,  úgy mint a felhasználói szintű internethasználat, közösségi média, Word vagy Excel ismerete. Ha mégis megemlítjük ezeket a készségeket, akkor pontosabbnak kell lennünk, például íy: „50 000 rajongóval rendelkező facebook oldal felépítése”.

 

 

A Business Insider cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen