A kukában végi a motivációs leveled, ha ezt a 4 hibát elköveted

szerző: Jobline
2019 szeptember 16.

Elgépelés, széttöredezett sorok, rossz linkek vagy hanyag mondatok jellemzik a legtöbb jelentkezést. Új állást találni persze nem könnyű, és legtöbbször csak korlátozott idő áll rendelkezésünkre, ezért a nagy sietségben csupán egy gyors megjegyzést mellékelünk az önéletrajzukhoz, mindennemű értékes gondolat nélkül. Ez azonban aligha hozza meg a várt eredményt.

Nézzük meg, melyek azok a leggyakoribb hibák, amelyek miatt a HR-es azonnal a kukába dobja az e-mailünket:

 

1. „Otthonról is végezhető/részmunkaidős munkalehetőséget keresek…”/”Sürgősen xy munkát keresek”
A távmunkában remek lehetőségek rejlenek, de senki sem alkalmaz valakit csak azért, mert otthonról szeretne dolgozni. De azért sem, mert megvan a megfelelő képesítésünk a munkához. Azért meg végképp nem, mert szimplán csak dolgozni akarunk. Sokkal jobb megközelítés, ha kitérünk azokra az előnyökre, amelyet egy ilyen lehetőség mindenki számára nyújthat. Például, ha már dolgoztunk távmunkában, magyarázzuk el, milyen sikeresen működött ez a múltban. Ha motiváltak vagyunk egy ilyen jellegű munkára, magyarázzuk el, miért.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

2. „és rábukkantam az önök cégére…”
Ez a mondat azt árulja el rólad, hogy nem végeztél kutatásokat, sőt – nagy valószínűséggel – ugyanezt az üzenetet küldöd el még vagy egy tucat cégnek. Nem kell minden részletet tudnod a cég múltjáról, de a HR-esek azt szeretnék látni, hogy fordítottál némi időt a kutatásra, ismered a cég hátterét, értékeit. Nagyon egyszerűen a tudomásukra hozhatod tájékozottságodat, például ha azt írod „Rendszeresen olvasom a cég blogját/legutóbbi begyjegyzését”, vagy „hiszem, hogy az alkalmazkodóképességem és fogékonyságom miatt jól fogok illeszkedni egy olyan gyorsan fejlődő cégbe, mint az önöké”.

 

 

 

 

3. „Mellékeltem az önéletrajzomat”
Ez nem segíti ki a HR-est. Ahelyett, hogy arra kérnéd őt, hogy tanulmányozza az önéletrajzodat (mert ezzel a megjegyzéssel tulajdonképpen erre kéred), inkább emeld ki az e-mailben a kulcsfontosságú eredményeidet, legfőképp azokat, amelyek relevánsak a munkakör szempontjából. Motivációs leveled tartalmazzon olyan fontos részleteket, amelyekre nem tudtál kitérni az önéletrajzodban. Mindenki hálás lesz azért, hogy a munkáját ezzel könnyebbé teszed.

 

4. Kérem, értesítsen, ha van valami elérhető pozíció a számomra
Ez nagyon bután hangzik (főleg akkor, ha hirdetésre adtad be a pályázatodat, de akkor is, ha csak a cég weboldalán láttad a nyitott pozíciókat). Nem a HR-es dolga, hogy kitalálja, milyen munkakör lenne jó a számodra. Ezért tedd világossá, melyik pozícióra és miért jelentkeztél, sőt lehetőleg már az e-mail tárgyában is tegyél említést róla, például így: „Termékmenedzser SaaS tapasztalattal Product Line Manager pozícióra jelentkezik”.

Ha a jelentkező e-maileket egy kaptafára készíted el, nem sok választ várhatsz a leveledre. Lassíts le! Inkább kevesebb pozícióra jelentkezzél, a leveled pedig legyen testreszabott. A motivációs levélnek vagy az e-mailnek egyáltalán nem kell hosszúnak lennie, sőt sokkal szívesebben olvassák el, ha rövid és tömör. A lényeg az, hogy felhívja a figyelmet azokra a szakmai értékekre, amelyekre büszke lehetsz, és amelyeket az új pozícióban is hasznosítani tudsz majd.

Tehát a következő alkalommal, amikor kísértésbe esel, hogy CtrlC-CtrlV-vel átmásold egy régi leveled tartalmát egy új dokuemntumba, lépj egyet hátra, keress rá a cégre, vedd sorra a képességeidet, majd kérdezd meg magadtól, hogyan hasznosíthatod azokat az új munkakörben. Ha így teszel, többé biztosan nem leszel láthatatlan a HR-esek számára.

 

Business Insider cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen