7 gyanús jel, ami arra utal, hogy nem szabad elfogadnod az állást

szerző: Jobline
2019 szeptember 17.

Fogj gyanút, ha túl könnyen fölvennének, de akkor is, ha rettentően macerás a kiválasztási folyamat.

Nem csak az eszére, az ösztöneire is kell hallgatnia annak, aki elszegődni készül egy munkahelyre. Napi nyolc – esetleg több – órában dolgozni egy munkahelyen azt jelenti, hogy az ébren töltött időd csaknem felét áldozod az adott feladatokra, ezért nagyon nem mindegy, hol és milyen feltételekkel állsz a munkáltató rendelkezésére. Van néhány momentum, amelyek arra utalnak, hogy az adott munkát nem szabad elvállalnod.


1. Megalázóan alacsony bér
Vannak olyan munkák, amelyeket kevés pénzért is érdemes elvállalni, amennyiben kedvező perspektívát kínálnak (gyors továbbjutási lehetőség egy prosperáló cégnél, különleges ismeretek, képességek elsajátítása, értékes kapcsolatok építése). Ám ha gyaníthatóan csupán arról van szó, hogy a munkáltató spórolni akar rajtad, azonnal sarkon kell fordulnod, mert amellett, hogy nem húzod ki anyagilag a hónap végéig, az önbecsülésed is súlyosan sérül, és semmi jó nem vár rád eten a munkahelyen.

 

2. Nincs perspektíva
Amikor azt fontolgatod, hogy jelentkezel egy állásra, mindig fel kell tenni a kérdést: hogyan tovább? Ha az a válasz, hogy sajnos sehogyan, inkább keress más munkát. El lehet menni pizzafutárnak, ha pillanatnyilag a puszta túlélés a cél, de amennyiben karriert szeretnél építeni, távlatokban kell gondolkozni.

 

3. Szégyellnéd a munkahelyedet
Nagyon fontos, hogy büszkék lehessünk a munkánkra, ezért semmiképpen ne próbálkozz olyan állással, amit bármilyen okból nem mernél bevallani a barátaidnak vagy a szüleidnek. A szégyen, a bűntudat megmérgezné az életedet, és ezt a mégoly magas fizetés sem tudná kompenzálni. (Hát még, ha nem is fizetnek rendesen.)

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

4. A munka visszalépést jelentene
Középvezető voltál, és most elmennél egy nagyobb céghez egyszerű beosztottnak? Csak akkor tedd, ha egyébként a teljes anyagi csőd fenyegetne, vagy az adott munkahelyen nagyon gyors fejlődésre van lehetőség. Egyéb esetben a jelentős visszalépés nem csak rosszul mutat az önéletrajzodban, de a büszkeségedet is sérti, hiszen nagyobb kihívásoknak is meg tudtál már felelni. Gondolj bele, minden reggel úgy mennél be dolgozni, hogy tudod: egész nap olyan emberek fognak neked dirigálni, akiknél te sokkal okosabb és tapasztaltabb vagy.5. Az életedet kellene áldoznod
Azonnal gyanút kell fogni, ha az állásinterjún arról beszél a HR-es, hogy 120 százalékos teljesítményt várnak el az alkalmazottaktól, gyakran kell túlórázni, és nem nézik jó szemmel, ha valaki nyáron képes egyszerre két hét szabadságot kivenni. Mindez arra utal, hogy az adott munkahelyen túlhajtják a dolgozókat. Amennyiben a bérezés és a jutalmazás ezzel arányos, talán érdemes mérlegelni a lehetőséget, de mindenképpen gondolj bele, szeretnél-e olyan agyonhajszolt rabszolga lenni, akinek előbb-utóbb a magánélete és az egészsége is rámegy a munkájára.

 

6. Halálra interjúztatnak
Már a negyedik körön is túlvagy a felvételi procedúra során, és ekkor szélesen mosolyogva közlik, hogy újabb interjúra kerül sor, ezúttal a menedzsment néhány tagjával. Ideje, hogy megszólaljon a vészcsengő! A cég már azt is tudja, hány plüssmackód volt óvodáskorodban, és frappánsan válaszoltál a legidétlenebb beugratós kérdésekre is, de még mindig nem biztosak abban, hogy te vagy az ideális jelölt? Akkor nem ez a cég a megfelelő munkahely számodra. A felvételi szekatúra ugyanis jól tükrözi, hogy az adott vállalatnál hogyan bánnak az alkalmazottakkal: nagyon valószínű, hogy határozatlanok a céljaikat illetően, és a hétköznapokban sem hagynának békén egy percig sem. Nem éri meg a strapát, állj tovább.

 

7. Túl könnyen fölvennének
Ha az állásinterjún az a benyomásod, hogy szinte rádtukmálják a pozíciót, még nem kell azonnal menekülőre fognod, de erősen gyanakodni azért érdemes. Kérdezd meg, hányan jelentkeztek eddig a meghirdetett állásra, hogyan és miért üresedett meg az adott poszt, milyenek a munkafeltételek, hogyan teljesített a cég az elmúlt években. Ha megnyugtató válaszokat kapsz, talán csak azért volt olyan lelkes az interjúztató, mert meglátta benned a tökéletes jelöltet, de ha zavaros kép rajzolódik ki, köszönj el tőlük udvariasan.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen