Hogyan látja magát 5/10 év múlva? Így válaszolj az egyik legrázósabb interjúkérdésre

szerző: Jobline
2019 szeptember 18.

Van-e az álláskeresőnek jövőképe? Erre minden munkáltató kíváncsi, ezért kérdezi meg, milyen pozícióban képzeli el magát néhány év múlva. Amilyen egyszerűnek tűnik a kérdés, olyan könnyű rossz választ adni rá.

Hogyan látja magát 5/10 év múlva? azért olyan lényeges kérdés az interjúztatók számára, mert kiderül a válaszból, a jelentkezőnek van-e jól körvonalazható jövőképe, készített-e tervet a karrierjéről, illetve tisztában van-e azzal, hogy ha megkapja az adott állást, merre haladhat tovább a cégnél. Ezért tilos azt felelni, amivel sokan próbálkoznak, hogy „olyasmivel szeretnék foglalkozni, amiért lelkesedni tudok”. Ez túl általános. Még kevésbé szabad azt a választ adni, hogy „fogalmam sincs”, mert a brutális őszinteség tiszteletreméltó erény ugyan, de ebben az esetben nem kifizetődő. A The Guardiannek van ötlete, hogyan érdemes próbálkozni.


1. Légy ambíciózus, de maradj a valóság talaján
Az interjúztatók természetesen ambíciózus jelölteket keresnek, hiszen semmi szükség olyan munkavállalókra, akik csak bejárnak a munkahelyükre, és a nap nagy részében pótcselekvést végeznek. Ugyanakkor túlzásba sem szabad vinni a lelkesedést, mert azonnal komolytalanná válhatunk. Például nem jó válasz a fenti kérdésre, hogy öt év múlva osztályvezetők szeretnénk lenni, amennyiben az adott cégnél tíz év kell ahhoz, hogy valaki kitartó munkával eljusson ebbe a pozícióba.
Ahhoz, hogy képben legyél, tanulmányozd a cég honlapját és a munkatársak LinkedIn-profilját, ezekből rengeteg információt nyerhetsz arról, milyen a vállalat előléptetési politikája.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

2. Teljesítményről és feladatokról beszélj
A legtöbb esetben kiveri a biztosítékot, ha a jövőképedet azzal a célkitűzéssel világítod meg, hogy öt év múlva nettó 750 ezret akarsz keresni és egy felső-középkategóriás, grafitszürke szolgálati limuzinnal szeretnél közlekedni. (Vannak persze olyan szektorok, ahol az ilyen ambíciók nem számítanak feltétlenül negatívumnak, például ha brókernek jelentkezel, előhozakodhatsz ilyen válasszal is, de csak ennyi akkor sem lesz elég.) Jobb, ha azt ecseteled, milyen szakmai fejlődést képzelsz el magadnak a cégnél, milyen kihívásoknak szeretnél megfelelni, és hogyan képeznéd magad tovább annak érdekében, hogy évek múltán minél felelősebb pozíciót tölthess majd be.

3. Légy konkrét, de rugalmas
Ha valakit fölvesznek egy komoly céghez egy komoly állásba, az jelentős befektetés kezdete a munkáltató részéről, ezért a felvételiztető tudni akarja, érdemes-e belevágni a veled kapcsolatos vállalkozásba. Ezért nem szabad olyan szétfolyó választ adni, hogy "nagyon érdekel a marketing, de a pénzügyi területhez is van érzékem, öt év nagy idő, majd elválik, melyik fekszik jobban". Természetesen lehet valakinek sokféle terv a tarsolyában, de ezt nem kell elárulni az interjún. Érdemes a cégre szabott választ adni, jelezve, hogy az adott lehetőségeken belül több megoldást is kivitelezhetőnek tartasz. "Felelős pozícióba szeretnék kerülni az önök cégénél, lehetőleg ügyfélkapcsolati területen". Ebben a válaszban benne van, hogy a vállalathoz szeretnéd kötni a karrieredet, tudod is, hogy merre akarsz haladni, de azt sem tartod tragédiának, ha esetleg más feladatot bíznak rád.

 

4. Szakmai, és ne személyes ambíciókat említs
Hacsak nem kérdeznek rá, ne áruld el, milyen magánjellegű céltkitűzéseid vannak, például hogy öt éven belül szeretnél eljutni Nepálba, mert érdekel az ottani szerzetesek élete. Azt sem kell elmondani, hogy ennyi idő alatt már családot szeretnél alapítani. A felvételiztetőt az érdekli, hogy a cégnél hogyan képzeled el a jövődet, a privátszférád csak rád tartozik.

 

5. A válaszod végén kérdezz vissza
Miután a fentieket is figyelembe véve előadtad az „ötéves tervedet”, kérdezd meg a felvételiztetőt, mi a véleménye a válaszodról. Reálisnak tartja, túl ambíciózusnak, netán túl szerénynek? Ezzel jelzed, hogy valóban elkötelezett jelentkező vagy, aki a cégnél képzeli el a jövőjét.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen