Gondolkozz úgy, mint egy videojátékos! Ez a Z generáció vezetésének titkos receptje

szerző: Jobline
2019 szeptember 19.

A Z generáció lassan felnő. Ez az első teljesen „digitális” generáció, amely belépett a munkaerőpiacra, és nagy fejtörést okozva ezzel a vezetőknek, hogyan tartsák meg őket. A Z generáció irányításakor a vállalati vezetőknek más megközelítést kell alkalmazniuk, mint eddig: úgy kell gondolkodniuk, mintha egy számítógépes játékot űznének.

A kutatások azt mutatják, hogy Z generáció legalább 90 százaléka játszik valamilyen videojátékot, és főleg a férfiak gondolják ezeket a játékokat identitásuk fontos részének. A generáció játékszokásai nagymértékben meghatározzák munkahelyi elvárásaikat is.


Az InsideOut Development nevű cég majdnem ezer Z generációs fiatalt kérdezett meg arról, mit várnak a munkától. A legmeglepőbb eredmény az volt, hogy a generáció 75 százaléka gondolta úgy, hogy már az első évben előléptetést kell kapnia, 37 százalékuk pedig fél éven belül várta a promóciót. Ez alapján sokan gondolhatják úgy, hogy a Z generáció kapzsi, de talán van egy másik magyarázat is: a videojátékoknak köszönhetően a Z generáció gyorsabb ütemtervben gondolkodik.

 

A videojátékokról már kimutatták, hogy elvonhatják a figyelmet. Az említett felmérésből az is kiderült, hogy még a felmérés útmutatóját sem tudták megfelelően követni, ezért elég nagy százalék le is morzsolódott. A szakembereknek emiatt újra kellett tervezniük a kutatást. Ekkor azonosítottak egy olyan játékkoncepciót, amelyet alkalmazhatnának a Z generáció felmérésében, ez pedig nem más, mint a szintugrás. A szintugrás a karakter előrehaladását jelenti a játékban. A legtöbb ilyen játék képes megragadni a játékosok figyelmét, és növelni a bizalmukat azáltal, hogy a játék elején könnyebben és gyakrabban léphetnek új szintekre.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

A legjobb játékok a játékosokat az indulástól kezdve megragadják, ezért a munkahelyeknek ugyanígy kell tenniük. A munkáltatók beépíthetik az egyszerűbb szinteket olyan munkahelyi coaching programok létrehozásával, amelyek ösztönöznek és elismerést nyújtanak. Noha a munkaadók valószínűleg nem tudnak hathavonta előléptetni valakit (és nem is kell nekik), kisebb sikereket nyújthatnak a fiataloknak. Így tréningezi egy munkahely a munkavállalókat arra, hogy egyik címet szerezzék meg a másik után, illetve birtokába jussanak a megfelelő készségeknek és tapasztalatoknak. Ezzel a Z generáció is elég elkötelezettnek érezheti magát a „játék” folytatásához.

 

 

A munkahely további „játékképessége”

A szintugrás nem az egyetlen mód a munkahelyi játékra, így a generáció elkötelezettségének fokozására. Az olyan folyamatok, mint a megtartás vagy a tréning, szintén lehetnek játékszerűek. Helyes végrehajtásuk esetén hatalmas hatással lehetnek a lelkesedés, a motiváció ösztönzésére. Ma már léteznek játékos képzési eszközök, amelyeknek célja az értékesítési szakemberek felkészítése a potenciális ügyfelekkel való találkozásra. Az alkalmazás valós példákat használ, szimulálja a találkozásokat. A virtuális ranglistán emblémákat szerezhetnek a „játékosok”, és magasabb szintekre léphetnek.

 

Nem minden vállalatnak van persze erőforrása egy egyedi alkalmazás létrehozásához, amellyel Z generációs munkavállalókat vonzhat be, de a játékot egyszerűbb módokon is bevezethetik. Fontoljuk meg például a fedélzeti tapasztalatok olyan küldetésként való megtervezését, amely ösztönzi a dolgozókat új ismeretek keresésére, és ezáltal a sikeresebb munkára.

 

A Z generációt régebben elítélték rövidebb figyelme és a játékkal töltött rengeteg idő miatt, de ez a generáció rengeteg dolgot tud nyújtani a munkahelynek, sőt nagy értéket is teremthetnek, különösen, ha segítünk nekik a szintek megugrásában. Pont úgy, mint egy videojátékban.

 

 

A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

vezetés  •  megtartás  •  z gen
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen