A tarot kártyától az asztrológiáig: a spiritualitás meghódítja a munkakultúrát

szerző: Jobline
2019 szeptember 26.

Ma már nem ritka jelenség, hogy egy ügyvezető az alapján vesz fel valakit, hogyan állnak a bolygói. Úgy érzi, a jelentkező pontos születési dátumának elemzésével olyan rejtett dolgokat is feltárhat róla, amelyeket egy állásinterjún biztosan nem. Nem ritka az sem, hogy a vezetők azért nem veszik fel a legjobb képességekkel rendelkező jelölteket, mert úgy gondolják, egy Kossal, Vízöntővel, Rákkal, stb. nem tudnak majd együttműködni.

Ma már hódít az asztrológia a munka világában is. A Twitteren Susan Miller horoszkópjai havonta hat millió látogatót vonzanak. Az Instagram tele van „asztro-mémekkel”. Bizonyos társkereső alkalmazások is lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy állatöv szerint válasszanak, sőt az Amazon árucikkeit vásárlási horoszkóppal értékesíti. Csak idő kérdése volt, mikor bukkannak fel az állatövi jegyek a mindennapi irodai kultúrában.

 

„Hat éve vagyok a munkahelyemen, és nagyon szoros kapcsolatban vagyok a munkatársaimmal – mondja a 32 éves Paola Rodelas, aki szerint semmi meglepő nincs abban, hogy az asztrológia a munkahelyi beszélgetéseket is uralni kezdte. Az asztrológia ugyanis segít meghatározni azt, kik vagyunk, ami különösen fontos egy olyan világban, ahol sokszor érezhetjük magunkat elveszettnek, véli Rodelas.

 

Az asztrológia vonzóerejének növekedését sokan összekapcsolják a szervezett vallás iráni érdeklődés csökkenésével. Nem beszélve arról, hogy a misztikus szolgáltatásokkal nagyon sok pénzt lehet keresni. Például a Co-Star nevű asztrológiai alkalmazás több mint 5 millió dollárt gyűjtött áprilisban. Egy hónappal korábban a Sanctuary 1,5 millió dollárral debütált.

 

Zodiákus a munkában

Rodelas, aki katolikus családban nevelkedett, azt mondja, anyja számos misztikus gyakorlatot alkalmazott. Hét évvel ezelőtt, mikor Rodelas súlyos szorongással küzdött, visszatért keresztény hitéhez, egy évvel ezelőtt pedig az asztrológiába is belekóstolt. Nem érzi, hogy a kettő ellentmondásban lenne, sőt kombinálva őket könnyebben átvészelte a nehézségeket a munkában is. „Egy munkavállaló szakszervezetnél dolgozom, és 51 napig sztrájkoltam, ami nagyon igénybe vett. A hosszú, lelkileg és fizikailag is megterhelő munkanapokat mindig imádsággal és az asztrológiai jelentések elolvasásával kezdtem.” Bár ez megnyugtatta Rodelas-t, munkatársai vegyesen fogadták érdeklődését. Sokan nevetségesnek tartották, de voltak az irodában olyanok is, akik érdeklődést mutattak. Azóta is van úgy, hogy a kollégák hozzá és asztrológiai tudásához fordulnak, ha elakadtak valamiben.

 

 

 

Természetesen máig nem bizonyított a kapcsolat a bolygók állása és a személyes életünk között. De ez a kérdés sokak számára lényegtelen. Ha az asztrológiát nyíltan megvitatják a munkahelyen, akkor ez egy sajátos módja lehet a csapatépítésnek. Ez a fajta segítség nagyon összehozhatja az embereket. Még ha nem is hisz benne az ember, szórakoztató ezzel foglalkozni, legalább annyira, mint kedvenc sportunkat űzni a munkahelyen. Az asztrológia, vagy bármilyen ezoterikus játék környezetet biztosíthat a szociális interakciókhoz, és lehetőséget adhat a szabadabb önkifejezéshez is. A munkahelyi asztrológiai elkötelezett hívei szerint sokkal kevésbé problematikus az embereket csillagok szerint bekategorizálni, mint faji, etnikai, társadalmi-gazdasági vagy vallási státuszuk szerint, sőt az asztrológia segíthet annak megértésében, hogy a minket körülvevő emberek egyediek, másfajta dinamikával rendelkeznek.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Asztrológiai képlet mint személyiségteszt

A nem tudományos személyiségértékelés munkahelyi használata nem ördögtől való és újkeletű ötlet. Az évek során alkalmaztak már olyan teszteket, mint a Myers-Briggs tesztek, melyek segítették leszűkíteni a pályázók körét bizonyos személyiségjegyek mentén. Ezek a tesztek azonban sokat ártottak is, például olyan sztereotípiáknak ágyaztak meg, mint például a „programozók nem kedvelik az embereket”. Sokak szerint a Myers-Briggs teszt a vállalat asztrológiájaként működik, vagyis az asztrológia archetípusain alapszik. Vannak, akik szerint egy asztrológiai képlet megértése sokkal összetettebb képed ad az emberekről, mint ezek a személyiségtesztek, melyek azt már nem tudják vizsgálni, milyen helyzetekben vagyunk introvertáltak vagy extrovertáltak.

 

Kétséges, hogy az asztrológia vagy a tarot segíthet-e üzleti döntések meghozatalában, de az ezekkel az eszközökkel élő vállalatok szerint egyáltalán nem árthatnak, ha arra használjuk őket, hogy tudatosabbakká váljunk önmagunkra.

 

 

A Fast Company cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen