Így válaszolj az egyik legkínosabb interjúkérdésre

szerző: Jobline
2019 szeptember 27.

Az állásinterjúkon legalább egy volt munkahellyel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, miért jöttél el onnan. De mit válaszolj akkor, ha nem magadtól távoztál, hanem elküldtek?

Ha már előfordult, hogy elbocsátottak, erről nyilván nem szívesen beszélsz, különösen nem a potenciális munkáltatónkkal az állásinterjún. Pedig ha van erre utaló jel, például hosszabb, munka nélkül töltött szakasz az önéletrajzodban, a HR-es valószínű fel fogja tenni ezt a kényelmetlen kérdést. Az interjúztató egy általa már ismert csapatba akar felvenni egy új embert, aminek komoly kockázata van. Biztos akar lenni abban, hogy a csapat elfogadja az új kollégát. Míg a szakmai tudást könnyű felmérni, a jelentkező személyiségéről csak úgy tud információt szerezni, ha ilyen kínos kérdésekkel megpróbálja kiugrasztani a nyuszit a bokorból, és kideríti, ki volt a hibás a munkahelyi konfliktusban.

A HR-eseket arra képezték ki, hogy szigorúan szelektáljanak a jelentkezők közül, ez a kérdés pedig a legprofibban tudja kiszűrni, alkalmasak vagyunk-e pozícióra. Ha megismerjük, milyen szándék lapul a kérdés mögött, fel tudunk készülni a válaszra, és át tudunk menni a teszten. Elsőként nem árt tudni, hogy az interjúztatók a Business Insider szerint négy dolgot akarnak kideríteni rólad ezzel a kérdéssel:

1. Kockázatos jelentkező vagy?
A HR-esek nem azt várják tőled, hogy nemmel válaszolj erre a kérdésre, kivéve, ha pályakezdő vagy, esetleg tényleg soha nem történt ilyen veled. A feladatuk az, hogy felmérjék az alkalmasságod, és kiszűrjék a kockázati tényezőket. Például, hogy rendszeresen leszel-e áldozat, és ha igen, vajon előfordulhatott-e, hogy teljesen különböző csapatok tévesen bántak rosszul veled.

2. Hogyan kezeled a kudarcot?
A kiválasztás során azt is fel akarják mérni, hogy a kudarcokat képes vagy-e egy vállrándítással elintézni és továbblépni rajtuk. Másképp fogalmazva: a negatív élményeket balszerencsének vagy tanulási lehetőségnek látod-e? Aki egy bukás után felkel, megrázza magát és a tanulságokat levonva rendületlenül halad a maga útján, abban látnak fantáziát.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


3. Hogyan reagálsz a váratlan kérdésre?
Ellenségessé vagy lehangolttá válsz, vagy kiegyensúlyozott és magabiztos maradsz, ha neked szegezik a kérdést? A reakcióidból kiderülhet, hogyan kezeled, ha megpróbálnak a sarokba szorítani.

4. Mennyire vagy őszinte?
A hozzáértő HR-esek azt is felmérik, mennyi idődbe telik megválaszolni ezt a kérdést. Árgus szemekkel figyelik az intonációdat, a testbeszédedet, amiből kiderülhet, mennyire vagy bizonytalan és határozatlan, vagy őszinte a hibáidat illetően.
A kérdés tehát sokkal többet elárul rólad, mint amennyi választ adsz rá. De hogyan tudnál jó színben feltűnni a HR-es előtt?

5. Légy őszinte, de fogalmazz tömören
Ne időzz hosszasan a kérdésnél! Persze ha rajtad kívül álló oka van a felmondásnak – pl. átszervezés, leépítés, a pozíció megszűnése –, akkor könnyű egy mondatban őszinte választ adni. De akkor sem kell hosszú monológba bocsátkoznod, ha személyes konfliktus vezetett idáig. Ne add elő a hattyú halálát, semmiképp se sajnáltasd magad, inkább próbáld diplomatikusan megfogalmazni, hogy a főnököd és te miért nem illetettek össze elképzeléseitekben, céljaitokban. Semmiképp se hazudj, mert könnyű utánanézni, mi történt valójában.

 

 

 


6. Mutasd meg, mit tanultál belőle
A legjobban úgy tudsz kijönni ebből a helyzetből, ha azt hangsúlyozod, mit tanultál az esetből, és nem azt részletezed, mi történt. A kérdés elsődleges célja az, hogy kiderüljön, fejlődőképes vagy-e, és tanulsz-e a múlt hibáiból. Emeld ki, mit profitáltál ebből, hogyan váltál jobb munkaerővé. Ha a pozitívumokra fókuszálsz, azzal azt sugallod, hogy képes vagy az önreflexióra és a személyes fejlődésre.

7. Ne hibáztass senkit, és maradj optimista
A HR-es általában a munkáltatóhoz lojális, vele azonosul, ezért nem jó ötlet szidni a volt főnöködet vagy túlságosan kritizálni. Inkább azt hangsúlyozd, hogy a célok különbözősége ellenére sokat tanultál az esetből, és már jobban tudod kezelni a konfliktusokat.

8. Legyen átgondolt a válaszod
Fogalmazd meg a válaszod, írd le, majd mondd fel, mint egy verset, ha nem akarod, hogy váratlanul érjen a kérdés, és kiess a lendületből, esetleg bepánikolj a szituációban. Arra is ügyelj, hogy ne ess át a másik végletbe, vagyis az előadásmód ne legyen gépies, mert a betanultnak tűnő szöveg elveszti a hitelét.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen