Ezt az 5 dolgot mindenképpen tüntesd fel a LinkedIn-profilodon (sokan elfelejtik)

szerző: Jobline
2019 szeptember 30.

Az apró figyelmetlenségek is sokba kerülhetnek – például nem te kapod meg a szuper állást.

A LinkedIn mostanra megkerülhetetlenné vált a munka világában. A MarketWatch felmérése szerint a HR-esek és toborzók 93 százaléka keresgél rajta rendszeresen. Ez azt jelenti, hogy a LinkedIn-profil folyamatos frissítése elengedhetetlen ahhoz, hogy szándékaidnak megfelelően alakuljon a karriered. A profilt akkor is karban kell tartani, ha elégedett vagy az aktuális munkahelyeddel, mert mindig jöhet egy jobb ajánlat vagy beüthet valamilyen galiba, amire idejében fel kell készülnöd.

Van öt dolog a Recruiter szerint, amit sokan hajlamosak kifelejteni a feltüntetett adatok közül, pedig előfordulhat, hogy pont ezekkel a tényekkel sikerül megnyerni a HR-es bizalmát.


Önkénteskedés

A LinkedIn felméréséből kiderül, hogy a kiválasztási szakemberek egyötöde vett már fel azért valakit, mert az illető önkéntes munkát is végzett. Az önkénteskedés arról tanúskodik, hogy képes vagy önzetlenül egy nemes ügyet szolgálni, és érdeklődsz olyan dolgok iránt is, amelyek nem feltétlenül függenek össze a karrierépítéssel. 
Ám nem elég annyit feltüntetni, hogy önkéntes vagy egy bizonyos szervezetnél, jelöld meg azt is, milyen projektekben veszel részt és milyen funkciót töltesz be (csapatvezető, szervező, kommunikációs munkatárs). 
A legkisebb is számít, tehát ha legutóbb vizet osztottál a félmaratonon, vagy zsíros kenyeret kentél a hajléktalanoknak a menhelyen, azt is írd be, mert azt bizonyítja, arra törekszel, hogy hozzátegyél valamit mások sikeréhez, boldogulásához – az ilyen kolléga aranyat ér bármelyik munkahelyen.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Új eredmények

Hétköznapi dolog, hogy a net népe a Facebookon, a Twitteren vagy az Instagramon szinte óránként posztolgatja élete legfrissebb fejleményeit, a professzionális LinkedInen viszont ritkábban frissülnek a bejegyzések. Azt tényleg súlyos hiba lenne kirakni, mekkora rozéfröccsöt ittál a tóparti fesztiválon, ám a LinkedIn „komoly” volta miatt a felhasználó hajlamos annyira visszafogni magát, hogy az értékes szakmai posztok is kimaradhatnak. Ha szövegíró vagy, és jól sikerült egy szlogened, amivel sikerre vitted az ügyfél kampányát, tessék szépen posztolni, mert fontos referencia, hátha pont ennek köszönhetően figyel fel rád egy toborzó. Ha hobbiként programozni tanulsz, és elgondolkodtató animációkat készítesz, azokhoz is mellékelj linket.

Érdemes tehát mindennel eldicsekedni, de persze a jó ízlés határain belül. Heti egy frissülés mindenképpen legyen a profilodon, és írj heti 1-3 kommentet, amelyekben mások sikereit méltatod. Lehet, hogy a leendő főnököd pont azért figyel fel rád, mert értékes megjegyzést fűztél legújabb posztjához.

 

 

 


Megerősítések, ajánlások

A toborzók számára értékes eligazítási pontot jelentenek a megerősítések és ajánlások (endorsement, recommendation). Megerősítést könnyebb gyűjteni, mert eleve azért találták ki ezt a funkciót, hogy növelje a felhasználók aktivitását, elég, ha az ismerősök csak nyomkodják a gombot. De azért ennek is van jelentősége, miközben az ajánlás már keményebb dió. Általában meg kell kérni egy ismerőst, hogy írjon ilyet számodra, cserébe te is írhatsz neki egyet, így mindenki jól jár. Mivel az ajánlásba már munkát kell fektetni, a cégek komolyabb referenciának tekintik. Különösen értékes, ha valamilyen szaktekintély ír ajánlást valakinek, erre minden HR-es felkapja a fejét.

Amikor otthagysz egy munkahelyet – és békében váltok el –, kérd meg a főnöködet, hogy írjon neked ajánlást. Ha kínosnak érzed, kérd meg egy munkatársadat, hogy beszéljen a főnökkel ez ügyben.


Nyelvek

Sokan elfelejtik feltüntetni a nyelvtudást, gyakran azért, mert minimális. Pedig itt is igaz, hogy a legkevesebb is számít, és az sem baj, ha éppen a tanulási folyamat elején tartasz. A kiválasztási szakemberek értékelik, ha valaki ezen a téren is igyekszik bővíteni a tudását, mert folyamatokban gondolkodnak: érdemes olyan munkatársat fölvenni, aki fejlődni akar.


Képesítések

Fentiekhez hasonlóan jó pontokat lehet szerezni azzal, ha impozáns lista található a LinkedIn-profil képesítések (certifications) szekciójában. Nem baj, ha nem szakirányú tanúsítványok is megtalálhatók itt, ez a tény arról tanúskodik, széles az érdeklődési köröd és komplex személyiség vagy. A gondosan kitöltött szekció nagy segítség a kiválasztási szakembernek, mert egyetlen pillantással fogalmat alkothat arról, milyen lehet a hozzáállásod, és nem szükséges a profil bemutatkozó részében verbálisan bizonygatnod, hogy kíváncsi és a optimista alkat vagy.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen