Ez a 4 alapszabály a siker titka – nem csak a munkában

szerző: Jobline
2019 október 02.

Mitől képesek rendkívüli teljesítményre a legsikeresebb emberek? Nem született még minden igényt kielégítő válasz erre a kérdésre, de az biztos, hogy betartanak néhány alapszabályt, amelyeket te is azonnal beépíthetsz az életedbe.

Közhely, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket, mert így születnek az innovatív döntések. De ez így nem teljesen igaz. A legnagyobb szabályszegők is betartanak bizonyos alapelveket, amelyek segítik őket céljaik elérésében. A The Muse hirtelen négyet gyűjtött össze.


#1 Nem foglalkoznak triviális dolgokkal
Már szervesen beépült a tömegkultúrába, hogy Mark Zuckerberg Facebook-alapító mindig kapucnis pulcsit hord, meleg napokon kapucni nélkülit. (Ha Obamával találkozik, azért persze előveszi az Armani öltönyét.) A „koleszos divat” néven elhíresült trend óriási haszna, hogy reggel nem kell azon agyalni, hogy „nincs egy rongyom, amit felvegyek”, mert csak egy választás létezik. A másik híres tech-guru, a néhai Steve Jobs pedig folyton garbót, farmert és tornacipőt hordott, ami annyira hozzánőtt a karakteréhez, hogy a róla mintázott LEGO-figura is így van felöltöztetve.

Az eljárás mögött a modern pszichológia komoly tudományos apparátust sorakoztatott fel. Levav és Danziger dolgozták ki a „döntési kimerülés” (decision fatigue) elméletét (itt van róla kiváló cikk a The New York Times-ból), amelynek lényege, hogy az ember agya lefagy, ha egyfolytában kisebb-nagyobb, de jórészt lényegtelen döntéseket kell hoznia. Például egy amatőr már korán reggel elhasználhatja az aznapi kapacitását, ha azon tipródik, mit vegyen fel munkába, milyen keménységűre főzze a tojást, melyik samponnal mossa meg a haját, merre vigye a kutyát sétálni és így tovább.

Zuckerbergék nem foglalkoznak ilyen marhaságokkal, hanem rangsorolják a döntéseket fontosságuk szerint. Ha Zuck éppen világmegváltó célokra akarja fordítani vagyona túlnyomó részét, nyilván ezen gondolkozik korán reggel, amikor a földszínű egyenpulcsi felé nyúl.

 

 

Mark Zuckerberg magyar pulijával, Beasttel
Mark Zuckerberg magyar pulijával, Beasttel
Forrás: Facebook

 


#2 Vallj kudarcot minél gyakrabban

Rá lehet keresni: szinte minden jelentős vállalkozás súlyos csapásokat szenvedett el, mire milliárdos sikercéggé nőtte ki magát. Ennek oka, hogy amikor valaki nagyra tör, rendre komoly akadályokba ütközik, és a sorozatos kudarcok tanítják meg arra, hogyan kell ezeket legyőzni.

Danner és Coopersmith kidolgozták a receptet, miként lehet a kudarcot a siker szolgálatába állítani. 1. Készülj fel a katasztrófára. 2. Próbáld minél hamarabb kideríteni, mi siklott félre, és azonnal reagálj, amikor beüt a baj. 3. Amikor már minden összeomlott, elemezd a történteket, és a tanulságokat építsd be a további döntéseidbe.

Ehhez még annyit érdemes hozzátenni, hogy a katasztrófa utáni újjáépítéshez olyan összeszokott csapat kell, amelynek tagjaira minden körülmények között számítani lehet.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK#3 Mindig kérj őszinte negatív visszajelzést

Az építő kritika a siker kovásza, enélkül nem lehet tanulni a kudarcokból. Bill Gates Microsoft-alapító szerint ez dédanyáink kalendáriumi bölcsességének tűnik, mégis meglepően kevesen használják ki előnyeit. „A legcsalódottabb ügyfeleidtől tanulhatsz a legtöbbet” – foglalta össze a lényeget.
Kétségtelenül kínos, amikor kíméletlenül az ember képébe vágják, mit rontott el, de a bírálatot komolyan kell venni (ugyanakkor nem szabad személyes sértésnek tartani). Természetesen elemezni kell, valós tényeken alapul-e a kritika, utána további kérdésekkel lehet feltárni a probléma részleteit. A legfontosabb rész ezután következik: a kapott információk alapján hozzá kell látni a hibák kijavításához.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy tudatosítsd magadban, mit csináltál jól menet közben, mert ha folyton csak a problémákon rágódsz a kritikák nyomán, a végén még elmehet a kedved az egész projekttől.


#4 Bátran kérj, amikor szükséged van valamire, mert egyedül nem megy

A legsikeresebb emberekről az a kép él a köztudatban, hogy egész életüket feláldozzák a nagy célok érdekében. Ez időnként valóban így is van, a legtöbb példakép azonban racionálisan gondolkozik: nem hajlandók lemondani arról, hogy teljes életet élhessenek. A sokat emlegetett munka-magánélet egyensúlyról van szó. Bátran támogatást kell kérni a kollégáktól, a barátoktól, a családtagoktól, és fölösleges emiatt szégyenkezni. Egyedül nem megy, ahogyan Garas és Kern énelik a Ripacsokban, és ha valaki ezt az elvet át tudja ültetni a napi gyakorlatba, nem csupán kimagaslóan sikeres, de boldog ember is válhat belőle.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

stratégia  •  siker  •  Zuckerberg
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen