A jó önéletrajznak ez a 6 legfőbb ismérve egy vezető fejvadász szerint

szerző: Jobline
2019 október 04.

Ha le akarod porolni az önéletrajzodat, ezeket a szempontokat mindenképpen vedd figyelembe.

Régi mantra, hogy az önéletrajzot folyamatosan frissíteni kell. Ehhez szolgáltat hasznos adalékokat Gary Burnison, a Korn Ferry fejvadászcég vezérigazgatója. Számtalan önéletrajzot elolvasott már, és ez az a 6 tényező, ami leginkább megörvendeztette. Mi jellemzi tehát a legjobb önéletrajzot?


#1. Öröm olvasni

A legjobb önéletrajz, amit Burnison olvasott, mindössze két oldal hosszúságú volt, ami nem sok ahhoz képest, hogy a jelölt tíz éves szakmai múltra tekinthetett vissza. Az egyes cégek neve vastagon ki volt emelve, és kellő távolság választotta el őket egymástól, hogy könnyű legyen olvasni. Pontokba volt szedve, hogy a jelölt hol milyen pozíciót töltött be, de csak a releváns információk szerepeltek, mert a jelölt szemlátomást tisztában volt azzal, hogy a kevesebb több – nem kell fárasztani a kiválasztási szakembert olyasvalamivel, ami hozzátartozik ugyan a jelölt szakmai pályafutásához, de rajta kívül senkit nem érdekel. (Esetleg ő maga is szívesen megfeledkezne róla.)


#2. Érzékletesen tanúskodik a karrier alakulásáról

A legjobb önéletrajzból kirajzolódik a pályakép, ahogyan a jelölt a junior pozíciókból a felelősségteljesebb posztok felé tör. Burnison „lépcsőmintának” hívja azt az ívet, amely a jelölt szakmai felemelkedését fémjelzi. Nincsenek hiátusok, azaz nem szerepelnek olyan periódusok, amikor nem tudni, a jelölt mivel foglalkozott, és a pályakép időrendben visszafelé pörgethető végig.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

#3. A szakmai feladatokat eredményekkel illusztrálja

Bárki fel tudja sorolni, milyen pozíciókat töltött be, és ezek során milyen feladatokat bíztak rá, de öt perccel később egyetlen kiválasztási szakember sem fog emlékezni ezekre a dolgokra, ha nincsenek ott az eredmények.

Burnison meg is világítja a különbséget. Nem elég csupán azt írni, hogy „másfél évig vezettem a marketingcsapatot”. Ehelyett érdemes beavatni az olvasót a fontos részletekbe, miszerint „másfél évig vezettem a marketingcsapatot, és ezalatt 15 százalékos bevételnövekedést értem el 0,5 százalékos költségcsökkentés mellett”.

Amikor az eredmények meggyőzőbbek, mint a feladatok, Burnison behívja a jelöltet interjúra. Ha csak feladatok szerepelnek az önéletrajzban eredmények nélkül, a jelentkezőnek nincs esélye.

 

 

 


 

#4. Nincsenek túlzások vagy lódítások

Egy önéletrajz akkor meggyőző, ha az egyes állításokat tényekkel támasztja alá. Burnison akkor hisz a jelöltnek, ha az egyes eredményekkel kapcsolatban linkek is szerepelnek, amelyek az adott személy LinkedIn-profiljára vagy honlapjára vezetnek. Így az eredményekkel kapcsolatos állítások nem lógnak a levegőben, mert minden tényt ellenőrizni lehet.


#5. Klisék helyett konkrétumok szerepelnek
Semmi nem fárasztja jobban a fejvadászt vagy egyéb kiválasztási szakembert, mint a klisék halmozása. Ha valaki jó csapatjátékosként, kreatív beállítottságú szakemberként vagy ambiciózus dolgozóként jellemzi magát, csak arról tesz tanúbizonyságot, hogy nincs benne elegendő invenció, illetve nem tud kézzelfogható bizonyítékot felmutatni kiváló tulajdonságaival kapcsolatban.

Burnison szerin szerint az a jelölt a nyerő, aki konkrét példákkal támasztja alá a listát, amely az előnyös tulajdonságairól szól. Például ha valaki azt szeretné érzékeltetni, hogy kiváló kommunikátor, adjon meg néhány példát, amikor ez a tulajdonsága fényesen érvényesült, mondjuk egy prezentációval sikerült új ügyfeleket meggyőzni vagy egy toborzási eseményen több szépreményű végzős egyetemistát sikerült megnyerni a cég számára.


#6. Meggyőző ajánlás
A fejvadász is szeret kényelmesen hátradőlni, és erre a legjobb alkalom, amikor egy jelölt nagyon erős ajánlásokkal érkezik, így kevés kétség férhet az alkalmasságához, vagyis nem muszáj elmélyedni az önéletrajzban.

Burnison azt ajánlja, mindenki törekedjen arra, hogy ne „hideg” önéletrajzot küldjön, azaz csatoljon ajánlásokat is a dokumentumhoz.

 


Az Inc.com cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen