Ön sajnos túlképzett – mire gondol a hR-es, amikor ezt mondja?

szerző: Jobline
2019 október 07.

Számos motívum bújhat meg a háttérben, de ezt nem szívesen kötik az álláskereső orrára.

Ha egy álláskereső valamiért nem felel meg az interjún, gyakran nem mondják meg neki az igazat, mert tapintatlan vagy sértő lenne, furának tűnhetne, esetleg kimerítené a diszkrimináció fogalmát. Ezért hangzik el a sablonszöveg: sajnos, úgy látjuk, ön túlképzett erre a pozícióra. Közben a HR-es sok mindent gondolhat. Íme néhány lehetséges változat, mi hangozhatna el, ha a kiválasztási szakember fájdalmasan őszinte lenne. George Armes karrierszakértő gyűjtése.

* Az ön személyisége nem illik a vállalati kultúrába
Lehet, hogy a jelölt túl lazának, gondtalannak tűnt beszélgetés közben, miközben az adott pozícióra komoly, felelősségteljes embert kerestek. De az ellenkezője is szóba jöhet: egy komor, karót nyelt jelölt nem illene a fiatalos, vidám csapatba. További lehetőség, hogy az álláskereső olyan alkatúnak tűnik, akiről feltételezhető, hogy feszültséget generálna abban a csapatban, ahová új munkatársat keresnek.

* A külseje alapján nem tűnik alkalmasnak
Nem csoda, hogy Dunát lehetne rekeszteni azokkal a jó tanácsokkal, amelyek arról szólnak, milyen öltözékben illik megjelenni egy állásinterjún. A külső nagyon sokat számít: olyannak kell lennie, amely megfelel a vállalati kultúrának. Nem lehet elégszer ismételni, hogy aki banki alkalmazott szeretne lenni, konzervatív eleganciát kell sugároznia, egy reklámcégnél viszont, ahol az átlagéletkor 29 év, lehet lazább szerelésben is kopogtatni.

* Túl lassúnak tűnik
Ha valaki a beszéde és a gesztusai alapján azt a benyomást kelti, hogy nem bírná azt a ritmust, amely a csapatot jellemzi, nem veszik fel, de persze kínos lenne megmondani neki az igazat.

* Túl sokat keresett az előző munkahelyén
Akinek nagyon jó fizetése volt legutóbb, és most elvállal egy kevésebb pénzzel kecsegtető állást, valószínűleg azonnal tovább fog állni, amint jobb ajánlatot kap, és a cég kezdheti a kiválasztást elölről. Ráadásul az is érdekes, hogy a jelölt miért hagyta ott azt a jól fizető állást.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


* Nem tűnik megbízhatónak
A jelölt olyan benyomást kelt, hogy komoly egészségügyi vagy magánéleti problémái vannak, amik kihatással lehetnek a munkavégzésre is. Természetesen nem lehet valakit azzal eltanácsolni, hogy „elnézést, de önről lesír, hogy drogos/alkoholista”, ezért veszik elő az udvarias elutasító szöveget.

* Túlságosan beképzelt
Aki nagy igyekezetében megjátssza a mindentudót az állásinterjún, pont ellenkező hatást ér. Feltételezhető róla ugyanis, hogy nagyon el van telve magával, ezért nem nyitott az új dolgokra, nem akar semmi újat tanulni, nehezen illeszkedne be az új környezetbe és hajlamos kioktatni a munkatársait.

 

 


* Bizonytalan válaszokat adott
Amikor a jelölt a válaszai alapján nem felel meg annak a képnek, amelyet az önéletrajza olvastán előzetesen kialakítottak róla, felmerül a gyanú, hogy nem olyan képzett és tapasztalt, mint állítja magáról.

* Ön nem szimpatikus, ilyen emberrel nem szeretnék együtt dolgozni, de nem akarok goromba lenni
Van, amikor a HR-es az ösztöneire hallgat, és elutasítja azt a jelöltet, aki valamiért nem tetszik neki. Ezt természetesen nem mondhatja bele az illető képébe, jön tehát a sablonszöveg.

* Már megvan a megfelelő ember a posztra, önt csak formaságból interjúztatom
Néha a jogi előírások vagy a vállalati irányelvek miatt kötelező nyilvánosan meghirdetni egy állást, miközben a HR-es már régen tudja, kit szeretne látni az adott pozícióban.A kakukktojás!

* Ön veszélyeztetné a pozíciómat
Armes szerint előfordulhat, hogy a HR-es riválist lát a jelöltben, ez azonban nagyon ritka. Pályafutása során azt tapasztalta, hogy inkább az elutasított jelöltek állítják önmaguk vigasztalása céljából, hogy azért nem kapták meg az állást, mert a HR-es féltette a helyét. A HR-esek túlnyomó többsége biztosnak érzi a pozícióját a szervezetben, és más okból tanácsol el valakit.

Aki azt a választ kapja az állásinterjún, hogy túlképzett, kérdezzen rá, mit ért ez alatt a HR-es, és szerinte ez miért baj. Ha a szakember őszintén válaszol, vagyis elmondja, valójában milyen kifogása van a jelölttel szemben, lehetőség nyílik arra, hogy az álláskereső kimagyarázza magát, és javítson a helyzetén. Amennyiben tényleg az a gond, hogy a jelölt túlképzett, számos érvet lehet felsorakoztatni amellett, hogy ez igazából miért nem probléma, sőt, miért jelent inkább előnyt. Erről itt írtunk.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen