Így válaszolj a HR-es rutinból feltett kérdéseire

szerző: Jobline
2019 október 08.

Sok HR-es ugyanabból a régi kottából játszik, és bele sem gondol, hogy ideje lenne frissíteni a kötelező kérdések listáját.

A régi beidegződéseknek persze azért megvan a maga haszna: fel lehet készülni a sztenderd kérdésekre adott frappáns válaszokkal. Liz Ryan, a LinkedIn szakértője 3 közkeletű, de nem túl elmés kérdést vett górcső alá, válaszokat is javasolva. Ez utóbbiakat három szempont szerint fogalmazta meg, annak megfelelően, hogy milyen energiaszinten van a jelölt az interjú napján (lehet valaki kissé maga alatt, vagy nagyjából jól érezheti magát, illetve optimális esetben a topon tartózkodik.)


Miért önt részesítsük előnyben a többi jelentkezővel szemben?
Ezzel a kérdéssel az a baj, hogy szegény jelölt nem tudhatja, milyen a többi jelentkező. Mely szempontok alapján határozza meg magát hozzájuk képest? Ráadásul ha ez az első interjúkör, még nem is teljesen világos, milyen készségek és szakmai ismeretek szükségesek az állás betöltéséhez, hiszen a legtöbb hirdetésből csak nagy körvonalakban derül ki, miről van szó. Vagyis a jelentkezőnek úgy kell eladnia magát a potenciális munkáltatónak, hogy fogalma sincs, milyen a mezőny és pontosan mik az elvárások. De azért muszáj valamit mondani.

 

Ha kicsit magad alatt vagy: amennyit erről a munkáról eddig tudok, önök olyan embert keresnek, aki ehhez és ehhez ért, márpedig én kitűnő eredményeket értem pont ezen a területen X cégnél.   
Ha viszonylag magabiztosnak érzed magad: ha jól értem, önök azért keresnek új munkatársat, mert egy bizonyos feladatkör betöltése gyorsan szükségük van a megfelelő szakemberre. Látom, hogy mi a cél, és van is megfelelő tapasztalatom a feladatkör betöltéséhez. Feltehetek egy kérdést ezzel kapcsolatban?
Ha a helyzet magaslatán állsz: nagyszerű kérdés, azért vagyunk itt, hogy ezt kiderítsük! Önök előnyben vannak velem szemben, hiszen találkozni fognak a többi jelölttel is. Elmondom, mit gondolok arról, hogy önök kit keresnek, és aztán megbeszéljük, sikerült-e fején találnom a szöget.


 


 

Mi a legnagyobb gyengesége?
Ez azért buta kérdés, mert nem lehet valakire azt csak úgy rámondani, hogy ez vagy az a gyengesége. Mindenkivel előfordul, hogy egy-két dolgot rosszabbul csinál, de ez még nem kategorizálható gyengeségként. Ha valaki nem tud golfozni, akkor nyilván nem is űzi ezt a sportot – ezek szerint a golf lenne a gyengesége?

Ha kicsit magad alatt vagy: az üzleti levelezés terén még van hová fejlődnöm. Már sokat kommunikáltam írásban az ügyfelekkel, de szeretnék jobban megismerkedni a hírlevelekkel és a marketinges értesítőkkel is.
Ha viszonylag magabiztosnak érzed magad: a HTML már egészen jól megy, de a kreatív szövegírás még nem erős oldalam. Egyelőre ott tartok, hogy a szövegírást igyekszem kerülni, és elmerülök a HTML-ben.
Ha a helyzet magaslatán állsz: egy időben folyton azon tipródtam, hogy mennyi mindenhez nem értek, aztán rájöttem, hogy mindig is millió dolog lesz, amihez hozzá sem tudok szagolni, ezért nem érdemes ezzel foglalkozni. Ehelyett arra kell koncentrálnom, hogy azokon a területeken fejlődjek, ahol igazán jó vagyok. Például imádok prezentációkat készíteni. Önökkel mi a helyzet?

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Mit mondana önről a legutóbbi főnöke?
Ez azért butaság, mert az ezzel a kérdéssel az interjúztató szakmai tanácsadóvá lépteti elő a volt főnöködet, mintha sokat számítana a véleménye.
Az interjúztatónak fogalma sincs arról, kicsoda a volt főnököd, mégis úgy gondolja, érdemes megfontolni, amit rólad mond! Ha jól belegondolunk, ez voltaképpen sértés. Mi van, ha a volt főnököd teljesen alkalmatlannak bizonyult a pozíciójára, és miután kirúgott, két héttel később ő is lapátra került?
Ha kicsit magad alatt vagy: alighanem azt mondaná, hogy jó munkaerő vagyok, aki megbízhatóan és keményen dolgozik.
Ha viszonylag magabiztosnak érzed magad: olyasmit mondana, hogy gyümölcsöző együttműködést tudtunk kialakítani és kölcsönösen isnpiráltuk egymást.
Ha a helyzet magaslatán állsz: azt mondaná, hogy a legnehezebb helyzetekben is tartottuk egymásban a lelket. Önről mit mondanának a beosztottai?

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen