Így add el magad az állásinterjún: 5 dolgot hangsúlyozz

szerző: Jobline
2019 október 10.

Nem elég hatékonynak lenni, annak is kel látszani.

Minden jelölt ambíciózus és kreatív csapatjátékosként festi le magát az állásinterjún, ami halálosan unalmas. A munkáltatót nem a sablonok érdeklik, hanem hogy hasznodat veszi-e, ha fölvesz a cégéhez. Ezt az öt dolgot érdemes elárulnod magadról a Careerrealism szerint:

1. Nekem semmit nem kell kétszer mondani
Minden főnök csak egyszer szereti elmondani, mi a teendő, és biztos akar lenni abban, hogy a feladatot megfelelően el is fogják végezni. Hiszed vagy sem, a mikromenedzselés a vezető számára is rettentően fárasztó (kivéve, ha az illető mentális gondokkal küzd, ezért ebben leli örömét).

2. Mindig a legjobb tudásom szerint, a legmagasabb színvonalon végzem el a feladatot
Nincs kifogás, nem jöhetnek szóba enyhítő körülmények: a munkát rendesen el kell végezni, pont. A munkáltatónak olyan alkalmazottra van szüksége, akiben megbízhat, mert tudja, hogy önállóan, külön kérés nélkül is a maximumot nyújtja, mert ez a törekvés belülről fakad.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

SZAKMUNKÁS ÉS FIZIKAI MUNKÁS ÁLLÁSOK

 

3. Alkalmazkodó vagyok
Sok szó esik manapság arról, hogy a puha faktorok egyre fontosabbá válnak a munkáltatók számára. Az egyik döntő tényező, hogy az új munkatárs ne legyen konfliktusos személyiség, azaz be tudjon illeszkedni, ne lázadjon a feladatai ellen, fogadja el a kollégáit és ne kérdőjelezze meg a vezetői tekintélyt sem. Igen, a csapatjátékról van szó, de az alkalmazkodás, beilleszkedés kifejezések jobban fedik a lényeget: elvégre ez nem a sport, hanem a munka kőkemény világa.

4. Elismerem, ha hibáztam és könnyen tanulok
Mindenkivel előfordul, hogy nem az elvárásoknak megfelelően végzi el a feladatát, különösen a kezdeti időszakban, munkába állás után. Nagyon fontos képesség, hogy valaki tisztában legyen azzal, hogy tökéletlen, és el tudja ismerni, hogy hibázott, nem hárítva másokra a felelősséget. Az is alapvető elvárás, hogy meglegyen benne a késztetés az önfejlesztésre, azaz arra törekedjen, hogy legközelebb ne kövesse el ugyanazt a hibát. Úgyszintén elengedhetetlen, hogy az új munkatárs fogadja el, ha a hiányosságaira figyelmeztetik, és ne sértődjön vérig, ha felhívják a figyelmét arra, hogy van még mit tanulnia.

 

 

 

5. Lojális alkalmazott vagyok
A jelöltnek azt kell kommunikálnia, hogy amellett, hogy a legjobb tudása szerint teljesít, minden téren támogatja a munkaadóját, azaz nem mond róla rosszat, nem szít viszályt a munkatársak között a vezetőség ellen, és barátságban fog távozni, amikor eljön az ideje, mert hátha visszatér a céghez bizonyos idő után. A munkáltatók ma már nem azt értik lojalitás alatt, hogy az alkalmazott fiatalon belép a céghez és onnan megy nyugdíjba, hanem azt, hogy amíg ott dolgozik, elkötelezetten és felelősségteljesen képviseli a cég érdekeit.

 

+ 2 bónusz tipp

Michael Neece HR-szakértő elárulta, mely két esetben volt biztos abban már az interjú közepén, hogy fölveszi a jelöltet.

* Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor a jelentkező 15-20 másodpercig gondolkozott egy különösen nehéz kérdésen. A csönd rátelepedett a szobára. E kevesebb mint fél perc alatt eldöntöttem, hogy ő lesz a befutó, mert a hallgatása érett és magabiztos hozzáállásról tanúskodott. Adott magának időt a gondolkodásra, s ezzel olyan ember benyomását keltette, aki nem ijed meg a konfliktusoktól.

* A másik nyerő jelölt egy fiatal hölgy volt, aki Power Point prezentációval készült az interjúra. Minden ábrával azt bizonyította, miért alkalmas tökéletesen a meghirdetett állásra. Ezzel teljesen levett a lábamról, hiszen mindebből kiderült, hogy nem elég, hogy alkalmas a poszt betöltésére, de nagyon akarja ezt az munkát, hiszen iszonyú energiát ölt a felkészülésbe, és úgy gondoltam, valószínűleg később is ilyen lesz a hozzáállása.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen