7 ok, amiért jobban kommunikálnak azok, akik otthonról dolgoznak

szerző: Jobline
2019 október 14.

Fura, de a kevesebb interakció a kollégákkal jobb beszélőkével áld meg minket.

Távmunkában gyorsan megismerjük az elszigeteltség érzését. Csapattársainkkal a Slacken, e-mailben kommunikálunk, de fizikailag nem vagyunk kapcsolatban velük. Ennek ellenére a kommunikációs készségek mégis hihetetlen módon fejleszthetőek odahaza. Íme, hogyan:

 

#1. Vissza kell térned az alapokhoz

A csapatodat nem ismerheted meg egy-egy szöveges üzenetből. Ha otthonról dolgozol, rá vagy kényszerítve arra, hogy többet beszélj másokkal telefonon. Persze ez nem teljesen ugyanaz, mintha szemtől szembe találkoznátok, de ha irodában dolgozol, könnyű halogatni ezeket a találkozókat. A rendszeres telefonos bejelentkezések miatt mindig szem előtt vagy. Lehetővé teszik, hogy azokat az információkat kapd meg, amelyekre tényleg szükséged van.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#2. Gyakorolnod kell az asszertivitás és az érthetőséget

A nonverbális útmutatások a kommunikáció rendkívül fontos részét képezik, ám a távmunkások nem élvezhetik a testbeszédet. Mivel minden interakció verbális, megfontoltan kell választanod a szavak között, magabiztosnak kell lenned, és mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy a kollégák értsék igényeidet, kívánságaidat és céljaidat.

 

#3. Meg kell találnod az egyensúlyt

A túlkommunikálás természetellenesnek tűnhet, ám ha ezt nem teszed meg, akkor könnyen elveszetsz a munkafolyamatokban. Lépj ki a komfort zónádból, és beszélgess emberekkel. Mondd el a vezetődnek, mi az, ami érdekel. Kérj direkt visszajelzést, és adj te is gyakran. A túlkommunikáció biztosítja, hogy mindenki érti, amit kell.

 

#4. Térj a tárgyra

Az otthonról dolgozóknak csak a hangjuk van jelen, tehát ha azt akarod, hogy az, amit mondasz, eljusson a többiekhez, akkor képesnek kell lenned arra, hogy a tárgyra térj. Egy idő után, ha ezt sokat gyakorlod, sokkal jobban fogod lényegre törően kifejezni magad akár szóban, akár írásban.

 

#5. A hangodra támaszkodj

Amikor a helyszínen dolgozol, sokat számít a megjelenésed. Távmunkásként minden, amid van, az a hangod. Ez azt jelenti, hogy a hangodnak tisztának és magabiztosnak kell lenne. Ehhez pedig erős fizikai jelenlétre van szükség. Ha telefonon beszélsz, sétálj a szobádban, hogy energiával és fizikai jelenléttel töltődj fel.

 

#6. Használd ki a technológiát

Az olyan kollaboratív technológiák, mint a Slack vagy a Zoom nagyon elterjedté váltak az elmúlt öt évben. Ne félj használni ezeket a felületeket arra, hogy a kollégáid megismerjenek. A Slack fantasztikus eszköz arra, hogy kommunikálj és együttműködj másokkal az e-mailek bosszantó formalitása nélkül. A videókonferencia lehetővé teszi a helyszínen lévő csapattársak számára, hogy arcot is kapjanak a hangodhoz. Használj minden rendelkezésedre álló eszközt.

 

#7. Figyeld meg a különféle hangnemeket

Minél több telefonos beszélgetésen vagy túl, annál tudatosabbá válsz mások hangtónusára. Könnyen megérzed, ha egy kollégád vagy kliensed nincs jól, izgatott vagy lehangolt, vagy valamit visszatart előled. Használd ezt az új tudást arra, hogy rákérdezz, mi a helyzet a másikkal.

 

A Fast Company cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen