Az életkor miatti diszkrimináció korábban kezdődik, mint gondolnánk

szerző: Jobline
2019 október 15.

Egy új tanulmány rámutatott, hogy a nők és férfiak is megtapasztalják az életkor miatti diszkriminációt a munkában.

Noha az életkor miatti diszkrimináció nem új fogalom, manapság igen gyakran előfordul. Egy kutatás szerint például az amerikai munkaerő többsége 65 vagy afölötti életkorú. A Fairygodboss cég új felmérési eredményei azt mutatják, hogy minden harmadik munkavállaló megtapasztalta már az életkor miatti diszkriminációt 45 éves kora előtt. Ez azt jelenti, hogy egy munkavállaló karrierjének lényegében a felében sebezhető a diszkrimináció tekintetében.

De vajon van-e különbség férfiak és nők között? A kutatók némileg meglepődtek, amikor kimutatták, hogy a férfiak és nők is hasonló módon, arányban és életkorban tapasztalják meg a diszkriminációt. Azonban különböznek abban, hogyan küzdenek meg vele.

A felmérésben szereplő válaszadók 28 százaléka mondta azt, hogy személyesen tapasztalt már életkorát érintő diszkriminációt, ám csaknem kétszer ennyin (44%) számoltak be arról, hogy megfigyelte már a jelenséget a munkahelyén. Az életkori diszkrimináció leggyakoribb formái a munkatársak negatív megjegyzései életkorról, és arról, hogy mellőzték őket a koruk miatt.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Az egyik válaszadó például részletezte egy állásinterjús tapasztalatát, ahol megkérdezték tőle, alkalmas lesz-e egy szoftver kezelésére. Miután a jelentkező elmondta, nagy tapasztalata van hasonló jellegű szoftverek kezelésében, még egyszer feltették ugyanazt a kérdést, mintha azt feltételeznék róla, hogy nem képes tanulni és lépést tartani a korral.

 

 


Egy másik felmérésében szereplő válaszadó arról számolt be, hogy egy fiatal munkatársa „nagymamának” szólította, és kételkedett benne, hogy helyesen el tudja végezni a munkáját. Természetesen az ilyen megjegyzések, főleg ha internalizálják, belsővé teszik őket, negatív hatással vannak az ember mentális és fizikai egészségére.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy az életkori diszkrimináció miatt sokan festik a hajukat, vagy technikai képzésekre járnak. Más válaszadók megpróbálják kihagyni életkorukat a jelentkezésükből, vagy úgy döntöttek, szemüveget viselnek, hogy eltakarják szarkalábaikat. Az életkori diszkrimináció elleni küzdelemnek azonban nem kellene csakis a munkavállalókra hárulnia. Az emberek 87 százaléka szerint a munkavállalók is lépéseket tehetnének a szándékos és az öntudatlan diszkriminatív gyakorlatok leküzdésére. A válaszadók szerint a munkáltatók tanulási lehetőségek biztosításával és a diszkriminatív interjúkérdések elkerülésével, valamint a fiatalok és az idősebbek közötti együttműködés ösztönzésével tehetnének sokat a diszkrimináció ellen.

A felmérésből az is kiderült, hogy a résztvevők csaknem fele (45%) 65 éves kora felett szeretne nyugdíjba menni, ám 25 százalékuk attól tart, hogy előbb kiszorítják őket. Nem meglepő, hogy azok a válaszadók, akik már korábban megtapasztalták a jelenséget a munkahelyen, 3.6-szor nagyobb valószínűséggel tennének így, mint azok, akik nem félnek ettől a negatív kirekesztéstől. Ezért is nagyon fontos, hogy a munkáltatók is kivegyék a részüket annak felismerésében, hogy az életkori diszkriminációnak rendkívül káros hatásai vannak.


A Fast Company cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen