11 időhúzó szokás, amiről ideje leszoknod

szerző: Jobline
2019 október 16.

Állítsd át magad, amíg nem késő.

Mindannyian kifutunk az időből. Egy nap nem áll annyi órából, hogy mindennel végezzünk. Ugyanakkor úgy érezzük, ha nem tudjuk a napi menetrendhez tartani magunkat, romlani fog a munkahelyi teljesítményünk. Ma már számos ingyenesen elérhető mobil alkalmazással felgyorsíthatjuk a munkaszervezést: google search, bejövő e-mailek felolvasása, különféle naptárak, feladatlista programok, sablonüzenetek, jegyzetelő és szkennelő alkalmazások. De hiába állnak rendelkezésünkre a legújabb applikációk, ha nem ismerjük fel a sok időpocsékoló (mellék)tevékenységet és rossz szokást, amelyeket nap mint nap automatikusan végzünk, akkor az alkalmazások nagyjából annyit segítenek, mint halottnak a csók. A Business Insider cikke szerint ezt a tizenegy időpocsékoló szokást kell elengednünk egy hatékonyabb időgazdálkodás érdekében:

 

1. Több feladaton egyszerre dolgozol
A közhiedelemmel ellentétben az úgynevezett multitasking nem növeli a teljesítményt. Legalábbis az embereknél nem, a több processzorral rendelkező rendszerek kiválóan tudnak párhuzamosan egymás mellett futtatni feladatokat. Minket inkább lelassít, elapasztja a kreativitásunkat, összezavar. Csak a hiperhatékonyság hiedelme tart ebben a hibás munkastílusban, pedig ennek pont az ellenkezője igaz.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

2. Halogatás
Amit ma megtehetsz... – tartja a mondás is. A halogatásban látszólag nincs nyereség, holott evolúciós okai vannak. A modern kori céljaink csak távolról kapcsolódnak azokhoz a létfenntartó ösztöneinkhez, amelyek arra sarkalltak minket, hogy mihamarabb cselekedjünk. Az olyan homályos célok, mint a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, nem tudnak annyira mozgósítani minket, mint például a zsákmányszerzés vagy az ellenséges törzzsel való háború. Ezenkívül a halogatásnak még számos pszichológiai okai lehetnek: az érdeklődés hiánya, perfekcionizmus, szorongás az elvárások miatt, a feladatok kezelésének képtelensége, a túl sok munka, a túlvállalás. Az okok felderítésével leszokhatunk a halogatásról, és a tettek mezejére léphetünk.

 

3. A határidők elhanyagolása
Hasonló okok állhatnak a határidők elhanyagolásának hátterében is. Persze az is előfordulhat, hogy olyan főnököt kaptál ki, aki elfogadja, ha késve adsz le egy munkát, vagy nagyon laza munkakörnyezetben dolgozol. Ezzel a szokással azonban elveszted a motivációidat, és teljesen szét fog csúszni a napod. Még ha nem is kapsz számonkérést a mulasztás miatt, tanuld meg tisztelni a határidőket. Ezzel nem csak letudod a munkát időben, de másoknak is csak jót teszel.

 

4. Túlvállalod magad
Van menetrended, de a szélrózsa minden irányába szétszóródnak a feladatok. Laptopra írod a jegyzeteidet, tele van a telefonod fontos határidő-figyelmeztetésekkel, van találkozóterveződ, és post-it cetlikkel ragasztod körbe a számítógépedet. A kaotikus, technológiailag terhelt világodban könnyen csapdákba ütközhetsz. Erőfeszítéseket kell tenned azért, hogy racionalizáld az életedet, különben minden szervezetlenné válik körülötted.

 

5. Sosem mondasz nemet
Az idő pénz, ne vesztegesd olyan triviális dolgokra, amelyek nem számítanak. Próbálj meg ragaszkodni a kitűzött menetrendedhez, és ne mondj mindenre igent.

 

 

 

 

6. Nem tűzöl ki célokat
Azt mondják, maga az út a cél, de ha fogalmad sincs arról, hogy mi az irány, könnyen elveszhetsz. Rövid és hosszú távú célok nélkül semmiféle alapod nem lesz arra, hogy irányt tudjál adni aktuális tevékenységeidnek.

 

7. „Nem eszel békát reggelire”
Mark Twain mondta, hogy „ha reggelire megeszel egy békát, utána már nem történhet ennél rosszabb veled azon a napon”. Vagyis a rettegett feladatokat végezd el a nap elején. Ettől megkönnyebbülsz, ami fellendíti a teljesítményedet a nap további részére is.

 

8. Maximalista vagy
Közhely, de a tökéletesség a jó ellensége. El kell engedned maximalista hajlamaidat, ha sikeresen szeretnél az időddel gazdálkodni. A maximalisták ugyanis minden idejüket azzal töltik, hogy a projekteket tökéletesen vigyék véghez. Az eredmény: csigalassúságú munkavégzés a tökéletes kivitelezés helyett.

 

9. Felőrölöd magad
Az elfoglaltság rabja vagy: van egy főállásod, egy mellékállásod és még magánéleted is. Előbb vagy utóbb az egyiket eldobod, és az egész rutin össze fog omlani. A kiégés (burn out-szindróma) szörnyű betegség. Ne tégy magaddal rosszat, a sok helyett inkább érd be kevesebbel, és azt csináld jól.

 

10. Nem rangsorolsz
Könnyen beleeshetsz ebbe a csapdába, ha nincs tevékenységi listád. Néhány feladat sokkal több időbefektetést és figyelmet igényel, mint más. Ha nem rangsorolod a teendőidet, akkor figyelmen kívül hagyhatod a valóban fontos projekteket.

 

11. Elfelejtesz leírni dolgokat
Lehet, túl elfoglaltnak érzed magad, hogy időt szakíts a teendők nyomon követésére. De ha megfelelően szeretnéd szervezni az idődet, nyilvántartást kell vezetned. Nem kell szó szerint leírni mindent egy papírra, használhatsz alkalmazásokat is erre a célra. Meg kell találnod a módját annak, hogyan maradj szervezett.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen