Nincs egy kósza ötleted sem? Próbáld ki ezeket a kreatív brainstorming-technikákat!

szerző: Jobline
2019 október 21.

A kreativitás olyan, mint az izom, dolgozni kell rajta, hogy aktív és erős maradjon.

Ám ha nem változtatsz a módszereiden olykor-olykor, akárcsak az izom, alul fog teljesíteni. Ha elakadtál a kreativitásban, próbáld ki ezeket a játékos technikákat.

1. A J.K. Rowling-technika
A legenda szerint J.K. Rowling úgy tévedt rá a Harry Potter-sorozat sorsdöntő útjára, hogy papírszalvétákra írt jegyzeteket. Igaz vagy sem, ez nagyszerű ötlet arra, hogy mindig lejegyezd, ami a fejedben van. Mivel a szalvéta felülete nem igazán alkalmas erre, az ide lejegyzett gondolataid igazán speciálisak lesznek.

2. Mindennap írj le 10 ötletet
Ez az egyik leghatékonyabb kreatívizom-gyakorlat. Mindennap írj le 10 ötletet, melyet érdemes lenne folytatni. Ne aggódj azon, hogy mennyi ideig fog tartani a kivitelezése, mennyibe kerül, vagy mennyire reális – csak hagyd, hogy az elméd szabad utat kapjon, és lásd meg, mit hisz arról, hogy mi válhat valósággá. Pár nap elteltével meg fogsz lepődni, hogy szinte elárasztanak az ötletek.

3. Találj ki olyan ötleteket, melyek nem működhetnek
Ez olyan, mintha hátulról közelítenéd meg a kreativitást. Ha a következő meeting alkalmával brainstormingra kerül sor, és le kell írnod a legjobb ötleteidet, de elakadsz, próbálj meg a másik irányból közelíteni, és írj le mindent, ami biztosan nem fog működni. Furcsa, milyen gyakran vezet ez a módszer ragyogó megoldásokhoz, melyek elég őrültek ahhoz, hogy működjenek.

4. Írj a nem domináns kezeddel
Mi történik, ha jobbkezesek vagyunk és a bal kezünkkel írunk? Olyan frusztráltak leszünk a lassú és hanyag írástól, hogy tudatalatt töröljük a felesleges szavakat, és csak azt írjuk le, amit valójában mondani akarunk. Az eredmény? Egy rövid és elég provokatív darab.

5. Építsd fel az egészet emlékezetből
Ahelyett, hogy a jegyzettömböd felett görnyednél, és mindent a papírra akarnál vetni, építsd fel az üzenetedet inkább fejben. Ha elég hosszú, két dolog történhet: egyrészt automatikusan törölni fogsz mindent, ami nem elég érdekes ahhoz, hogy emlékezz rá, másrészt rövidre fogod a mondandódat, különben nem tudnál rá emlékezni. Amint kész vagy, írd le az eredményt.

6. Mondd ki hangosan
Adj hangot a gondolataidnak. Nem biztos, hogy eredményre vezet, ha csak csendben ülsz, miközben az agyad hatalmas köröket fut le. Mondd ki hangosan, játssz vele és dolgozz vele. Különösen az írók szokták hangosan felolvasni a munkájukat.

 

 

 

 

7. Menj el sétálni tollal a kezedben
Csak egy tollal, nem kell jegyzetfüzet. Ha egy ötlet igazán magával ragad, írd fel a kézfejedre. Általában ha van nálunk jegyzetfüzet, hajlamosak vagyunk bő lére ereszteni, és bármit leírni, ami csak az eszünkbe jut. De ha csupán egy tollunk van, sokkal figyelmesebbek leszünk arra, mit érdemes feljegyeznünk a gondolatok sorából.


8. Olvass
Egyszerű, mégis alulértékelt tanács. Legtöbbször úgy próbálunk meg kreatívak lenni, hogy ülünk egy szobában, kopogtatjuk a ceruzánkat az asztalon és fantasztikus gondolatokra várunk. Ehelyett inkább olvassunk a témában, keressünk történeteket, és a válasz egyszer csak felfedi magát.


9. Technológiai elvonó
Egy napra kapcsold ki a laptopodat, dugd el valahová a mobilodat, és az egész napodat töltsd a digitális világtól távol. Akárhányszor késztetést érzel arra, hogy valamit csinálnod kéne vagy unatkozni kezdesz, menj el egy sétára vagy olvass valamit. Délutánra tele leszel ötletekkel.


10. Ötletelj közönség előtt
Ha elakadtál valahol, hívd át egy barátodat, és mondd azt neki: „nézd, ezt most hangosan végig kell gondolnom. Engedd, hogy elmagyarázzam, mit gondolok, aztán adj visszajelzést rá”. Mire végzel a magyarázattal, valószínű meg is kapod a választ saját magadtól.


11. Használd a közösségi médiát visszajelzésért
A Facebook valójába erre való: teszteld az ötleteidet az idővonalon, és nézd meg, mit válaszolnak rá az emberek.


12. Kelj fel szokatlan időpontokban
Ez a tanács elég extrém, de igazán hatékony. Ha általában reggel 6 és 7 között kelsz, állítsd be az ébresztőt hajnali 3-4 körülre. Ez a drasztikus változtatás a fellobbanthatja a kreativitásodat.


13. Írd le levélformátumban
Ha valaha is küzdöttél azzal, hogyan mondj el valamit, illetve nem tudtad, kit szólíts meg, képzeld el, mintha levelet írnál valakinek. Hogy néz ki az illető? Mennyi idős? Mit akar hallani? Írj úgy, mintha neki írnál, és a hang spontán módon felfedi magát.


14. Dolgozz következetesen
Minden kreatív brainstorming feltétele a rendszeresség: csináld mindennap, így edzésben tarthatod az izmodat.

 

Az Inc.com cikke nyomán.

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen