Mit csinálj, ha „nárci” kollégával kell dolgoznod?

szerző: Jobline
2019 október 30.

Minden narcisztikus azt hiszi, különleges, és sokkal többel tartozik neki a világ, mint amennyivel ő tartozik a világnak.

Mindannyian dolgoztunk már mérgező kollégákkal, akiknek számtalan formájuk lehet: vannak, akik sosem járulnak hozzá semmivel a munkához, vannak, akik pedig mindenkin átgázolnak. A spektrum legszélén azok állnak, akik ennél is rosszabbak: a pszichopaták.

 

De mi van a nárcisztikusokkal, röviden nárcikkal? Bizonyára már sokat hallottál róluk – a pop kultúra és a politika tele van velük. Ha úgy gondolod, hogy egyik kollégád is közéjük tartozik, akkor érdemes elgondolkodni azon, mit tehetsz azért, hogy megvédd önmagad.

 

Nem minden nárci rossz. Az első lépés annak meghatározása, milyen típusúval van dolgod. A nárcikban közös, hogy meg vannak győződve saját különlegességükről, és elvárásaik vannak a világgal szemben. Ennek eredményeként gyakran vannak olyan vezetői pozíciókban, melyek lehetővé teszik a számukra, hogy befolyásolják mások gondolatait és cselekedeteit.

 

 

 

Működési útmutató a nárcikhoz

Hitük miatt, miszerint ők különlegesek, nem képesek figyelni. Ennek eredményeként kihagyják a tanulási lehetőségeket. Szeretik látni, hogy saját ötleteik sikeresek. Sok vezető pozícióban lévő ember a politikusoktól kezdve az üzleti szakemberekig ilyen jellegű nárci, és néhányuk még sok jót is tehet a világon. Ők a grandiózus nárcik, akik kapcsán érdemes felismerni, hogy gyakran hajlamosak magukénak tudni a te ötleteidet, mivel úgy érzik, minden az övék, ami az ő hatáskörükben zajlik. Ha azonban sikerül velük jó viszonyt ápolnod, bekerülhetsz a belső körbe, és esélyed nyílhat arra, hogy felfelé húzzanak a szervezetben.

 

Sajnos azonban nem minden nárci ilyen jóindulatú, különösen azok nem, akiknél megvannak ezek a grandiózus jellemzők, de mások energiájából és elismeréséből táplálják saját önbizalmukat és önértékelésüket. Sebezhető nárcisztikus emberek ők, akik belőled szívják el az életerőt, így folyamatos megerősítésre van szükségük.

 

A nárcisztikus ember közelében különlegesnek érezhetjük magunkat, mert szeretik megteremteni az exkluzivitás közösségét. Ugyanakkor, ha kritizálni kezdesz egy sebezhető nárcit, vagy nem támogatod az ötleteit, akkor számíthatsz arra, hogy ahol csak tud, ott betesz majd neked, például kibeszél a hátad mögött vagy ellopja az ötleteidet. Még ha jó viszonyt is ápolsz vele, az sem segít a karriereden. A sebezhető nárci gátlástalanul veszi el mások ötleteit, viszont a kudarc felelősségét meghagyja másoknak. Emiatt nehezen fognak észrevenni a sikereid miatt, viszont minden szem rád szegeződik, ha kudarcot vallasz.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

Mit tehetsz?

Őszintén szólva a legjobb stratégia egy sebezhető nárci kezelésére, ha a lehető legtávolabb kerülsz tőle, mivel biztosan megjárod, ha a közelében maradsz. Ha ez a személy nemcsak a munkatársad, hanem a felettesed is, akkor mindenképpen meg kell találnod a kiutat ebből a helyzetből, például szövetségeseket kell találnod más osztályokon, kihasználnod a kapcsolataidat, hogy más ember vezetése alá kerülj. Ha ez nem működik, mielőbb frissítsd az önéletrajzodat, és keress másik állást.

 

A Fast Company cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen