Ezt a 7 dolgot tedd meg, ha az iskolapadból full-time tech munkába kerülnél!

szerző: Jobline
2019 október 31.

A tech állások egyre népszerűbbek lesznek, egy kutatás szerint a foglalkoztatás ebben a szektorban 12 százalékkal növekszik a következő évtizedben, különösen, ami az adattudományt érinti. A legnagyobb technológiai vállalatok évente százezreket, ha nem milliókat kapnak az önéletrajzokból, tehát – munkaerőhiány ide vagy oda – még mindig nagy kihívást jelent kitűnni a versenyzők közül, különösen pályakezdőként. Hogyan lehet tehát ezt megtenni, ha kevés vagy épp semmilyen munkahelyi tapasztalattal nem rendelkezünk?

Értékeld magad

Mielőtt elküldenéd az önéletrajzodat, szánj egy kis időt arra, hogy mérlegeld, mire számíthatsz első szakmai tapasztalatod során. Nem számít a motiváció, gondolkodj el azon, mi vezet téged, és tedd a lehetőségeket fontossági sorrendbe. Legyen világos elképzelésed, miért szeretnél csatlakozni egy vállalathoz, amikor toborzókkal találkozol, és bemutatod, milyen egyedülálló módon járulsz hozzá a cég sikereihez.

 

Mélyedj el

Az iskolapadból egy vállalatba menni nagy változást jelent – a gyakornok gyakran túlterheltek lehetnek a folyamat során. Kombináld ezt azzal a ténnyel, hogy a technológiai ipar kultúrája arról híres, hogy nem tradicionális, és könnyen el lehet tévedni a ping-pong asztalok és a kapucnis pulcsik között. Szerezz gyakorlati tapasztalatot azzal, hogy valós környezetben alkalmazod akadémiai tudásodat – ha például szoftvermérnök szeretnél lenni, ellenőrizd, hogy valóban tudsz-e kódolni. Emellett ne csak arra korlátozd magad, amit a vállalat a gyakornoknak kínál, keress más tanulási lehetőségeket más munkavállalók társaságában.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

Kérj segítséget

Gyakornokként az elsődleges feladatod a tanulás. Ne légy félénk és kérj segítséget. Legyél olyan, mint egy szivacs, szívd be a tudást. Szakmai gyakorlatod megkezdésekor keress olyan embereket, akiket csodálsz, mert különleges szakértelmük van. Hívd meg őket egy kávéra vagy kérj tanácsot tőlük.

 

Vállald a kockázatot

A nyikorgó kereket be kell olajozni, és ugyanez igaz az üzleti világban is. Ha van valami, amire szükséged van a projektek hatékonyabb befejezéséhez, kérdezd meg. Ha van egy jobb módja is a munka elvégzésének, ne habozd javasolni. Gyakornokként ez azt jelenti, hogy kapsz egy mentesítő kártyát, és nem kell „börtönbe vonulnod”, vagyis új utakat találhatsz ki egy munka elvégzésére.

 

 

 

Építsd a márkádat

Már ilyenkor is érdemes meghatároznod, mi tesz egyedivé, mi különböztet meg a társaidtól. Ez segít meghatározni saját márkádat. Kérj visszajelzést mindenkitől, akivel dolgozol – ez segít azonosítani erősségeidet, és fejlesztési területeidet. Kérheted arra a vezetődet, hogy adjon lehetőséget a blogolásra az épp futó projektekről, a csapat munkájáról.

 

Kultiváld a kapcsolataidat

Valószínű hallottad már: A kapcsolatok sokat számítanak, ezért fektess időt és figyelmet arra, hogy megismerkedj másokkal. A legfontosabb kapcsolatok, amiket ápolnod kell, az a toborzóval való, hiszen ő lesz az, aki megteheti majd a visszatérési ajánlatot. Számít az is, milyen kapcsolatban vagy a többi gyakornokkal is, hiszen ők is munkához juttathatnak a későbbiekben.

 

Légy karriered vezérigazgatója

Kemény igazság: senki sem törődhet annyira a karrierjével, mint te. Neked kell igazgatnod az utadat, tudva azt, hogy ez az út csak nagyon ritkán egyenes. Tegyél szert új készségekre, különleges specialitásokra. Minél tovább igazgatod utadat, annál biztosabb, hogy megtalálod a legjobb helyet.

 

 

A Fast Company cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen