Visszavegyük a bumerángdolgozót? Érvek mellette és ellene

szerző: Jobline
2019 november 08.

Évekkel ezelőtt ha valaki elment egy cégtől, örökre búcsút mondtak neki. Ma már más a helyzet: a korábbi alkalmazottat visszavehetik, de több szempontot mérlegelni kell. 

A korábbi alkalmazott visszavétele természetesen akkor indokolt, ha kiváló munkaerőről van szó. A kiváló, de távozott munkatárssal nem is tanácsos megszakítani a kapcsolatot, legalább e-mailben érdemes időnként érdeklődni, hogyan megy a sora, elégedett-e az új körülményekkel, és nem árt jó kívánságokat küldeni neki. Az így fenntartott jó viszony folyamatosan emlékezteti a korábbi kollégát, hogy a hidak nem égtek fel mögötte, és gond nélkül visszatérhet korábbi munkahelyére, ha olyan helyzet adódik. (Például olyan ígéretes új pozíció jön létre, amely tökéletesen alkalmas lehet számára.)

A bumerángdolgozó alkalmazását azonban alaposan meg kell fontolni. Attól még, hogy korábban a cégnél dolgozott, nem biztos, hogy illik a vállalati kultúrába – talán éppen emiatt távozott –, ezért ugyanolyan gondosan mérlegelendő a felvétele, mintha teljesen ismeretlen jelölttel lenne dolgunk. Nézzük át, miért hasznos visszavenni a korábbi munkatársat, és milyen érvek szólnak ellene.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Miért érdemes visszavenni a bumerángdolgozót?
Ha a korábbi dolgozó nem rossz szájízzel távozott, és a munkáltató sem táplál negatív érzelmeket iránta, talán érdemes visszavenni. Egyebek között azért, mert már ismeri a rendszer működését, vélhetően kijön a korábbi munkatársakkal, tehát azonnal vissza tud illeszkedni, és gyorsan rá tud kapcsolni, vagyis nem kell megvárni, amíg felveszi a többiek ritmusát. Ráadásul ha rátermett dolgozóról van szó, a munkáltatót nem gyötrik kétségek, vajon jó választás volt-e az illető alkalmazása.
A bumerángdolgozó visszavételének további előnye, hogy valószínűleg hasznos tapasztalatokat szerzett, amíg máshol dolgozott. Ezenkívül értékes kapcsolatokat építhetett, és fontos információkra tett szert a konkurenciával kapcsolatban. Ráadásul ha vissza akar jönni korábbi munkahelyére, vélhetően átértékelte addigi pályafutását, és lojálisabb lett a régi-új munkáltatóhoz, értékelvén, hogy továbbra is lát benne fantáziát.

 

 

 

Milyen érvek szólnak az ellen, hogy visszavegyük a bumerángdolgozót?
A bumerángdolgozóval az a probléma, hogy gyanús: egyszer már elhagyta a céget, és könnyen feltételezhető róla, hogy az első adandó alkalommal megint le fog lépni. A statisztikák szerint már szerény mértékű többletfizetés is vonzó lehetőség sokak számára, és hajlandóak azonnal váltani még abban az esetben is, ha épp visszatértek a korábbi munkahelyükre. Számos egyéb szempont is szerepet játszthat: csábító lehet a rugalmasabb munkavégzés, a gazdagabb cafeteria, a fiatalosabb munkakörnyezet és így tovább.
A bumerángdolgozó ráadásul titkos időzített bomba lehet, ha nem ismerjük alaposan a személyiségét, és egy laza gesztussal visszavesszük. Lehet, hogy nagy örömmel tér vissza az elhagyott baráti közösségbe, de az is előfordulhat, hogy régi sérelmek marcangolják, mert nem tudja feledni a korábbi szakmai frusztrációkat és azt, hogy milyen konfliktusai voltak a kollégákkal.
A bumerángdolgozó azért is kétes jelölt lehet, mert a munkáltató úgy érzi, hogy már ismeri, ezért nem mérlegeli eléggé alaposan, valóban alkalmas-e az adott pozíció betöltésére. Talán annak idején bevált, de azóta sok minden változhatott a szervezetben, ezért fel kell tenni a kérdést: valóban erre az emberre van szükségem? Tényleg ő a legjobb megoldás az aktuális problémára? Könnyen lehet, hogy nem, és a bumerángdolgozó kényelmes visszavétele sok pénzébe és energiájába fog kerülni a cégnek.

 

A Recruiter cikke nyomán.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről! 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen