Így tanulj meg ellenállni a túlmunkának

szerző: Jobline
2019 november 14.

Fájdalom és még több fájdalom kellett ahhoz, hogy ez a marketingszakértő megtanulja, túl sokat dolgozik. Tudd meg a példájából, hogyan engedd el a rossz szokásodat.

Mike Monroe azt vallja, munkaalkoholista volt, aminek aztán egészségügyi következményei is lettek. De nem csak ez volt az egyetlen jel: még a templomban is az e-mailjeit csekkolta, a barátai többé nem hívták el sehová, mert elegük volt abból, hogy nem lehet vele normális kapcsolatot teremteni. Talán az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor kiderült, hogy nem hívták el egy legénybúcsúba sem. Mike szerint, az első lépés a gyógyulás felé az, ha hajlandó vagy bevallani magadnak, hogy problémád van, majd ezt követően az alábbi folyamaton kell végigmenned.

 

#1. Értsd meg a „miértedet”

Az emberek gyakran hivatkoznak arra, „szeretem, amit csinálok”, csakhogy egy mélyebb „miért” lakozik a munkaalkoholizmus mélyén. A munka-alkoholisták – a többi függőhöz hasonlóan – nem ismerik el, hogy problémájuk van, és abban a tévhitben élnek, hogy irányítanak, illetve ráhatásuk van a dologra, miközben mindent megtesznek azért, hogy másoknak megfeleljenek. De miért akarnál lenyűgözni mindenkit? Mennyire érzed magadon a felelősség súlyát? Ki félsz elengedni? Ezekre a kérdésekre válaszolva lejuthatsz a probléma gyökeréig, mert addig nem tudsz meggyógyulni, amíg nem ásol a mélyére.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#2. Találj valakit, akivel beszélhetsz

Meg kell vitatnod valakivel, miért viselkedsz így, és hogyan tudnál ezen változtatni, de valószínű nem a családod vagy a párod lesz a jó alany erre, hiszen ők már sokat szenvedtek így is miattad. Fordulj tanácsadóhoz vagy pszichológushoz, mert a velük folytatott beszélgetés segíthet stratégiákat találni a mánia leküzdéséhez anélkül, hogy mindent a családra és a barátokra nyomnál.

 

 

 

#3. Keress valamit, amit szívesen csinálsz

Sokkal könnyebb úgy munkamániásnak lenni, ha semmi más nincs az életedben, amit szívesen csinálnál. Ha van egy másik szenvedélyed, például a családod, a sport vagy valamilyen hobbi, akkor nem a munka lesz az egyetlen, ahol sikereket érhetsz el. Aztán csak vigyázz, nehogy egy újabb mánia legyen belőle, és mondjuk minden idődet a futópályán töltsd, hogy újabb lájkokat generálj a fotók felposztolásával. Könnyű az addikciót átvinni másba, és a környezeted ugyanúgy szenvedni fog, ha nem a munka, hanem például egy sport miatt hanyagolod el őket.

 

#4. Kötelezd magad szabadnapokra

Szigorúnak kell lenned magaddal a szabadságot illetően. Válaszd ki a vakációd idejét, és ne térj vissza úgy, hogy meg ne tervezted volna a következőt. Ha olyan munkamániás vagy, mint Mike, akkor bizonyára neked is nagyon sok szabadnapod van még elfekvőben. Ügyelj arra, hogy a vakáció alatt jelen legyél. Hagyd otthon a munkaeszközeidet, töröld ideiglenesen a telefonodról az e-mail fiókodat.

 

A munkamániából való kigyógyulás egyáltalán nem egy könnyű feladat, de a munkába fektetett energia egy részét akár arra is felhasználhatod, hogy sikeresen véghez vidd a folyamatot, melynek végén nemcsak te leszel kevésbé stresszes és megkönnyebbült, hanem a családod is.

 

 

A Fast Company cikke alapján

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trend

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen