Ezek a jelek mutatják az állásinterjún, hogy lát benned fantáziát a HR-es

szerző: Jobline
2019 november 19.

Sokszor már az állásinterjún kiderül, milyenek az esélyeid, csak meg kell figyelni, hogyan viselkedik a beszélgetőpartnered. Az ő magatartása ugyanolyan beszédes, mint a tiéd, légy tehát résen!

Az állásinterjú után sokan stresszelnek, kedvező választ kapnak-e a cégtől (illetve kapnak-e visszajelzést egyáltalán). Pedig az interjúztató(k) testbeszédéből ki lehet olvasni, milyen képet alakítottak ki rólad, hiszen egy-két perc alatt eldől, szimpatikusnak találnak-e, és ezután már ennek jegyében folyik tovább a beszélgetés. A Business Insider összegyűjtötte, milyen jelekre kell odafigyelni.


1. Pozitív testbeszéd
Az interjúztató hosszan fenntartja a szemkontaktust, biztatóan mosolyog, vidám, előrehajol, amikor hozzád beszél. (Ennek ellentéte, ha összefont karral hátradől, és szája mint a penge, ez elzárkózást jelent.)

2. Hosszabb a beszélgetés, mint amire számítottál
A HR-es több időt szán a jelöltre, ha ígéretesnek találja, mert minél többet akar megtudni róla. Ilyenkor ne légy szégyenlős, mesélj magadról, persze elkerülve, hogy dagályos és tolakodó légy.

3. Az interjúztató kedvesen cseveg
Jó jel, ha az interjúztató szívesen mesél a cégről, sőt saját magáról – például hogyan érzi magát a munkahelyén, milyen jó fejek a főnökei és mennyire olajozottan működik a csapat. Kivéve, ha kényszeres fecsegőről van szó, aki minden alkalmat megragad arra, hogy övé legyen a szó, de ez hamar eldönthető annak alapján, miről és hogyan beszél.


 

 


 

4. Csak rád figyel
Ha a HR-es kizárólagos figyelmével tüntet ki, és nem telefonál, emailezik, sms-ezik közben vagy matat a papírjai között, azt jelenti, hogy érdemesnek tartja csak rád figyelni. Ugyanerre utal, ha a válaszaid után rákérdez arra, amit mondtál, hogy pontosabb információkra tegyen szert.5. Bemutat a vezetőség többi tagjának és a leendő munkatársaknak
Erős érdeklődést mutat a HR-es részéről, ha a cégnél többeknek bemutat. Ez arra utal, hogy meg akarja majd kérdezni a kollégáit, mit gondolnak rólad, vagyis már megjelent a lelki szemei előtt, hogy a cég munkatársa vagy.

6. A hosszabb távú céljaidról faggat
Ebben az esetben a HR-es arra kíváncsi, szívesen lennél-e hosszú időn át a cég munkatársa. Ha a cégnél kidolgozott életpálya-modellt is ismerteti, amely megfelelő lehet számodra, alighanem egészen jól áll a szénád.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK7. Arról kérdez, hol keresel még munkát, illetve mikor tudnál kezdeni
Ez már egészen jó jel, mert azt jelenti, a HR-es igényt tart rád. Ha a munkábaállásról faggat, gyakorlatilag már föl is vettek. Különben miért kérdezne ilyet?

8. Részletesen beszél a fizetésről és az egyéb juttatásokról
Szintén arra utal, hogy potenciális munkatársnak tekintenek. Azt is jelenti, hogy az interjúztató döntéshelyzetben van (különben nem beszélhetne határozottan a fizetésről), tehát a megfelelő emberre tettél jó benyomást.

9. Átgondoltan és egyenesen válaszol a kérdéseidre
Az interjún mindig kérdezni is kell, ezzel kifejezed az érdeklődésedet és értékes információkhoz juthatsz a céggel és meghirdetett állással kapcsolatban. Ha pontos és egyenes válaszokat kapsz például a cég piaci helyzetével és növekedési potenciáljával kapcsolatban, az jó jel. (A maszatolás ellenben gyanúra ad okot.) 
Amennyiben elég oldott a hangulat, az interjú végén azt is megkérdezheted, milyen benyomásokat szerzett rólad az interjúztató, és szerinte megfelelő személy lennél-e a feladatra.

10. Az interjú végén pozitív választ kapsz a folytatással kapcsolatban
Ha úgy zárul az interjú, hogy záros határidőn belül értesíteni fognak a döntésről, illetve megbeszélitek a következő interjú időpontját, bizakodásra van okod. 

11. Barátságos a búcsú
Sok interjúztató mindenkivel kedves és udvarias, de ha a te embered szélesen mosolyog, kikísér az előcsarnokba és mindvégig szóval tart, az megint csak jó jel. Ebben az esetben ösztönösen kell eldöntened, hogy csak általános emberi gesztusról volt-e szó, vagy már majdnem fölvettek a céghez.

 Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen