7 gyakori hiba, amik miatt még a jó vezetők is elriasztják a beosztottaikat

szerző: Jobline
2019 november 20.

Minden jó vezető tudja, el kell kerülni, hogy mérgező céges kultúra alakuljon ki. Mégis vannak csapdák, amikbe a legjobbak is beleeshetnek. Következetlenség, pótcselekvés, a pozitív visszajelzés hiánya és még négy probléma.

Számos kutatás bizonyítja, hogy a távozó dolgozók általában nem a céget hagyják ott, hanem a főnöküket. Nem kell, hogy egy vezető problémás személyiség legyen, elég, ha nem figyel oda bizonyos anomáliákra, és a beosztottak már menekülnek. Lássuk, miben hibázhatnak még a jó vezetők is.


#1. Nem teszik érthetővé, mi miért történik
A dolgozók szeretik, ha értelmes tevékenységet végezhetnek egy pontosan meghatározott közös cél érdekében. Ha azonban úgy mennek be reggelente a munkahelyükre, hogy nem tudják, aznap mivel járulnak hozzá a cég fejlődéséhez, elvesztik a motivációjukat, és más állás után néznek.


#2. Nem érzékeltetik, hogy a beosztottak karrierje ugyanolyan fontos számukra, mint a sajátjuk
Még a jó vezetők is megfeledkeznek néha arról, hogy kimutassák, mennyire törődnek a beosztottaikkal. Miről van szó? A dolgozók értékelik, ha olyan feladatokat kapnak, amelyek révén fejlődhetnek, és folyamatosan képzésekben részesülnek. Idetartozik, hogy a munkatársakkal érdemes időről időre elbeszélgetni a terveikről, és megtudakolni, a cég és maga a vezető hogyan tudja segíteni ezek megvalósulását.


#3. A fejlődés helyett a folyamatra koncentrálnak
A dolgozók teljesen lelombozódnak, ha egy nagy gépezet kis csavarjának érzik magukat, ahol a bürokrácia rátelepszik a munkára, táblázatgyártással, jelentések írásával, végeláthatatlan értekezletekkel megy el az idő, s az egész „rendszer” működtetésére fordított temérdek energia vajmi kevés eredményt produkál. Ha egy cégnél a vezetők azt mantrázzák, hogy „ez így működik”, „mindig is így csináltuk”, a kreatívabb beosztottak távoznak, a többiek pedig beletörődnek, hogy jórészt pótcselekvésért kapják a fizetésüket.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#4. Következetesen következetlenek
A következetlen vezető elbizonytalanítja és frusztrálja a munkatársait. A dolgozók könnyebben elfogadnak egy olyan főnököt, akivel talán nem mindig értenek egyet, de kiszámíthatók a lépései. A következetlenség elkerülésére legalább annyira átláthatóvá kell a döntési folyamatokat, hogy a dolgozók számíthassanak a következetességre, és a vezetőnek tisztában kell lennie azzal is, hogy az esetleges hangulatingadozásai milyen hatással vannak az irányítási módszereire.


#5. Versengő prioritásokkal dolgoznak
Nem ritka eset, hogy egy csapatnak de facto két főnöke van, akik ellentétes utasításokkal bombázzák a munkatársaikat, mert mást és mást tartanak fontosnak. Ilyenkor minél hamarabb tisztázni kell a helyzetet arra vonatkozóan, hogy ki vezeti a csapatot és pontosan milyen irányba. Egy prioritás kell és kidolgozott lépések, különben szétesik a szervezet.


 #6. Nem foglalkoznak azokkal, akik kevésbé jól teljesítenek
Sok vezető gondolkodik úgy, hogy mindig kell újabb esélyt adni a lassú, slendrián vagy nem elég képzett kollégának, nem mutatnak rá arra, mi a probléma és hogyan lehetne megoldani. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek a szervezetre nézve: a rendszer korrodálódik, és lassú romlásnak indul. Ennek a helyzetnek az az üzenete, hogy következmények nélküli folyamatok zajlanak, és a vezető nem törődik azokkal a megbízható munkatársakkal, akik az igát húzzák az alulteljesítők helyett.


#7. Megfeledkeznek az elismerésről
Egy vezetőnek ezer dologra oda kell odafigyelnie, ezért elsikkadhat egy fontos feladat: a jól teljesítő dolgozónak mindig pozitív visszajelzést kell adni. Nem elég az év végi pénzjutalom vagy a fizetésemelés – nyilván sok főnök így gondolja –, az emberek szomjazzák a dicséretet, s ha ez elmarad, frusztráltak lesznek, és veszik a kalapjukat.


Az Inc.com cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen