Így magyarázd el egy állásinterjún, hogy a rossz munkakörnyezet miatt mondtál fel

szerző: Jobline
2019 november 21.

Ne légy negatív, mert bukhatod az állást.

Soha nem könnyű feladat elmagyarázni egy állásinterjún, mi volt az oka a felmondásunknak. Ráadásul nagyon sok minden múlik azon, mit és hogyan mondunk volt munkáltatónkról – például az álláslehetőség. A Recruiter cikke lépésről lépésre végigveszi, hogyan tudunk jó választ felépíteni még akkor is, ha felmondásunk hátterében a tolerálhatatlan munkahelyi légkör vagy a kiállhatatlan főnök állt.Ne kritizálj

Lehet, hogy éppen egy igazán rossz munkahelyi szituációból menekültél el, de ha sokat ecseteled a szörnyű körülményeket, az interjúztató úgy fogja érezni, hogy a probléma elég nagy része te magad vagy. A legbiztonságosabb megoldás az, ha inkább nem beszélsz a rettenetes tapasztalatokról, és sosem kritizálod a korábbi főnöködet vagy cégedet, még akkor sem, ha jogosak az érzéseid. De mit tegyél ehelyett?

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

Fordítsd át pozitívba

Nem baj, ha röviden (negatív jelzők nélkül) megemlíted a problémát, amiért a felmondás mellett döntöttél, de aztán át kell fordítanod pozitívba a helyzetet, és inkább arról beszélsz, milyen előnyöd származott a felmondásból. Például mondhatod azt, hogy a főnököd nem támogatott eléggé, és úgy érezted, hogy olyan szervezetet kell választanod, ahol a vezetői csapat fontosnak tartja a kollégák fejlődését. Ahelyett, hogy leragadnál a problémánál, beszélj arról, mi lenne a következő lépés a karrieredben. Ha azt is megemlíted, hogy a többi kolléga is hasonlóképp érzett, azzal eloszlatod az interjúztató aggodalmát, hogy te vagy a probléma.


 


 

 

Hangsúlyozd azt, miért érdekel a jelenlegi cég

Az interjú elsősorban a leendő munkahelyről szól, ezért inkább erre tereld a szót. A lenti példával kifejezed azt, hogy az erős vezetés nagyon fontos szempont számodra az álláskeresésnél. Ezután kérdezz rá, hogy hogyan segít a vezetőség a dolgozóknak a fejlődésben. Válaszodat így is megfogalmazhatod:

Kérdés: „Miért hagyta ott előző munkáltatóját?/Miért töltött el ilyen kevés időt előző munkahelyén?”

Válasz: Miután csatlakoztam a céghez, nem éreztem, hogy úgy tudnék haladni a karrieremben, ahogy szerettem volna. A főnököm nem igazán volt támogató előző munkaadóimhoz képest, és a többi kollégám is hasonlóképp érzett. Úgy döntöttem, hogy cselekszem, és felmondtam a cégnél, hogy találjak egy olyan munkahelyi környezetet, amely támogat a fejlődésben. Nagyon fontos számomra, hogy jó vezetőség alatt dolgozhassak. El tudná mondani, hogy a cégnél hogyan segítenek az alkalmazottaknak a fejlődésben?

Ha követed a fenti lépéseket, képes leszel egy jó válasszal elkerülni azt a rengeteg általános hibát, amit mások is elkövetnek ilyenkor, mint például a kritizálás, panaszkodás vagy a terjedelmes és homályos válaszadás. Válaszod akkor lesz a legtökéletesebb, ha áthelyezed a fókuszt volt munkáltatódról a jelenlegire.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen