Ezt a 11 dolgot ki ne ejtsd a szádon az irodában

szerző: Jobline
2019 november 22.

Vigyázz ezzel a 11 karriergyilkos kifejezéssel, mert sokat ronthat a helyzeteden az irodában.

A Google korábbi vezetője, Ellen Leanse szerint a nőknek többé nem szabadna engedélykérésként a „csak” szót használniuk, mert ezzel egyfajta szülői pozícióba helyezik azt a személyt, akivel beszélgetnek, és hatalmat adnak a kezébe, magukat gyermeknek állítva be. De nem ez az egyetlen olyan szó, amit el kell kerülnünk: dr. Travis Bradberry, az érzelmi intelligencia teszteket és tréningeket nyújtó cég, a TalentSmart társalapítója azt mondja, bizonyos megjegyzések és szavak rombolhatják a karrierünket. „Mindegy, mennyire vagyunk tehetségesek, mit értünk el, vannak bizonyos kifejezések, amelyek azonnal megváltoztatják a rólunk alkotott képet, és negatív fényben tüntetnek fel minket” – írja cikkében a LinkedInen.

Kifizetődő lesz tehát kiiktatnod ezeket a kifejezéseket, fordulatokat a szókincsedből. Ez persze nem olyan könnyű, ahogy elsőre gondolod, hiszen nagy részüket nem tudatosan használjuk:

 

1. „Ez nem fair”
Mindenki tudja, hogy az élet nem mindig igazságos. De ha kimondod, „ez nem fair”, azzal azt sugallod, hogy az élet igenis igazságos, csak veled most pont kitoltak, és ezzel éretlennek, naivnak fogsz tűnni mások szemében. Ha nem akarod ezt, ragaszkodj a tényekhez, maradj konstruktív és hagyd ki a történtekből ezt az értelmezést.

 

2. „Ezt mindig is így csináltuk”
A technológia változások olyan gyorsan mennek végbe, hogy még egy fél évvel ezelőtti projekt is lehet idejétmúlt. Ezért ez a mondat nem csak arról árulkodhat, hogy lusta vagy és ellenállsz a változásnak, de a főnököd is eltűnődhet azon, vajon miért nem próbálsz magadtól javítani a dolgokon.

 

3. „Semmi gond”
Amikor valaki megkér arra, hogy csinálj valamit, vagy megköszöni azt, amit tettél érte, és azt mondod „semmi gond”, azzal azt fejezed ki, hogy igenis problémát jelentett ez neked. Ehelyett inkább azt kommunikáld, hogy boldoggá tesz, ha segíthetsz, és használd a „szívesen” kifejezést, vagy mondd azt, „örülök, hogy megtehettem”. Bár ez csakfinom különbségnek tűnik, nagy hatással van az emberekre.

 

4. „Azt hiszem…/ Lehet, hogy ez hülye ötlet…/ Most hülyeséget fogok kérdezni…”
Ezek a túlságosan passzív mondatok azonnal rontják a hitelességedet. Még ha jó ötletnek is tartod ezeket a fordulatokat, a szerénység helyett inkább azt fogják sugallni, hogy önbizalomhiányod van, amitől az emberek elveszítik a beléd fektetett bizalmukat.


 

 

 


 

5. „Csak egy perc…”
Ha azt mondod valamire, hogy csak egy percig fog tartani, azzal aláásod a képességeidbe vetett bizalmat, és azt a benyomást fogod kelteni, hogy csak végigrohansz a feladatokon. Inkább mondd azt, hogy nem tart sokáig, hacsak nem szó szerint vagy képes hatvan másodpercen belül megoldani egy feladatod.

 

6. „Megpróbálom”
Csakúgy, mint az „úgy gondolom”, valamit megpróbálni úgy hangzik, mintha semmi önbizalmad nem lenne ahhoz, hogy végigvidd a feladatot. Teljes felelősséggel tartozol a képességeidért. Ha megkérnek valamire, inkább vállald el, vagy ajánl valamilyen alternatív megoldást, de sose mondd, hogy megpróbálod, mert az azt a gyanút keltheti, hogy nem abszolválod majd a feladatot.

 

7. „Ő lusta / hozzá nem értő / dilettáns
Soha ne tégy becsmérlő megjegyzést egy kollégádra sem. Még ha az ítéleted helytálló is, és mindenki egyetért veled, akkor sem érdemes ennek jobban hangot adni. Ha pedig nem is igaz, akkor végül te magad leszel ítéleted tárgya. Mindig vannak goromba és inkompetens emberek, és valószínű mindenki tisztában is van azzal, kik azok. Ha nem a te dolgod, hogy segíts nekik vagy elbocsátsd őket, akkor semmit sem nyerhetsz azzal, ha folyamatosan az ő tehetségtelenségüket hirdeted. Ráadásul ez bizonytalan kísérletnek is tűnhet annak érdekében, hogy jobb színben tűnj fel, mint ők.

 

8. „Ez nincs a munkaköri leírásomban”
Ez a gyakran szarkasztikus kijelentés azt árulja el rólad, hogy kizárólag azt a minimálisan elvártat vagy képes elvégezni, amit a munkaköri leírásodban fogalmaztak meg, és ez nem jó pont egy munkahelyen. Ha a főnököd megkér, hogy csinálj valami olyasmit, ami nem illeszkedik a munkakörödbe (kivéve, ha etikailag vagy morálisan ellenkezik a véleményeddel), a legjobb lépés, ha lelkesen elvégzed a feladatot. Később vitasd meg a főnököddel, mi a szereped a vállalatnál, és javasold neki a munkaköri leírásod frissítését. Ettől nem válsz kicsinyessé, és lehetővé teszed, hogy hosszú távú, megértésen alapuló kapcsolat alakuljon ki közted és a felettesed között, melyben tisztán le van fektetve, mit kell csinálnod, és mi nem a te dolgod.

 

9. „Nem az én hibám”
Sosem jó ötlet másokat hibáztatni. Legyél elszámoltatható. Ha valamiben kudarcot vallasz, azért vállald a felelősséget. Ha nem érzed magad hibásnak, adj objektív, szenvtelen magyarázatot arról, mi történhetett. Ragaszkodj a tényekhez, és hagyd, hogy a főnököd és a kollégáid vonják le a következtetésüket arról, ki a hibás. Abban a pillanatban, hogy ujjal mutogatsz másokra, a kollégáid felelőtlen emberként fognak számon tartani. Sokan el fogják kerülni, hogy veled dolgozzanak, míg mások téged fognak hibáztatni, ha valami rosszul sül el.

 

10. „Nem tudom”
A „nem tudom” és a „nem az én hibám” kéz a kézben járnak. Azért nem szeretjük ezt hallani, mert ez azt sugallja, nem is fogod véghezvinni a feladatomat. Ha tényleg nem tudsz valamit megcsinálni, mert nem rendelkezel az ehhez szükséges képességekkel, akkor alternatív megoldásokat kell nyújtanod. Ahelyett, hogy azt mondanád, nem tudod, hangsúlyozd, amit tudsz. Például ne azt mondd, „nem tudok sokáig maradni”, hanem azt, hogy „korán reggelre be tudok érni”.

 

11. „Utálom ezt a munkát”
Az utolsó mondat, amit senki sem akar hallani a munkahelyen, ha valaki panaszkodik arról, mennyire utálja a munkáját. Az emberek a panaszkodókat negatívnak címkézik, aki lehúzza a többieket. A főnökök hamar kiszúrják a csapatbomlasztót, és tudják, hogy mindig vannak olyan lelkes helyettesítők, akik alig várják, hogy megkapják a pozíciódat…


 

Az Independent cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen