7 ok, amiért érdemes a munkahelyi morállal foglalkoznod

szerző: Jobline
2019 november 28.

Biztos sokat olvastál már a munkahelyi morálról, de vajon mennyire ismered a morál tényleges fogalmát, annak előnyeit a teljesítményre nézve? A munkavállalói morál magában foglalja az általános kilátásokat, hozzáállást és elégedettséget, magabiztosságot, amelyet a munkavállalók éreznek a munkahelyen.

A morál tehát nyilvánvalóan az egyik legfontosabb tényező a munkavállalói elégedettséghez. Ez a hét előny pedig mindenképpen velejár.

 

#1. A magas morál jó csapatmunkát eredményez

Egy magas morál mellett a munkaelégedettség, az általános jó közérzet is magasabb. Ennek eredményeként jól működő csapatok dolgoznak együtt. A dolgozók biztosabbnak érzik magukat szerepükben, befektetnek a cégbe, motiváltak lesznek a kemény munkára és a közös eredményekre. A magas morállal rendelkező csapatok tudják, hogy csapatmunka a legjobb módja a cég hosszú távú sikerének biztosításához.

 

#2. A cégek jobbak lesznek a megtartásban

Egyértelmű: a boldog munkavállalók hosszabb távra szeretnének a vállalatnál maradni. Ez azért is előnyös, mert a magas fluktuáció költségei nagy megterhelést jelentenek.

 

#3. Javítja a személyközi kapcsolatokat

Amikor a morál magas szintű, a dolgozók kevesebb negatív viselkedés mutatnak, és csökken a stressz szintje is. Ez a magas morál teszi lehetővé a vezető és a dolgozók közti jó kapcsolatot is. Ilyenkor sokkal magabiztosabbnak érzik magukat a dolgozók, ami mindenképpen jót tesz a teljesítménynek.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

#4. Produktívabb csapat

Nem meglepő módon, amikor a dolgozók pozitívan állnak a munkájukhoz és élvezik a környezetet, sokkal eredményesebbek. Ezt már számos kutatás is alátámasztotta: a Warwick Egyetemi 2014-es tanulmánya szerint amikor boldogságot okozó tevékenységeket végzünk, produktivitásunk is megnő.

 

 

 

Forrás: Jobline

 

#5. A boldogabb vállalatok kevésbé küzdenek a távollétek miatt

Nem minden betegszabadságot okoz tényleges betegség. Az igazság az, hogy a munkavállalók úgy határoznak, „mentálhigiénés” napot vesznek ki, mert kezdenek kiégni, elégedetlenek a jelenlegi helyzetükkel vagy azzal, amit csinálnak. A Gallup 2008. évi jelentése szerint minden boldogtalan alkalmazott átlagosan 15 extra betegnapot vesz igénybe évente. Ez a távolmaradási idő a pénz és a teljesítmény elpazarolásához vezet. Kis erőfeszítésekkel a vállalatok hatékony teljesítmény-menedzsment rendszereket hozhatnak létre, melyek célja a morál szintjének emelése.

 

#6. Több figyelem a részleteken

Az alacsony morál azt eredményezheti, hogy az alkalmazottak nem figyelnek, és hibákat ejtenek. Ez az orvostudomány területén a legnyilvánvalóbb. A kutatások szerint az elégedett orvosok például gyorsabban és pontosabban adnak diagnózist, mint a boldogtalan kollégák. A rossz hangulat azt is befolyásolja, hogyan dolgozza fel agyunk az információkat.

 

#7. A boldog alkalmazottak kreatívabbak

Elégedettségünk esetén kipihentek vagyunk, elengedhetjük negatív érzelmeinket, frusztrációinkat, amelyek korlátozzák a kreatív gondolkodást. A magas szintű morált gyakorló szervezetek észrevehetik, hogy dolgozóik innovatívabbak, komplex problémákat képesek megoldani. Ezzel szemben stressz esetén „küzdj meg vagy menekülj” stresszválaszban vagyunk, agyunk ilyenkor azzal foglalatoskodik, hogy felkészítse testünket a túlélésre. Ez pedig nem igazán kedvező idegrendszeri állapot arra, hogy kreatívak legyünk.

 

A Tlnt cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!


Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen